Ajatuksia kauneudesta ja valehtelusta

on

Kauneus ja muut meidän kulttuurissamme toivotut ulkoiset piirteet vaikuttavat käyttäytymiseen. Esimerkiksi pitkät miehet menestyvät työelämässä tilastojen mukaan paremmin kuin lyhyet. Tämä selittyy Halo-efektillä. Kun henkilöllä on yksi myönteinen ominaisuus, miehellä esimerkiksi pituus, liitetään henkilöön muitakin positiivisia piirteitä.

Kokouksessa joku saattaa ehdottaa tiettyä toimintaa ja se täysin ohitetaan reagoimatta, mutta kun saman ehdotuksen tekee “vakuuttavampi” henkilö, otetaan ehdotus innolla vastaan.

Psykologisessa kokeessa testattiin miten paljon naisen ulkonäkö vaikuttaa miehen käyttäytymiseen. Miehille annettiin kuva naisesta jonka kanssa he puhuivat puhelimessa. Naiset olivat samoja, mutta kuvat vaihtuivat. Jos mies sai kuvan kauniista naisesta ja tietysti oletti kyseisen naisen olevan langan päässä, he olivat paljon kiinnostuneempia kyselemään ja kuuntelemaan naista. Heidän oma kiinnostuksena avasi yhteisiä asioita keskusteluun ja he kiinnostuivat naisesta mahdollisena kumppanina. Kun miehet saivat kuvan vähemmän viehättävästä naisesta, he kyselivät huomattavasti vähemmän, eivätkä kiinnostuneet naisesta. Heidän oma suhtautumisensa vaikutti täysin keskustelun lopputulokseen.

Ei ihme, että elämme suurien ulkonäköpaineiden kulttuurissa. Ei ihme että julkkikset saavat äänensä helpommin esille, onhan oletuksena että kauniilla ja suosituilla ihmisillä on tärkeämpää ja kiinnostavampaa sanottavaa.

Valehteleminen on toinen kiinnostava ilmiö. Kun joku valehtelee tai huijaa yhteisön sisällä, se hyväksytään helpommin. Työpaikalla saatetaan mennä kimppakyydillä asiakkaan luokse, mutta kaikki laskuttavat kilometrikorvaukset kuin olisivat menneet omalla autollaan. Toiminnasta tulee helposti tapa, mitä iso joukko noudattaa. Jos saman tekee yhteisön ulkopuolelta tullut henkilö, teko tuomitaan ja tekijä saa todennäköisemmin moraalisaarnan niskaansa.

Useimmat meistä huijaavat vähän ja useammin, minkä on laskettu olevan isompi menetys kansantaloudellisesti, kuin muutamien huijaukset, mitkä koskettavat isoja rahamääriä.

Tutkimusten mukaan ihminen varastaa tai huijaa rahaa harvemmin, mutta kun on mahdollisuus tehdä sama jonkun toisen hyödykkeen kautta, varastamme herkemmin. Osakkeilla, optiolla, kilometrikorvauksilla ja firman puhelimella on helpompi huijata, kuin jos ottaisi suoranaista rahaa. Vaikka näillä kaikilla on rahallinen arvo, emme pidä niiden kautta varastamista tai huijaamista läheskään niin pahana.

Ilmiöt ovat mielenkiintoisia. Maailma ei ole aina oikeudenmukainen. Sinua kuunnellaan tai ei kuunnella sen mukaan mikä on valta-asemasi tai viehättävyytesi. Sama teko – valehtelu tai huijaus – joko tuomitaan tai otetaan otetaan käytännöksi sen mukaan mikä on asemasi suhteessa yhteisöön.

Mielenkiintoisinta on peilata omaa ajattelua ja omaa käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Miten kuulemaani vaikuttaa toisen asema ja ulkonäkö? Voinko opetella kuulemaan sisällön ja jättää huomioimatta kaiken sen ulkopuolella? Voimmeko opetella ohittamaan näitä kulttuurillisia koodeja ja alkaa pelkästään kuulemaan? Ketä kuuntelen ja miksi?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s