Myötätuntoa arjessa

on

Eräs kurssilainen kerran kysyi “Miksi minun pitäisi tuntea myötätuntoa toisia kohtaan?

Metta-harjoitus (rakastava ystävällisyys) opettaa ensin kohtelemaan itseä myötätunnolla, ystävällisyydellä, rakkaudella jne, ja sen jälkeen ulottamaan sitä läheisiin ja lopulta kaikkiin kohdattuihin.

Ilon on tieteellisesti todistettu tarttuvan kuin flunssan. Ilon tunnetta saa itselleen jopa kolmas henkilö, joka on saanut sitä alkuperäisen ilonlähteen kohdanneelta. Jokaisella meistä lienee myös kokemusta siitä, miten toinen henkilö on siirtänyt ikäviä tunteita meille. Voisi kuvitella, että meillä on taito tartuttaa tunteita itsestämme ympäristöömme.

Ilolla maustetut kohtaamiset pidentävät ilon tunnetta. Kun pääsemme kertomaan jostain iloisesta asiasta toiselle, ikään kuin elämme tilanteen uudelleen ja vahvistamme ilon tunnetta. Kun annamme suuttumuksemme näkyä ulospäin, vahvistamme sitä.

Kun ajattelemme toisia myötätunnolla, keventää se myös omaa olotilaa.

Liikenteessä varsinkin olisi tärkeää omata myötätuntoa toisia kohtaan. Kun kohtaamme toisia ihmisiä, olemme aina alttiina väärinymmärryksille, omien tunnetilojen kautta väärin tulkitsemiselle ja itseen ottamiselle. Liikenteessä on maltti valttia, joten kehittämällä myötätuntoa ja kärsivällisyyttä, voimme liikkua liikenteessäkin turvallisemmin.

Tyhjän veneen metafora opettaa olemaan ottamatta asioita itseen. Jos joku tulee eteesi liikenteessä, vaikka törmäystä ei tapahtuisi ja selviäisit säikähdyksellä, on tunnereaktio ymmärrettävästi suuri. Saatat jopa tuntea halua mennä opettamaan törttöilijää. Mikäli eteesi olisi tullut jotain ilman toisen ihmisen vaikutusta, vaikka iso oksa, ja kykenisit väistämään sen ja selviämään säikähdyksellä, reaktiosi olisi luultavasti hieman erilainen kuin ihmisen synnyttämälle tilanteelle. Koetko halua mennä opettamaan puuta mihin ja miten niitä oksia pitäisi tiputella?

Tyhjän veneen metafora muistuttaa olemaan ottamatta kaikkia asioita itseemme ja siten pitämään huolta omasta olotilasta. Se ei tarkoita että pitäisi olla ovimatto kaikelle mitä tapahtuu, mutta monesti on helpompi vaihtoehto antaa asioiden mennä, kuin ottaa kantaakseen myös suuttumusta ja loukkaantumista. Joskus asiat vain tapahtuvat, eikä niitä ole suunnattu meihin henkilökohtaisesti.

Itse koen joskus ahdistusta ruuhkaisissa tilanteissa. Silloin alan mielessäni harjoittamaan rakastavaa ystävällisyyttä kaikkia niitä kohtaan jotka ovat samassa tilassa tai kyseisessä ruuhkassa. Toivon meille kaikille kärsivällisyyttä, mielenrauhaa ja ystävällisyyttä. Harjoituksen voi aloittaa myös toivottamalla hyvää ensin vain itselle. Toivota itselle sitä mitä eniten sillä hetkellä toivot. Ja kun oma olosi helpottuu, voit toivottaa samaa ympärillesi. Pieni harjoitus, minkä kokeileminen ei maksa kuin pienen ajatusharjoituksen.

Ja aina, kaikissa tilanteissa, voi toivottaa hyvää itselle ja toisille – vaikka vain omassa mielessä.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s