Kiusaamisesta

on

Kaikki ovat vastuussa työyhteisön hyvinvoinnista”, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi konsultti Anne Karhu uudessa Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä.

Tuo artikkeli sai minut pohtimaan omaa kokemaani kiusaamista taas uudelleen. Aihe on pysynyt mielessäni päiviä, joten ehkä on hyvä kirjoittaa ajatukset ylös.

Opetan nykyisin mindfulness-meditointia, mikä on hetkeen keskittymistä jollain määritetyllä tavalla, hetken hyväksymistä, se on rentoutumista, mielenrauhan edistämistä, ja se on lempeyttä ja ystävällisyyttä itseä ja toisia kohtaan. Varsinkin Metta-harjoite, eli rakastava ystävällisyys on itselleni kohonnut harjoitteeksi ylitse muiden. On hieno tunne saada edistää harmoniaa ja rauhaa sekä itselle, että toisille.

Uskon harjoitteen merkityksen olevan minulle suuri osittain sen takia, että olen joutunut kohtamaan työpaikkakiusaamista.

Omalla kohdallani tiesin että en ole mukana valtaapitävän hovissa. Minusta tuli se joka oli oman työyhteisön (vertaisten) ulkopuolella, yksin, päivästä toiseen ylivirittyneessä tilassa, koska milloinkaan ei voinut tietää mistä tulee seuraavaksi huutoa.

Yritin parhaani mukaan pitää omat alaiseni erossa extrapaineesta, mutta kerroin kyllä heille, että meidän osastollamme oli kovemmat tavoitteen kuin muilla, tilanteesta johtuen. Minulle annettiin kovat tavoitteet, joihin oli suorastaan mahdotonta päästä. Uskon että se olisi ollut keino päästä minusta eroon. Tapa osoittaa etten hallitse työtäni.

Pääsimme tavoitteisiin. Osastomme teki kovasti töitä. Ja suoriuduimme. Samanaikaisesti pidimme huolta omasta työhyvinvoinnista, pitämällä hyvinvointiin liittyviä kokouksia joka toinen viikko. Kun yrityksen työhyvinvointi mitattiin, sai osastomme parhaat arvosanat ja minä sain esimiehenä parhaat arvosanat.

Kun konsultti kertoi tuloksia kokouksessa jossa minäkin istuin, tiesin samanaikaisesti onnistuneeni, mutta aavistin myös että peli tulee kovenemaan. Minun osastoni saamia tuloksia ei koskaan sellaisenaan julkaistu, koska valtaapitävän mielestä osastomme oli liian pieni, joten tulokset sulautettiin huonoimman tuloksen saaneeseen osastoon, jota muuten valtaapitävän hoviin kuuluva johti.

Kiusattuna joutuu varautumaan aivan kaikkeen yllättävään. Elimistö on jatkuvassa “taistele”-tilanteessa, mikä kuluttaa. Johtoryhmän kokouksessa pitäessäni pientä esitystä hyvin triviaalista asiasta (itse olisin vain sanallisesti kertonut sen), ei valtaapitävä ollut tyytyväinen esitystekniikkaan, vaan huusi ettei esitystä näin voi pitää, tee se Powerpointille ja katsotaan se uudelleen.

Elämä kiusattuna on täynnä älyttömiä vaatimuksia, jatkuvaa arvostelua, huutamista, ulkopuolelle jättämistä. Mielivaltaisia tekoja ja sanoja.

Kysyin kerran HR:ltä, joka istui kanssani samoissa kokouksissa, että miksi te työkaverit ette puolusta minua. Jokainen näki mistä oli kyse, mutta istui hiljaa tuppisuuna. HR:lle olisi kuvitellut työhyvinvoinnin kuuluvan. Hän vastasi yllättävän rehellisesti: “Pelkäämme että se kohdistuu meihin, jos puutumme asiaan.” Sen lauseen jälkeen lopetin avun toivomisen ja ymmärsin että oli yrityksen sisäpuolella täysin yksin.

