Mitä yhteistä meillä on?

on

Meillä jokaisella on monta ryhmää mihin kuulumme. Osaan ryhmistä olemme syntyneet, osan olemme valinneet työn, harrastusten tai muiden mielenkiinnonkohteiden tai aiheiden kautta. Kohdatessamme uusia ihmisiä, automaattisesti tarkastamme kuulummeko samaan ryhmään. Kun ihmiset löytävät jotain yhteistä tutustuminenkin onnistuu helpommin. On jokin yhteinen maaperä mistä lähteä liikkeelle.

Kun tiedämme asioiden sujuvan paremmin yhteisen näkökulman tai yhteisen tavoitteen löytyessä, miksi emme hyödynnä sitä useammin? Television keskusteluohjelmatkin jäävät monesti vain junnaamaan vastakkainasetteluun. Puhumattakaan netin keskustelupalstoista, joissa voidaan häpeilemättä haukkua toisenlaisen mielipiteen omaavia. Eipäs-juupas-keskusteluja on maailma pullollaan. Mitä niillä on saatu aikaan?

Ihmisille pitäisi opettaa yhteisten näkökulmien ja samanlaisuuksien etsimistä. Eri uskontojakin opetetaan monesti kouluissa erojen kautta, mutta mitä jos opetus olisikin tapahtunut sen kautta mitä yhteistä meillä on? Jos pienestä asti lapsia opetettaisiin löytämään jotain yhteistä, moni asia voisi olla toisin.

Kiusaaminenkin johtuu usein vain yhdestä erottavasta tekijästä. Kuka puhuu liian epäselvästi, kuka on ujo, kenen nauru on liian äänekäs tai kenen vaatteet ovat väärän merkkiset. Lauma on meille kaikille tärkeä. On tärkeää kuulua viiteryhmäänsä ja olla hyväksytty, mutta jos mieli etsii kaiken aikaa eroavaisuuksia, miten voimme opettaa meissä kaikissa olevaa samankaltaisuutta?

Esimerkiksi peli missä nopeimmin yhteisen asian kahdesta eri henkilöstä löytävä saa pisteen, voisi olla kokeilun arvoinen. Peliä voi pelata myös yksin omassa mielessä. Aina kun tapaat toisen ihmisen, oli se sitten kaupan kassa tai punaisissa valoissa vieressä hetken aikaa seisova henkilö, yritä nopeasti löytää jotain yhteistä teistä kahdesta. Voit lähteä liikkeelle helposti havaittavista asioista ja edetä vaikeammin tunnistettaviin asioihin. Meidän pitää opettaa omia silmiä etsimään yhteistä maaperää, ei sitä kuilua kasvattavaa.

Tutkimusten mukaan ihminen ei lue artikkeleita, jotka eivät tue hänen omaa maailmankuvaansa. Meillä on tarve vahvistaa itse parhaiten tietämiämme asioita, muut ovat ilmeisen väärässä. Osaamme parhaiten säännöt liikenteessä, tiedämme miten Euroopan raha- ja valta-asiat pitäisi järjestää, osaamme olla lääkäreitä, kasvattajia ja tiedostavia kuluttajia. Mitä ihmettä kukaan toinen voi meille enää osata opettaa? Ja aina löydämme samaa mieltä kanssamme olevia ainakin netistä.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s