Hauskuutta ja hilpeyttä

on

Kuinka paljon oikeasti toimimme miten toimimme, koska olemme sosiaalisia olentoja sosiaalisessa ympäristössä ja välitämme siitä miten meistä ajatellaan? Miten paljon yritämme olla viileitä ja käymme kauppaa vaikka peukutuksilla ja tykkäämisillä?

Itse huomaan usein miettiväni, etten halua pahoittaa kenenkään mieltä. Mikä sopii muutoinkin omaan toimintaani, mutta joskus kun en löydä tapaa sanoa asiaa niin selkeästi että tulkintavaikeuksia ei pitäisi tulla, niin jätän sanomatta. Pitäisi kuitenkin oppia rohkeutta sanoa mitä haluaa sanoa, kun tarkoitus ei ole vahingoittaa ketään.

Sain kerran haukkumakirjeen sähköpostiini eräästä tapauksesta. Henkilö ymmärtääkseni koki, että olin astunut hänen varpailleen, ja antoi palaa. Minä olin toiminut kuten minulta oli pyydetty ja pyytäjällä oli auktoriteettia pyytää. Olin uusi enkä tuntenut ihmisiä. Selitin miten asiat olivat menneet. Paluupostina sain viestin, että hän vain halusi saada minussa “jokin reaktion” aikaiseksi.

En usko toisen mielenpahoittamisen järkevyyteen tai pikkuasioista mielen pahoittamiseen. Pahan olon levittäminen ei ole koskaan toimiva ratkaisu. Pahaa tarkoittavien sanojen sanominen ei hyödytä mitään. Ja miksi reaktion saisi vain provosoimalla, asiallisesti kysyminenkin toimii.

Televisiosta on hauska katsoa sarjoja, joissa jokin päähenkilö sanoo asioista joita itsekin haluaisi sanoa, mutta tietää ne tilanteeseen sopimattomaksi. Jos puheet ovat ilkeitä, se ei ole enää hauskaa, mutta hauskat ja nopeat sutkautukset saavat nauramaan. Monissa komediasarjoissa on nykyisin paljon ilkeyttä mukana, ja ilkeys ilmeisesti luetaan hauskaksi nykypäivänä. Tuntuu että ilkeys siirtyy televisiosta ja netistä ihmisten välisiin kohtaamisiin. Moni luulee ilkeyden olevan rehellisyyttä. Käytöstapoja ei pitäisi kuitenkaan unohtaa.

Mindfulness opettaa suvaitsevaisuutta, avoimuutta, arvostelemattomuutta ja rakastavaa ystävällisyyttä. Miten toivonkaan, että niistä tulisi laajalti arvostettuja ja käytettyjä arvoja. Osaisimme kärsivällisemmin ja loukkaantumatta selittää kantojamme, ja kuunnella ja arvostaa toisen ajatuksia. Ehkä helpommin löytää yhteisen sävelen.

Oletko huomannut miten “takaisin antaessa” saa itsensä helposti tärisevään ja rauhattomaan olotilaan? Jos antaa asian olla, pysyy rauhallisena ja avoimena, sekä unohtaa tilanteen nopeammin. Kun jättää ottamatta toisen pahan olon itselleen, suojelee itseään parhaalla mahdollisella tavalla.

Taloussanomissa julkaistun jutun mukaan “mediapsykologi Anu Mustonen ei usko, että Facebook tekisi ihmisistä omaan napaan tuijottajia, sillä ihmisen perusluonne on suhteellisen vaikeasti muutettavissa oleva kokonaisuus.
– Jonkin verran on tutkimusta, että masentuneilla sosiaalisessa mediassa toimiminen on erityisen tärkeää. Hyviin asioihin keskittyminen voi auttaa.  Oma käytös tai minärakenne voi muuttua siitä, että saa myönteistä palautetta.”

Kukapa ei tykkäisi kun omia juttuja peukutetaan ja jaetaan eteenpäin tai kun vain saa huomiota. Tästä voisi päätellä, että peukkuja pitäisi jakaa anteliaammin, jotta ihmiset pysyvät paremmalla tuulella ja jaksavat arjessa. Keinotekoisuus ei toimi suomalaisille, joten kommenttien pitää olla aitoja. Ehkäpä yritetään keksiä hyviä puolia ihmisten statuksista, peukuttaa niitä, sekä yrittää ohittaa ikävät asiat, paitsi kun ihminen kaipaa lohdutusta. Jos peukkua antamalla saa toiselle hyvän mielen, niin aika helpolla se tapahtuu.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s