Myötäelämisen taito

on

Yksi kauneimpia ja ehkä vaikeimpiakin taitoja, on myötäelämisen taito ja taito iloita toisen onnesta. Myötäelämistä ja empatiaa tarvitaan, jotta osaamme olla toistemme kanssa sovussa ja rauhassa.

Kuuntele toista ihmistä. Kuuntele aidosti mitä hän sanoo. Ymmärrys alkaa kuuntelulla. Emme voi olettaa tietävämme mitä toiset ajattelevat ja kokevat. Jokainen todellisuus on omanlaisensa ja muodostuu kaikesta aiemmin kokemastamme ja oppimastamme.

Myötätuntoa voi harjoitella. Myötätunnon tunteen voi antaa kasvaa. Mindfulness harjoitukset opettavat kuuntelemaan myötätuntoisesti ja arvostelematta itseä ja toisia. Mindfulness opettaa kohtelemaan itseä ja toisia myötätuntoisesti. Voit kokeilla myötätunto harjoitusta nettisivuillani.

Mediassa uutiset kulkevat aaltomaisesti. Aallonharjalla ovat päivän polttavat uutiset, muutama kerrallaan. Yhteisenä piirteenä olen ollut havaitsevinani yhteisöllisyyden paluun tai ainakin kaipuun sille. Tai ehkä vain itse olen avoin sille.

Yle on pyytänyt kuvaamaan asiat mitkä ovat huonosti. Kuvista kuvastuu selkeä huoli lasten turvallisuudesta. Kun lapset kohtaavat pahaa, nousee nopeasti joukko puolustamaan lapsia ja vaatimaan heille oikeutta. Toisaalla on uutisia piittaamattomuudesta ja siitä miten emme auta tuntemattomia hädässä olevia. Toivottavasti molemmat uutisoinnit herättävät ihmisiä ajattelemaan omaa toimintaa ja mitä voi tehdä oman arjen puitteissa. Päätös löysentää kaasujalkaa taajamassa voi pelastaa toisen hengen. Pienillä asioilla on vaikutusta.

Päättäjille tuntuu olevan tärkeämpää mikä puolue saa kunniaa parannuksista tai ainakin ettei kilpaileva puolue saa kunniaa, kuin se että asioita korjattaisiin. Kaikesta tuntuu tulevan poliittinen peruna, vaikka kansalainen käsittelee asioita käytännön järjellä. On aivan sama kuka tarvittavan kevyenliikenteen väylän saa aikaiseksi, jos sillä suojellaan tiellä liikkujia.

Taannoin luin artikkelin siitä, miksi kansanedustajat jättivät työn ensimmäisen kautensa jälkeen. Suurin syy tuntui olevan se, että aloitteet etenivät käsittämättömän hitaasti, kun oli varmistettava ettei kukaan saa yksinoikeudella kunniaa parannuksista tai ideoista. Miten erilainen olisi yhteiskunta, jos päämäärät olisivat pyyteettömässä halussa parantaa asioita.

On vaikeaa iloita toisen onnesta oli poliitikko tai ei. Kateuden tunne nousee helposti, jos ystävä saa jotain mistä itsekin unelmoi. Olen oppinut myötäelämiseen pienen vinkin, mikä usein auttaa. Jos toivoo jotain oikein kovasti, ja alkaa näkemään sen toteutumista lähipiirissä ja ympäristössä, on iloittava siitä, vaikkei se vielä ole tullut itselle asti. Asioiden ilmaantuminen lähelle vain tarkoittaa sitä, että se todellakin lähestyy.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s