Mielenrauhaa

on

Mielenrauha saa voimaa siitä, että antaa asioiden olla juuri sellaisia kuin ne ovat.

Kesällä harmittelin talon edessä olevan kivetyksen väleissä kasvavia rikkaruohoja. Jokusen kerran niitä jaksoin poistaakin. Rikkaruohot olivat kuitenkin nopeampia leviämään, kuin minulla oli aikaa taistella niitä vastaan. Myrkkyä en halunnut talon eteen levittää. Muistuttelin itselleni ohi kulkiessa, että tämäkin ongelma on poissa kun talvi tulee. Katselen rikkaruohoalueita joka päivä ohi kulkiessa ja iloitsen kesäisen riesan olevan poissa. Joskus asiat ratkeavat ajan kanssa.

Liikenteessä meistä kuoriutuu helposti opettajia. Mielellämme kerromme toisille liikkujille miten epäpäteviä tai ajattelemattomia tai hitaita tai itsekkäitä he ovat. Sitähän varten on äänitorvi ja kansainväliset käsimerkit luotu?

Ehkä toisten liikennekouluttaminen kannattaa kuitenkin jättää asiantuntijoille, jotta ei hermostuta itseään lisää ja jaa pahaa oloa toiselle. Liikenteessä on tärkeää pärjätä yhdessä ja sulassa sovussa. Mitä hyötyä on tietoisuus oikeassa olemisesta, jos se maksaa terveyden tai jopa hengen? Ja kuinka moni meistä oikeasti on “ottanut opikseen” kun toinen on ystävällisesti meitä käsimerkein neuvonut?

Maailma on täynnä ihmisiä, joilla on suuri tarve olla aina oikeassa ja aina sanoa se viimeinen sana. Suotakoon se heille. Älä anna itsesi provosoitua. Ja opettele samalla itse päästämään irti toisen tekemisistä ja sanomisista. Niillä ei ole vaikusta sinun elämääsi, jollet anna niille vaikuttamisen mahdollisuutta.

Mindfulness opettaa olemaan hetkessä, sellaisena kuin se on. Se opettaa kohtamaan ajatukset, tuntemukset ja tunteet sellaisina kuin se ovat. On ihan hyvä huomioida, että nyt minua kiukuttaa tai surettaa tai on paha olo. Negatiivisillakin tunteilla on merkitystä. Kuuntele mistä tunteet kertovat ja anna niille tilaa. Kuuntele vaikka onko jotain mitä voit tehdä, jotta oma olosi parantuisi. Jos tunteet ovat mukavia, nauti niistä surutta. Positiiviset tunteet tarttuvat kohdattuihin.

Kaikki on ohimenevää. Kannattaa muistaa se varsinkin suuttumuksen ja vihan noustessa pintaan. Jos kykenet, voit “surffata” tunteen aallolla ja antaa se rauhassa näyttää, mitä sillä on kerrottavana. Huomio tunne tunteena, ilman arvostelua, ilman syyllisyyttä. Voit leikkiä olevasi tutkija, jonka tehtävänä on vain seurata mitä tunteella on kerrottavanaan, kunnes tunne muuttuu, ja katoaa kokonaan, uusien tunteiden noustessa pintaan.

Vaikka tunnemme ja koemme paljon, mielenrauhaa säilyttää se, että annamme asioiden olla rauhassa. Kaikesta ei tarvitse “hypätä pystyyn ja juosta kalliolle”. Monesti riittää että huomaa mitä tapahtuu ja antaa asioiden olla. Hetken kuluttua se pahakaan tunne, ei ehkä enää tunnu niin pahalle. Ja aina voi hoivata itseä, kohdella itseä lempeydellä, myötätunnolla ja rakkaudella.

Tätäkään “anna asioiden olla”-sääntöä ei luonnollisesti käytetä kaikkien asioiden kohdalla… “Taistelut” joihin ryhtyy, kannattaa valita huolella. Epäkohtiin on hyvä puuttua, itseä ja toisia saa puolustaa ja auttaa, ja hyvää oloa saa aina levittää ympärilleen.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s