Jos viisivuotias pystyy siihen

on

Positiivisen psykologian syntyhetki on mainio esimerkki siitä miten pienistä sanoista suuret ajatukset voivat lähteä liikkeelle.

Martin Seligman, amerikkalainen psykologi ja kirjailija oli kitkemässä rikkaruohoja puutarhasta ja hänen viisivuotias tyttärensä Nikki, leikki lähellä. Nikki heitteli rikkaruohoja ilmaan ja tanssi ympäriinsä. Isä hermostui käytökseen ja huusi tytölle.

Nikki rauhoittui ja käveli pois. Hetken kuluttua tyttö tuli takaisin ja sanoi: “Isä, haluan puhua sinulle”.

Niin Nikki?

“Isä, muistatko aikaa ennen viidettä syntymäpäivääni? Kolmevuotiaasta viisivuotiaaksi olin valittaja. Valitin joka päivä. Kun täytin viisi, päätin etten valita enää. Valittamisen lopettaminen on ollut vaikein asia minkä olen ikinä tehnyt. Mutta jos minä pystyn lopettamaan valittamisen, sinä pystyt lakata olemasta murjottaja.”

Martin isälle hetki oli valaiseva. Hän oli järkyttynyt nuoren tyttärensä viisaudesta: lopeta valittaminen ja ala elämään positiivisella asenteella. Martin alkoi ajattelemaan elämää, itseään, lapsien kasvattamista ja omaa työtään.

Hän tuli seuraaviin päätelmiin mietinnöissään.

  1. Lasten kasvatus on enemmän kuin sen korjaamista mikä lapsissa on vikana. Lasten kasvatus on lasten vahvuuksien löytämistä ja vaalimista. Kasvatus on sitä, että auttaa lapsia löytämään tavan elää heidän positiivisia ominaisuuksiaan käyttäen.
  2. Hän tajusi oman elämäntyylinsä kaipaavan muutosta. Hän huomasi eläneensä vuosia negatiivisuudessa. Tarttuneensa toisten puutteisiin, valittaneen elämän epäoikeudenmukaisuudesta, huomautelleen toisille kiusaamiseen asti ja olleensa onneton. Hän ajatteli että ehkä siirtyminen positiiviseen asenteeseen elämään ja toisia ihmisiä kohtaan, auttaisi parantamaan elämän laatua.
  3. Nikkin sanat saivat hänet ajattelemaan ammattiaan. Hän oli kuuluisa psykologi. Ja ennen näitä pienen tytön sanoja hän ja hänen kollegansa olivat keskittyneet työssään ihmisen negatiiviseen puoleen: mielisairauksiin ja niiden parantamiseen. Hän ajatteli että hän kuitenkin voisi keskittyä löytämään hyvää lapsissa ja alkaa vahvistamaan sitä hyvää mitä kaikissa on. Uskomaan jokaisen mahdollisuuteen kasvaa ja kehittyä, myös aikuisena. 

Näistä suurista pienen tytön sanoista Martin Seligmanin tutkimukset lähtivät positiivisuuden suuntaan ja positiivisesta psykologiasta tuli hänen suurin saavutuksena hänen omilla sanoillaan sanottuna.

Jos viisivuotias pystyy siihen, saa se ajattelemaan, että kuka tahansa pystyy siihen. Blogista löydät tukea myös elämänmuutoksiin. Tavoitteen tueksi kirjoitussarjasta löydät paljon erilaisia vinkkejä. http://www.almonda.fi/blogi.html#TAVOITE tai www.almonda.fi/blogi.html ja oikeasta valikosta TAVOITTEEN TUEKSI

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s