Auttamisen iloa

on

Lomalla olen katsellut Suomea auton lasien läpi reilut 1000 kilometriä. Olen samalla pohtinut miten monia erilaisia tapoja meillä on elää tässä pienessä maassa ja miten vähän tunnumme välillä välittävän siitä miten toiset elävät. Omaa asiaa ja ajattelutapaa on helppoa puolustella ja toisilta ottaa pois.

Olen itse asunut koko elämäni kaupungissa tai lähiössä. Maaseutuelämään olen saanut kosketuksen mieheni suvun kautta. Kun vierestä seuraa miten kovaa työtä pientilallisen elämä on, tuntuu Maajussille Morsian -ohjelma kovin romantisoidulle, vaikka varmasti siinäkin pyritään tuomaan työn määrä esille.

Kuinka moni on valmis olemaan sidottuna vaikka karjaan läpi vuoden 24 tuntia vuorokaudessa? Kuinka moni olisi valmis joka aamu heräämään neljältä aamulla ja tarkastamaan että eläimillä on kaikki hyvin ja myöhään illalla viimeiseksi tehdä saman. Päivän täyttyy lukemattomista erilaisista töistä navetassa ja ulkona säästä riippumatta. Kaikkeen täytyy varautua, ja osaamisen kattaa käytännöstä byrokratiaan.

Lähellemme valmistui jokin aika sitten jonkinlainen tukiasuntola vammaisille (ymmärtääkseni). Asuntolaa tietysti vastustettiin. En tiedä millä syillä. Valituskierrosten jälkeen asuntolan rakentaminen alkoi. Vastapäätä asuvat rakensivat muureja ja rautaportteja omien pihojensa ympärille. Olen kävellyt asuntolan ohi ehkä jo lähes sata kertaa. Yhden kerran on vastaan tullut asukas hoitajan kanssa kävellen. Mitään muuta elämää asuntolan ympärillä en ole kohdannut, vaikka siitä olen ohi kävellyt aamuin ja illoin. Paikalla ei ole risteillyt tilatakseja eikä muutakaan ole ollut havaittavissa. Talo vaikuttaa rauhalliselle ja ympäristö turvalliselle. Mitä enemmän sitä hiljaisuutta ohi kulkiessa kohtaan sitä enemmän surettaa rakentamisen vastustaminen.

Toisen elämää tai toisen tukia, oli kyse sosiaalituesta, tuetusta asumisesta tai maataloustuesta, on turha kadehtia. Voimme herkästi tulikita toisen elämän helpoksi ja kevyeksi. Harvalla se sitä on. Jokainen kantaa omia huolia ja omaa kärsimystä ja kipua. Toiset elämänjaksot ovat helpompia ja toiset vaativat enemmän voimaa. Vastoinkäymiset ovat yhteisiä meille kaikille ihmisille. Sen muistaminen auttaa pitämään huolta toisista. Sen muistaminen auttaa arvostamaan ja kunnioittamaan toisia.

Minun on itse vaikea arvioida omia mindfulness-tuntejani. Toivon etten tunge näkemyksiäni väkisin kenellekään, mutta jonkinlainen pohjavire on kuunneltavissa, jos siihen on halua. Välillä kuulen ihania kertomuksia siitä mitä ihmiset ovat ohjauksista ja tunneista itselleen oivaltaneet. Itseäni auttaa jaksamaan se, että joku aina välillä tulee kertomaan miten jonkin asian oivaltaminen auttaa jaksamaan vaikka vaikean työkaverin kanssa.

Tavoitteeni on että tunneilla on mahdollista oppia uutta, rentoutua ja saada oivalluksia jotka helpottavat omaa elämää. En kuitenkaan halua omia näkemyksiä julistaa, vaan yritän antaa niiden olla hienovaraisesti havaittavissa. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, mutta onnistumisista on ihana kuulla. Kiitos.

Yleensä ihminen joka on saanut apua, antaa sitä eteenpäin toisille. Tuntuu että auttaminen ja toisista huolehtiminen on nousussa. Sosiaalisessa mediassa kohtaa paljon erilaisia mielenkiintoisia tapoja auttaa ja olla mukana tekemässä hyvää. Omien käyttämättömien, mutta hyvässä kunnossa olevien tavaroiden eteenpäin lahjoittaminen on helppo tapa olla mukana tekemässä hyvää. Joku voi olla kiinnostunut olemaan ystävä yksinäiselle, toinen avaa ovensa kodittomalle. Tutkimuksien mukaan toisten auttaminen nostaa omaa onnellisuuttakin.

Madeleine Albrightin sanat ovat jääneet mieleeni jonkinlaiseksi ohjenuoraksi: “Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät tue toisiaan.” Naisista voi laajentaa kaikkiin ihmisiin, eläimiin, kasveihin ja koko planeettaamme.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s