Hyvä kiertämään

on

Tämä on ymmärtääkseni englantilaisen kirjailijan omakohtainen tapahtuma, mikä muutti hänen elämänsä täysin. Itseäni tarina koskettaa syvältä.

Kirjailija kertoo, miten opiskeluaikoina poliisi oli kolkuttanut hänen ovelleen alkuillasta, mutta hän ei ollut avannut ovea, koska ei ollut maksanut vuokraansa moneen kuukauteen ja luuli saavansa häädön. Hän jäi kuitenkin miettimään, että äiti ei ole voinut hyvin moneen kuukauteen, joten hän soitti kotiin ja kuuli että hänen äitinsä on sairaalassa, eikä hänen uskottu selviävän yötä, joten isä pyysi tulemaan kotiin saman tien.

Hän pääsi rautatieasemalle, jossa hänelle selvisi, ettei hän ehtinyt illan viimeiseen junaan Leedsiin. Juna olisi lähdössä Peterboroughiin, mutta sekin myöhästyisi sieltä Leedsiin jatkavasta junasta 20 minuuttia. Hänellä ei ollut rahaa taksiin. Hän osti silti lipun kotiin, ajatellen vaikka varastavansa auton tai rahaa Peterboroughissa päästäkseen kotiin. Olihan hänellä ruuvimeisselikin taskussa. Hän tekisi mitä tahansa päästäkseen ajoissa kotiin. Hän tiesi isänsä äänestä, että hänen äitinsä tulisi kuolemaan sinä yönä. Hän aikoi päästä kotiin keinolla millä hyvänsä.

“Liput kiitos” kuulin katsellessani ikkunasta ohimenevää pimeyttä. Annoin lipun vartijalle tämän tullessa kohdalle. Vartija leimasi lipun, mutta jäi sen jälkeen vain katselemaan minua. Olin itkenyt, joten silmät olivat punaiset ja saatoin näyttää pelottavalle.
“Oletko kunnossa?”
“Totta kai olen kunnossa. Miksi kysyt? Ja mitä se sinulle kuuluu” vastasin.
“Näytät kauhealle. Voinko jotenkin auttaa sinua?”
“Painu tiehesi ja huolehdi vain omista asioistasi. Siitä on apua”. En ollut juttutuulella.
Kyselijän on täytynyt huomata vaaran merkit olemuksessani, mutta hän istuutui silti viereeni ja jatkoi.
“Kuule, jos sinulla on ongelma, olen täällä auttaakseni.”
Tiesin olevani isokokoinen kaveri ja ajattelin ensin ajaa hänet pois, mutta päätin sitten päästä kyselijästä eroon kertomalla tarinani.
“Kuule, äitini on kuolemaisillaan sairaalassa, eikä hän tule selviämään yöstä. En ehdi Leedsiin jatkavaan junaan Peterboroughissa, enkä tiedä miten pääsen kotiin. Tämä yö on ainoa mahdollisuuteni vielä olla hänen vierellään. Olen järkyttynyt, eikä minun tee mieli puhua. Toivoisin että jättäisit minut rauhaan.”
“Okei” hän vastasi. “Olen pahoillani puolestasi. Jätän sinut rauhaan.”

Jatkoin pimeään tuijottamista. Kymmenen minuutin kuluttua kyselijä oli taas pöytäni äärellä. Hän kosketti kättäni.
“Kuule, kun saavumme Peterboroughiin, mene suoraan laituri ykköseen, juna Leedsiin tulee olemaan siellä. “
“Anteeksi?” En ymmärtänyt mitä hän sanoi. “Mitä tarkoitat? Onko se myöhässä tai jotain?”
“Ei, se ei ole myöhässä. Soitin juuri Peterboroughiin ja he aikovat odottaa sinua siellä. Heti kun olet kyydissä, juna jatkaa matkaansa. Kaikki tulevat valittamaan siitä että juna on myöhässä, mutta ei huolehdita siitä tällä kertaa. Sinä pääset kotiin ja se on nyt tärkeintä. Siunausta ja onnea matkaan.” Sitten hän jatkoi matkaansa vaunussa lippuja pyydellen.

Yhtäkkiä tajusin miten suuri hölmö olin ollut ja miten huonosti olin käyttäytynyt. Juoksin hänen peräänsä junassa. Olisin halunnut antaa hänelle kaikki rahani lompakostani, ajokorttini ja avaimeni, mutta tiesin että se olisi loukannut häntä. Sain häntä kädestä kiinni.
“Olisin vain halunnut…” En saanut sanaa suusta.
“Se on ok. Kaikki on hyvin.” Hänellä oli lämmin hymy huulilla ja hänen silmissään oli aitoa myötätuntoa. Hän oli hyvä mies, eikä hän kaivannut mitään vastineeksi teoistaan.
“Haluaisin jotenkin kiittää sinua siitä mitä olet tehnyt” sanoin.
“Kaikki on hyvin. Ei sinun tarvitse” hän vastasi. “Jos tunnet tarvetta kiittää, niin seuraavan kerran kun kohtaat jonkun jolla on ongelma, auta häntä. Siinä on yllin kyllin takaisin maksua minulle. Kerro heille, että he voivat maksaa takaisin sinulle samalla tavalla, ja kohta maailma on parempi paikka.”

Olin äitini vieressä kun hän kuoli aamun varhaisina tunteina. Vieläkään en voi ajatella äitiäni, muistamatta hyvää konduktööriä siinä myöhäisessä junassa Peterboroughiin. Tapaaminen konduktöörin kanssa muutti minut mahdollisesti väkivaltaisesta ja kuumapäisestä ihmisestä kunnolliseksi ihmiseksi.

Olen maksanut hänelle takaisin tuhansia kertoja kohtaamisemme jälkeen. Kerron ihmisille etteivät he ole minulle velkaa yhtään mitään, ja jos he kokevat olevansa velkaa, annan heille saman ohjeen kun hyvä konduktööri antoi minulle: lähetä hyvää eteenpäin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s