Lasten ja nuorten yksinäisyys

on

Silmiini osui koskettava juttu yksinäisyydestä. Kirjoitus sai muistojen tulvan mieleeni. Lasten ja nuorten elämä ei ole niin helppoa, kuin usein haluaisimme uskoa. Aikuinenhan hoitaa – toivottavasti –  ruoan pöytään, katon pään päälle ja lämpöä taloon.

Kuulun itse niihin joita opiskelu on alkanut kiinnostamaan vasta aikuisena. Koulu sujui ihan  kohtuullisesti, mutta en saanut siitä irti sitä mitä olisin voinut saada. Olen ollut “hukattu resurssi”.

“Jos lapsi on jätetty välitunnilla yksin, hän keskittyy oppitunnin aikana pahanolon tunteisiinsa. Sama ilmiö on kiusatuilla lapsilla. Yksinäisillä lapsilla ja oppimisvaikeuksilla on tutkimuksen mukaan vahva yhteys, tietää erikoistutkija Niina Junttila.”

Ensimmäisen kerran jouduin eroon luokkatovereistani ensimmäisen kielivalinnan takia. Vanhempani valitsivat minulle kielen, mitä itse en halunnut, mitä kukaan ystävistäni ei valinnut. Kaveripiiri uusiutui. Oli sopeuduttava uuteen vaiheeseen elämässä. Vaihdoin myös koulua monta kertaa muuttojen takia. Olen joutunut vaihtamaan koulua myös uuden koulun valmistumisen myötä. Jokaisella kerralla kaveripiiri on uusiutunut tai olen tullut uutena oppilaana luokalle. Toki kokemukset ovat opettaneet sitkeyttä ja rohkeutta, mutta ovat ne vaatineet myös energiaa, minkä olisi voinut käyttää itse koulutyöskentelyynkin.

Muistan miten oma kouluikä meni ollen aina “se uusi oppilas”, koska tuntui että koko muu luokka olivat olleet samalla luokalla koulun alusta saakka. Vielä lukio luokallamme oli ihmisiä, jotka olivat aloittaneet koulutaipaleensa samalla luokalla. Nykypäivänä se taitaa olla erittäin harvinaista, mutta uskon, että siitä on ollut jonkinlaista apua ja turvaa olla tuttujen ihmisten ympäröimänä.

“Tutkimuksissa selvisi, että lapset kokevat yksinäisyyden hyvin ahdistavana. Yksinäisyys korostui erityisesti välitunneilla.” Minä kehityin koulutaipaleeni aikana altavastaajan puolelle olijaksi. Jos koulukaveria kiusattiin tai jätettiin ulkopuolelle, minä menin avuksi tai sanoin etten pelaa välituntipeliä, jollei kaikkia oteta mukaan. Eräällä kerralla se aikaansai sen, että minut jätettiin pelin ulkopuolelle yksin, ja ne kaksi aiemmin ulkopuolelle jätettyä otettiin mukaan. Kerran pyysin opettajalta luvan saada mennä toisen luokan kanssa luokkaretkelle, koska minulla ei omalla luokalla ollut ystäviä. Opettajat antoivat luvan. Olen ällistynyt siitä vieläkin. Toisen luokan retkellä oli hauskaa, koska siellä oli oman pihan ystäviä. Tuntuu, että opin ratkaisukeskeisyyttä vahvasti kouluaikoina.

“Yläkoulussa koettu yksinäisyys puolestaan ennustaa syrjäytymistä ja putoamista koulutusuralta pois.” Aloitin yläasteen viimeisen taas uudessa koulussa. Vanhojen koulukavereiden mielestä ylpistyin, kun muutimme takaisin Helsingin puolelle, uudessa koulussa olin maalainen, kun tulin kahden kilometrin päästä Helsingin rajalta. Ystävyyssuhteet onneksi säilyivät osaan pihakavereista.

Itse menin töihin suoraan lukiosta. Valintani tein sen perusteella, etten yksinkertaisesti tiennyt mitä haluan tehdä tai miten sen haluamani asian saavuttaisin. Artikkelia lukiessani voin vain miettiä olivatko päivät arkista selviämistä, mihin ei mahtunut mietteitä siitä mikä ammattiala kiinnostaa. Töiden ohella olen kyllä lukenut kolme tutkintoa ja muutaman muun koulutuksen. Kun jokin ala alkaa kiinnostamaan, on opiskelukin kuin harrastus.

Ehkä kokemukset alituisesta uutena oppilaana olemisesta ja jonkin asteisesta ulkopuolisuudesta helpottivat uutta muuttoa uudelle asuinalueelle ja uuteen kouluun. Koska en ollut ehtinyt hitsautuman luokkatovereihin, oli muutto uuteen taas mahdollisuus enkä jäänyt kaipaamaan mitään vanhasta. Helppoa koulun vaihto ei koskaan ollut, mutta varmasti se on tuonut taitoja, joita en muutoin omaisi.

Nykyinen työni on monella tavalla aina uuteen luokkaan astumista. Joko olen kouluttamassa aina uudella työpaikalla tai aina uudessa ryhmässä. Vaikka ryhmä kokoontuisi muutaman kuukaudenkin, niin ryhmä on aina vain väliaikainen. Tuttua ja turvallista minulle?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

2 Comments Lisää omasi

 1. Patrick sanoo:

  itse mielenterveys ongelmallisena nuorena en voi sanoa muuta kun sen että, yksin oleminen ei tee ihmisestä yksinäistä.  ennen minut jätettiin yksin mutta opin siitä ja aina nykyään kun olen yksin, käytän sen hyödyksi. Meditoimalla.

  suosittelen jokaiseen mielenterveyslaitokseen (tai miksi niitä haluattekaan sanoa) ohjattuja Meditointi hetkiä.
   

  Tykkää

 2. Heidi sanoo:

  Ihana kuulla että meditoiminen auttaa sinullakin yhteneväisyyden tunteen kokemiseen. Kiitos paljon kommentista! Toivottavasti ihmiset enemmän ja enemmän löytävät meditoinnista voimavaroja ja hyvinvointia.
  Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s