Sillä keitä olemme on merkitystä

on

Newyorkilainen opettaja päättää kunnioittaa jokaista päättöluokalla olevaa oppilasta kertomalla heille jokaiselle mitä erityistä heissä on. Hän antaa jokaiselle sinisen nauhan, missä lukee kultaisin kirjaimin “Sillä kuka olen on merkitystä” ja kertoo jokaiselle miksi he ovat tärkeitä hänelle ja koko luokalle.

Jälkeenpäin he aloittivat projektin, missä hän antoi jokaiselle oppilaalle kolme sinistä nauhaa lisää. Jokaisen oppilaan tehtävänä oli antaa sininen nauha jollekin jonka he halusivat tietävän kuinka paljon heillä oli merkitystä sekä samalla antaa kaksi sinistä nauhaa tälle henkilölle, jotta hän voi antaa ne vielä eteenpäin seuraavalle, jotta merkityksellisyyden kertominen leviää eteenpäin. Projektissa oli tarkoitus seurata miten tunnustuksen saaminen vaikuttaa eteenpäin yhteisössä.

Eräs poika meni läheiseen yritykseen viemään nauhaa nuorelle esimiehelle, joka oli auttanut häntä urasuunnitelmien tekemisessä. Poika laittoi nauhan esimiehen rintaan ja sanoi kiitos sydämestään. Samalla hän pyysi voisiko esimies ottaa ne kaksi jäljellä olevaa sinistä nauhaa ja antaa toisen jollekin joka ansaitsee tunnustuksen olemassa olostaan, sekä viimeisen nauhan eteenpäin annettavaksi.

Esimies ottaa nauhat ja menee oman esimiehensä luokse, joka on äreä tyyppi. Hän menee esimiehensä luokse ja kertoo että todella ihailee esimiehensä luovaa neroutta. Hän kertoo projektista ja laittaa nauhan hänen rintaansa sydämen yläpuolelle ja kysyy ottaisiko hän jäljelle jääneen nauhan annettavaksi eteenpäin. Pomo suostuu.

Illalla pomo menee kotona 14-vuotiaan poikansa luokse. Hän kertoo pojalleen miten uskomattoman tuntui juttu tapahtui hänelle tänään. Hän istui toimistossaan ja hänen alaisensa tuli hänen luokseen ja antoi hänelle sinisen nauhan koska pitää pomoaan luovana nerona. Kuvittele! Ja sitten hän laittoi nauhan missä luki “Sillä kuka olen on merkitystä” takkiini ja antoi minulle yhden nauhan eteenpäin annettavaksi, jollekin jota minä arvostan. Niinpä aloin miettimään ketä haluan kunnioittaa nauhalla ja haluan kunnioittaa sinua. Päiväni ovat todella kiireisiä ja kun tulen kotiin en aina anna huomiota sinulle. Joskus huudan sinulle, koska et saa tarpeeksi hyviä numeroita koulussa tai jos huoneesi on sotkuinen. Tänään haluan vain istua tässä ja kertoa sinulle miten paljon minulle merkitset. Äitisi lisäksi olet tärkein ihminen elämässäni. Olet hyvä tyyppi ja rakastan sinua.

Hätkähtänyt poika alkoi itkemään, eikä saanut lopetettua. Hänen koko vartalonsa vapisi itkusta. Hän katsoi isäänsä kyyneltensä läpi ja sanoi: Aiemmin tänään istuin kirjoittamassa kirjettä sinulle ja äidille, kertoen miksi olen tappanut itseni, sekä pyytää teitä antamaan anteeksi tekoni. Aioin tappaa itseni tänä iltana sen jälkeen kun te olette menneet nukkumaan. En uskonut että te välitätte ollenkaan. Kirje on yläkerrassa. En uskokaan tarvitsevani sitä. Pojan isä meni yläkertaan ja löysi sydäntä särkevän kirjeen täynnä kärsimystä ja ahdistusta kirjekuoressa mikä oli osoitettu “äidille ja isälle”.

Pomo meni töihin seuraavana päivänä muuttuneena miehenä. Hän piti huolta että hänen työntekijänsä voivat hyvin, ja äreys oli tiessään.

Nuori esimies meni jatkoi nuoria urasuunnitelmissa. Eräs oli pomon poika. Eikä hän koskaan unohtanut kertoa miten paljon nuoret hänelle merkitsivät.

Lisäksi nuori poika ja hänen luokkakaverinsa oppivat jotain tärkeää: “Sillä kuka olet, ON merkitystä”

Tämän tarinan aitoudesta ei ole varmuutta. Varmaa on kuitenkin se, että antamalla positiivista palautetta toisillemme, sekä kertomalla ja osoittamalla arvostuksemme, voimme muuttaa omaa ympäristöämme ja ihmissuhteitamme paremmiksi.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s