Jos eläkeikää ei tule

on

Meidän perheessä alkaa tänään arki kesäloman jälkeen, kuten monissa muissakin perheissä. Koulut ja työt alkavat jälleen, jolloin kalenteriin ilmestyy monta varattua kohtaa.

Olemme koko työelämämme ajatelleet, että aherruksen vuosien jälkeen, meitä odottaa ansaittu eläke. Moni on suunnitellut asioita eläkeikää odottaen. “Sitten eläkkeellä on aikaa…” Mitä jos eläkeikää ei meille tulekaan, kuten nyt hyvin todennäköiselle vaikuttaa? Olisiko aika muuttaa ajattelua omasta arjesta? Jos tietäisit että töitä pitää tehdä kuolemaan saakka, jotta saa ruokaa ja asunnon, miten järjestäisit elämäsi?

Ainakin kannattaisi yrittää tehdä työtä josta pitää. Jos onnistuu harrastuksen tai suuren mielenkiinnon kautta elättämään itseään, jaksaa varmasti paremmin tehdä työtä pidempään. Ehkei se aina edes tunnu työnteolle.

Kuinka paljon tekisit ilmaista ylityötä terveytesi kustannuksella, jos samaa tahtia pitäisi jaksaa loppuu asti? Moni sanoo toivovansa lähtevänsä täältä “saappaat jalassa”, mutta tuskin se tarkoittaa ettei halua sitä ennen nauttia elämästä. Oma terveys ja jaksaminen on kaiken a ja o. Kannattaa huolehtia itsestä iästä riippumatta. Kuunnella omia voimavaroja ja jättää aikaa ihan vain olemiseenkin.

Miten kalenteroitua olisi arki työpäivän jälkeen, jos eläkeikää ei olisi tiedossa? Osaisiko kiireinen nykyihminenkin, joka etsii elämyksiä toisensa jälkeen, jättää itselleen aikaa vain olla?

Harva enää edes osaa istua paikoillaan ja vain olla, edes pientä hetkeä. Kesken työpäivänkin on ihan suotavaa istua hetki hiljaa ja antaa aivoille pieni lepohetki. Sitä kutsutaan tauoksi, joten sitä ei ole pakko täyttää toiminnalla. Pariminuuttinen hetki hengityksessä olemista virkistää ja nostaa luovuutta.

Meillä on nykyisin ylitarjontaa ärsykkeistä ja tekemisestä. Voi olla vaikeaa jättää tekemättä, varsinkin kun kaikkialla ihmiset kertovat (kehuvat) kaikesta kivasta, jännästä elämisestä, oli kyseessä hieno ateria tai tapahtuma tai lomareissu. Aina ei tarvitse olla menossa. On ihan ok vain ollakin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

One Comment Lisää omasi

 1. ulla toivonen-k sanoo:

  Olen mummo 66v eikä se elämä niin leppoisan  toimentonta ole eläkkeelläkään. Kyllä neljän lapsen mummolle puuhaa piisaa varsinkin kun vielä toimii MieTossa.
  Silloin kun omat lapset olivat pieniä, muu suku asui kaukana eikä ollut auttajia. Lasten kanssa kotona ei todellakaan elämä ole ”ihanaa veltoilua veronmaksajien rahoilla”. Uskomatonta, että valtiossa merkittäviä ihmisten elämää koskevia päätöksiä pohjustaa ihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä realielämästä. Lojuvat mukavassa toimistotuolissa ja korkein ponnistus on jaksaa mennä lounaalle.
  Työssäjaksamisien ja perheiden jaksamisen kannalta on äärettömän tärkeää, että on apua ja mahdollisuus edes päästä joskus kahden ostoksille tai pitsalle. 
  Vapaaehtoistyötä kodeissa ja järjestöissä ei ole hinnoiteltu eikä niiden puuttumistakaan ja sen seurauksia. Siten sille ei juuri arvoa näytä olevan. ”Älkää olko tommoisa” on lähes ainoa lääke nuorille syrjäytetyille. 

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s