Mitä on mindfulness?

on

Valmennustyössäni tapaan ihmisiä, jotka ovat unohtaneet keitä he ovat tai mistä he pitävät, mikä saa heidät nauramaan. Nykypäivän kiireet ja ulkopuolelta tulevat vaatimukset saavat meidät herkästi unohtamaan itsemme. Jossain kohtaa tulee herätys, että ei tunne enää itseään. Ei tiedä mitä haluaa. Mindfulness on hyvä tapa tutustua itseen uudelleen. Löytää tien itseensä. Jotta jaksamme huolehtia toisista, meidän tulee itse olla hyvässä kunnossa.

Mindfulness harjoittelussa ei pyritä sulkemaan pois ajatuksia, tunteita eikä kehotuntemuksia. Mindfulness harjoittelussa pyritään rauhoittamaan pään sisällä oleva ajatusten sekamelska keskittymällä olemassa olevassa hetkessä tapahtuviin asioihin. Esimerkiksi saatetaan hetken aikaa keskittyä hengitykseen ja sen liikkeeseen, sen jälkeen hetken aikaa kehotuntemuksiin ja sen jälkeen hetken aikaa huomioimaan mitä ajatuksissa tapahtuu. Tai voidaan koko harjoituksen ajan keskittyä siihen mitä kuulemme.

Harjoitusten tuottamissa tuntemuksissa ja ajatuksissa ei ole väärää, olivatpa ne mitä tahansa. Hetki on mitä se on. Tekniikka itsessään on hyvin helppo, mutta nykyelämään tottuneille aivoille voi olla haasteellista rauhoittua olemaan yhdessä asiassa. Eräällä kurssilla osallistuja selasi koko illan ajan edessään olevaa kirjaa. Harjoituksiin hän kyllä osallistui. Loppuillasta hän rohkeni kysyä: ”Onko tämä todella näin yksinkertaista? Olen lukenut tätä kirjaa, enkä ymmärrä siitä mitään, mutta täällä tämä kuulostaa selkeälle.”
Harjoitukset todella ovat yksinkertaisia, haastavuus tulee siitä, että tarkoituksena on olla itsensä kanssa hiljaisuudessa, huomata kun ajatukset karkaavat omille poluilleen, päästää irti näistä ajatuksista ja tulla takaisin harjoitukseen.

Ranskalainen filosofi Blaise Pascal on jo 1600-luvulla sanonut: ”Kaikki ihmisen harmit johtuvat hänen kyvyttömyydestään istua hiljaa tekemättä mitään” Meillä monesti on tapana paeta asioita lohduttaaksemme itseämme. Saatamme lohduttaa itseämme tai paeta asioita syömällä, päihteillä, avaamalla television, tietokoneen, älypuhelimen tai vain täyttämällä elämämme niin täyteen, ettei meidän tarvitse kohdata asioita. Jos emme tiedä minkä pitäisi muuttua, jotta olomme olisi parempi, on vaikea tehdä oikeita ratkaisuja.

Kokeile istua hiljaa tuolissa paikoillaan 2-15 minuuttia. Laita kello soimaan, kun aika on täynnä. Keskity hengittämään rauhassa omaan luonnolliseen tahtiin ja kiinnitä huomiota kaikkeen mitä tapahtuu, mitä tunnet ja millaisia ajatuksia sinussa herää. Älä kuitenkaan kiinnity ajatuksiin. Ne ovat vain ajatuksia. Huomioi ne ja jatka havainnoimista ja huomioimista. Tehtyäsi tämän harjoitteen, olet harjoittanut Mindfulness-meditointia.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s