Otin yhteyden työpaikkalääkäriin. Hän tulikin jossain vaiheessa pitämään kolmikantakeskustelua kanssamme. Lääkäri yritti selittää asioita, keskustella, mutta kun valtaapitävä vain huutelee älyttömyyksiä, eikä ole valmis kuuntelemaan tai keskustelemaan, on tilanne mahdoton. Lääkäri neuvoi lähtemään pois työpaikasta. Lopulta hän jopa painosti lähtemään pois työpaikasta. Hän toki oli oikeassa, mutta niin isoja muutoksia ei tehdä nopeasti. Ne vaativat aikaa ja jonkin suunnitelman mihin sen jälkeen suuntaudutaan.

Työsuojeluvaltuutettu oli aivan lapanen valtaapitävän kanssa. Häneltä ei voinut odottaa minkäänlaista apua. Hänkin sanoi sen suoraan.

Olin yhteydessä työsuojelupiiriin. Jälleen kerran kävi ilmi että olen tehnyt kaiken oikein, ottanut yhteyttä oikeisiin tahoihin, mutta koska kiusaaja on valtaapitävä, ei tilanteelle voi mitään.

Olin yhteydessä konsernin HR:ään. Soitin, jätin hänelle viestiä, kerroin tilanteesta sähköpostilla, hän ei koskaan palannut asiaan. Toki hän teki työtään toisessa maassa, mutta tilanne oli myös vastuualueensa alueella.

Sanoin valtaapitävälle pari kertaa, että minut saa täältä kyllä ulos kun lyö rahaa pöytään. Hän väitti ettei se ole tarkoitus, vaan haluaa että hoidan hommani kunnolla. Loppuvaiheessa työnkuvani oli niin riisuttu, ettei työtä käytännössä ollut. Hänen käytöksensä paradoksaalisuus ei tainnut koskaan aueta hänelle itselleen. Mutta minulle ole selvää lähes kaksi vuotta, että minusta halutaan eroon.

Lopulta pääsin ulos tilanteesta minulle sopivalla tavalla. Siihen pisteeseen päästessä oli “taistele”-tilannetta kestänyt ainakin puolitoista vuotta. Tilanne alkoi manipulointiyrityksillä, jatkui eristämisellä (ilmeisesti en ollut “hovi”-kelpoinen) ja päättyi täysin avoimeen haukkumisen ja kiusaamisen vaiheeseen, minkä kaikki ympärillä olijat hiljaisuudellaan hyväksyivät.

Näin vuosia jälkeen päin tilannetta ajatellessa, muistan että päällimmäinen toive olisi ollut että vain yksikin olisi osoittanut välittämistä, tukea, sitä että ei hyväksy tilannetta. Yksin oleminen sen kaiken keskellä on tappavaa. Se näkyy elimistössä ja terveydessä. Se voi jättää elinikäisiä sairauksia.

Toipuminen kesti pitkään. Toipuminen kiusaamisesta ei tapahdu muutamalla sairaslomaviikolla. Toipuminen ei ole pelkästään kehovaurioiden korjaamista, vaan myös oman sisimmän kokoamista uudelleen. Se on henkiinjäämiskamppailusta selviämisestä toipumista. Se on monenlaisien tunteiden läpikäymistä, anteeksi antamista ja hidasta paranemista.

Metta-harjoite on keino päästää irti tapahtuneista, elää ilman menneisyyden määrittelyä nykyhetkessä. Metta-harjoite opettaa antamaan lempeyttä itselle ja kohtelemaan itseä myötätuntoisesti. Olemaan ystävä itselle ja toisille.

Suosittelen lämpimästi kaikille, varsinkin kiusatuille, Metta-harjoitetta. Se ei ole pilleri millä saa olon hetkeksi hyväksi, vaan pitkä elämänpituinen harjoite, mutta itsessään hyvin rauhoittava ja korjaava. Jokainen ansaitsee hellyyttä, ja sitä voi opetella antamaan itselleen.

Metta-harjoituksesta löydät lisää blogista

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s