Ilman tavoitteita

on

Mindfulnessin hyödyistä työpaikoillakin puhutaan jo paljon. Monet yritykset tarjoavat työntekijöille mahdollisuuden tutustua harjoittamiseen tai osallistua työpaikoilla pidettäviin kursseihin. Joskus kuitenkin unohdetaan, että jos tilaisuudesta tehdään työntekijälle pakollinen, hän saattaa suhtautua aiheeseen hyvin epäluuloisesti tai jopa luullen että sen takana on jotain “suurempaa”.

Harvoin mikään onnistuu helposti pakottamalla. Ei itseä pakottamalla eikä toisia pakottamalla. Ihmiselle täytyy antaa mahdollisuus valita, pohtia, kokeilla ja tutustua rauhassa. Tuskin on mitään asiaa mikä sopii kaikille, kaikkina hetkinä, kaikissa elämäntilanteissa.

Mindfulnessiakaan ei voida viedä työpaikalle olettaen, että kun nyt kaikki työntekijät harjoittavat pari tuntia, tuottavuutemme lähtee nousuun, koska keskittyminen ja luovuus paranee ja ihmiset ovat onnellisempia.

Mindfulnessin vaikutusten näkyminen edellyttää harjoittamista. Sitä että pitää harjoitteita mukanaan arjessa kuten muitakin työkaluja, ja käyttää niitä tarpeellisissa tilanteissa. Lisäksi olisi hyvä harjoittaa joka päivä, hyvinvointia ja terveyttä ylläpitääkseen.

Vaikutukset näkyvät ihmisissä yksilöllisesti. Millaisia tahansa tuntemuksia tai tunteita saattaa herätä. Mielen toimintaa on vaikea ennustaa. Alun monesti vaikeatkin tuntemukset useimmilla rauhoittuvat harjoittamisen myötä.

Kun tunteiden antaa olla, kohtaa ne rauhassa ja muistaa että ne ovat ohimeneviä, olivatpa ne kuinka ikäviä, vaikeita tai ahdistavia tahansa. Tunteetkin muuttuvat kaiken aikaa ja lopulta katoavat. Ja uusia tunteita ja tuntemuksia nousee esiin. Itse koin alussa fyysistä pahoinvointia. Sekin katosi ajan mittaan.

Joskus omiin tunteisiin ja tuntemuksiin yhteyden ottaminen voi olla rankkaa. Toisiin ja toisten kokemuksiin ei kannata verrata. Tässä “lajissa” ei ole koskaan valmis, joten minnekään ei tarvitse kiirehtiä. Riittää että on – hetkessä – edes vähän aikaa, ja kuuntelee korvat ja sydän avoinna.

Toivon että yrityksissä tarjotaan työntekijöille harjoittamismahdollisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin tueksi, eikä niinkään odoteta sille suoraa rahallista vastinetta. Kuten omassakaan harjoittamisessa ei ole tarvetta saada mitään aikaiseksi, ei pitäisi olla yrityksissäkään harjoittamisen suhteen. Ei kukaan voi luvata eikä ennustaa miten harjoittaminen ihmisiin vaikuttaa tai että he innostuvat jatkamaan harjoituksia. Toki kun harjoittaminen tehdään helpoksi, tuodaan vaikka kurssi omalle työpaikalle, saattaa se hyvinkin lisätä harjoittajien määrää.

Monet tutustuvat aiheeseen ihan mielellään ja se saattaa jäädä taustalle odottamaan aikaa jolloin aihe alkaa tuntumaan ajankohtaiselle tai tarpeelliselle. Siinä vaiheessa kun vaikka stressi iskee oikein lujaa, voi mieleen juolahtaa aiemmin kokeiltuja oppeja ja innostus harjoittamiseen kasvaa spontaanisti.

Suurimmat esteet taitavat olla ihmisten ennakkoluulot ja pelot. Mindfulness yhdistetään milloin mihinkin poppajuttuun ja pelkoja tuntuu olevan paljon muunmuassa kirkon piirissä. Mindfulness on tuotu zen-buddhalaisesta meditoinnista länsimaiseen elämään, jolloin siitä on riisuttu kaikki uskonnollisuus. Siihen on helppoa itse omassa mielessä halutessa lisätä mikä tahansa elämänkatsomus, jos sen itse kokee tarpeelliseksi. Mindfulness on hyvin avointa ja hyväksyvää.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s