Tuhansia pieniä hienoja hetkiä

on

Kiitospäivä lähenee Pohjois-Amerikassa, joten meillä asti kiitollisuus näkyy jonkun verran mediassa. On hyvä välillä kiinnittää huomiota asioihin, jotka ovat omassa elämässä hyvin.

Kun kadehdimme toisia, kadehdimme usein yksittäisiä asioita heidän elämästään. Kuinka monen kanssa olisimme valmiita vaihtamaan elämiä, saadaksemme isomman talon, hienomman tittelin tai menestyvämmän puolison tai lapsen? En tiedä ketään, joka olisi ollut valmis vaihtamaan elämää toisen kanssa. Meidän jokaisen elämässä on niitä hyviä asioita, joista emme ole valmiita luopumaan. Niistä asioita vain tulee meille itsestäänselvyyksiä.

Tiistai alkoi pimeydellä. Koti tuntui tyhjälle, kun mies oli lähtenyt töihin ja poika kouluun. Käytin koirat ulkona ja huomasin olevani hiljaisessa hämärässä kodissa. Olo tuntui yksinäiselle. Muut ovat paikoissa, joissa on toisia ihmisiä ja “elämää”. Oivallinen hetki pysähtyä miettimään miten elämää juuri tänään haluan elää. Vapaapäivänä onkin enemmän mahdollisuuksia valita.

Hiljaisuudessa huomasin sytyttämieni kynttilöiden lämpimän valon ja olotilani kohentui. Istuuduin toisen koiran viereen silittelemään ja halailemaan pehmeäkarvaista ystävällistä sielua. Koti ei enää tuntunutkaan yksinäiselle, vaan elämäntäytteiselle. Se vain vaati, että pysähdyin huomaamaan sen, mikä oli jo ympärilläni. Tunsin suurta kiitollisuutta istuessani hiljaisessa olohuoneessa koirien kanssa, kiireettä. Sain olla hiljaisuudessa, kaikessa rauhassa. Ilman vaatimuksia. Ilman kiirettä.

Elämä on muutakin kuin kiireistä hyörimistä ja paikasta toiseen singahtelua. Elämä on muutakin kuin jatkuvaa aistien täyttämistä. Silloin tällöin on hyvä pysähtyä ja huomata jo olemassa oleva elämä ympärillä.

Mindfulness ja kiitollisuus puhuvat samaa kieltä. Mindfulness opettaa pysähtymään, aistimaan ja huomaamaan ympärillä olevan, sekä katsomaan asioita kiitollisuuden ja lempeyden kautta. Kiitollisuus olemassa olevista asioista tuottaa hyvää oloa ja onnellisuutta. Voimme olla kiitollisia lämmöstä, katosta pään päällä, ihmisistä ympärillämme, elämän pienistä hienoista hetkistä, joista emme usein toisille kerro.

Mitä jos seuraavan kerran ystäviä tavatessa emme kertoisikaan isoista asioista ja hienoista elämyksistä, vaan kiitollisuudesta pieniä arkipäiväisiä asioita kohtaan? Arki on hieno ja iloinen asia. Usein muistamme sen vasta kun olemme menettämässä sen.

Amerikkalaiset syövät perinteisesti kalkkunaa kiitospäivänä. Psykologian professori Dacher Keltnerin mukaan kalkkunassa on oksitosiinia, mikä jo itsessään saa ihmisen hieman paremmalle tuulelle. Kiitollisuuden aiheet mielessä ja puheissa, suvun tai perheen kesken nautittu rakkaudella tehty päivällinen, sekä kalkkunasta tai vaikka niskahieronnasta saatu oksitosiini elimistössä. Ei ihme että kiitospäivä kuuluu meille asti, vaikkemme päivää vietä. Pidetään sen sijaan kiitollisuus mielessä mahdollisimman paljon arjen askareiden keskellä.

Mitä olet tehnyt viime aikoina? – Elänyt tuhansia pieniä hienoja hetkiä.

Kokeile kiitollisuus-meditointia.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s