Ystävyydestä

on

Ystävät eivät aina ole täydellisiä. Jokainen on toivottavasti saanut ystäviä. Useat meistä ovat myös menettäneet ystäviä.

Ystävyyteen liittyy paljon kirjoittamattomia sääntöjä, jotka ei ole meille kaikille samoja. Odotukset ystävyydeltä ovat subjektiivisia, mutta ystävän oletetaan toimivan kuten itse kokee että ystävien pitäisi.

Yksinäisyydessä on stigma. Se tuottaa häpeää, eikä siitä uskalleta kertoa tai siitä ei haluta kuulla.

Toisinaan kohtaa tilanteita missä ystävä selkeästi toimii ystävän parhaaksi, mutta vastaanottava osapuoli ei ole samaa mieltä. Hän ei ehkä näe omaa elämäntilannettaan, ei suostu kohtaamaan sitä tai ei ymmärrä miten se vaikuttaa toisiin. Tuntuu olevan helpompaa vain jättää ystävä ja ystävyys, jos ei olla samaa mieltä.

Ihminenhän tutkitusti haluaa lukeakin vain omaa mielipidettä vahvistavia juttuja, joten miksi ystävien kanssa pitäisi kestää erilaisuutta? Netistäkin löytää aina samoin ajattelevia, miksi todellisessa elämässä pitäisi kestää jotain muuta?

Vaarana voi olla että, odotusarvona on aina myötäilevä, aina vain mukavia asioita kertova “ystävä”. Jos ystävä vain myötäilee ja osoittaa ihastusta, on todellinen kohtaaminen ja asioiden jakaminen vähäistä. Tämä voi tuottaa yksinäisyyden tunnetta, vaikka ihmisiä onkin lähellä. Voi myös tulla pelko, että ystävä “klikkaa pois” elämästä, jos ei jatkuvasti ole “täydellinen ystävä”.

Ystävien kanssa on voitava olla sellainen kuin on. Pahaa ei pidä toisille tehdä, mutta ei ovimattonakaan tarvitse olla. Todellinen ystävyys ei vie aina kohdatessa voimia.

Ystäviä on monenlaisia. On lapsuuden ystäviä, työkavereita, virtuaalisessa elämässä, sosiaalisessa mediassa kohdattavia ystäviä. Eikä niitä tarvitse järjestykseen arvottaa. On hyvä että ystäviä, tai edes ihmisiä joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia, löytyy ympäriltä.

Harvoin tiedämme koko totuutta ystävien elämästä. Näemme ehkä vain sen mitä meille näytetään. Mutta meille on annettu vaistot. Ihmisiä kuuntelemalla huomaamme asioita alitajunnassa, joita emme aina tiedosta tietävämme. Me tunnemme ne. Meille tulee tunnetiloja, joiden syntysyitä emme välttämättä tiedä. Vaistoja kannattaa kuunnella. Ystävää tulee kuunnella, olla tukena, jakaa asioita. Ystävyyden tulisi olla muutakin kuin some-hehkuttelua.

Jos ystävän elämä on menossa huonoille raiteille, on hyvin vaikea valita miten pitäisi asia ottaa esille, miten pitäisi toimia. Itse lähtisin liikkeelle tilannetta kohteliaasti tiedustellen, toisin esille oman huolen ja kysyisin miten voisin olla avuksi. Joskus tilanne vaatii järeämpiä tekoja.

Olen yhden ystävän menettänyt, kun otin hänen miehensä kanssa puheeksi tietooni tulleen miehen pettämisen. En tiennyt oliko se totta vai ei vaikka tieto lipsahti aika luotettavasti lähteestä, joten puhuin asiasta hänen miehensä kanssa. Pyysin häntä lopettamaan, jos asia on niin. Sanoin että seuraavalla kerralla kerron hänen vaimolleen. Mies taisi kieltää vaimoaan olemasta ystäväni tai ehkä hän kertoi minusta jotain ikävää. En kuullut heistä enää.

Voi olla että toimin täysin väärin. Tein parhaani siinä tilanteessa niillä tiedoilla mitä minulla oli. Ainakin yritin olla ystäväni puolella loukkaamatta häntä turhalla. En olisi voinut katsoa vierestä tietäen. Nykyisin sanonkin ystäville, että jos saan vastaavaa tietoisuuteeni, kerron sen puolisollesi. Sen verran kova oli tilanne minullekin. Ystävän menettäminen ei ole koskaan tuskatonta. Ison loukkaavan salaisuuden pitämisen pyytäminen ei myöskään ole ystävän teko. Omat rajat on hyvä tietää: suojella itseä ja ystäviä.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s