Toimivia self-help -sovelluksia netissä

on

Käytän tällä hetkellä kolmea hyvää, toimivaa ja ilmaista sovellusta tavoitteiden ja hyvinvoinnin tueksi. Tässä lyhyesti niistä.

Pinterest
Pinterest on netissä oleva ohjelma, johon voi kerätä kuvia erilaisien kategorioiden alle omiin tauluihin. Pääset laittamaan sinne omia kuvia, sekä katselemaan toisten kuvia. Kaikki Pinterestissä liikkuvat kuvat ovat kopioitavissa omiin tauluihin muistiin.

Olen aiemmin kirjoittanut Pinterestin käytöstä aarrekarttojen teossa. Pinterestiin olen kerännyt itselleni motivaatio-taulun. Taulussa on kuvia, jotka saavat hyvälle tuulelle, sekä tuntemaan itseni energiseksi. Kerätyt kuvat muistuttavat siitä mitä haluan saavuttaa sekä mitä siihen tarvitaan.

Haluan lisätä liikunnan määrää arjessani. Lenkkeily on jäänyt vähemmälle väkisinkin, kun kärsin jo kolmatta murtumaa jalassa. Kyseessä on jo toinen rasitusmurtuma oikeassa jalassa, ja tällä kertaa se ei tahdo parantua pitkälläkään levolla. On pakko saada itseni liikkeelle toisin tavoin, mutta vaikea motivoida itseä, kun innostavin tapa ei ole tällä hetkellä mahdollinen.

Kun kaipaan sysäystä, mikä saa minut liikkeelle, katselen Pinterest-tauluni kuvia ja mottoja, ja ihan oikeasti lähden siltä seisomalta vaikka jumppaamaan. Yksinkertainen asia saa aikaiseksi muutoksen olotilassani. Myös energisen soittolistan kuunteleminen tuottaa monesti saman tuloksen. Suosittelen kokeilemaan, jos liikkeelle lähteminen on joskus vaikeaa.

SuperBetter
SuperBetter on netissä oleva ohjelma mikä auttaa kohti tavoitetta. Se on käytettävissä englanniksi. SuperBetter tekee tavoitteesta pelin. Voit suunnitella peliä itse tai käyttää sivustolla jo valmiina olevia tutkijoiden, yliopistojen ja muiden pelaajien tekemiä voimapaketteja, joiden haasteita suorittamalla etenet kohti omaa tavoitetta.

Sivusto sisältää paljon tutkittua tietoa, mitä hyödynnetään oman käyttäytymisen muuttamisessa. Eri voimapaketit on tarkoitettu erilaisiin haasteisiin. Olen löytänyt sieltä voimapaketteja kuntoutumiseen, laihtumiseen, stressin vähentämiseen, yleiseen hyvinvointiin jne. Kaikista aiheista löytyy tutkittua tietoa taustalta.

Joka päivä on tavoitteena tehdä 3 voimaannuttamisharjoitetta (power-ups). Ohjelma saattaa esimerkiksi pyytää sinua tekemään jotain kivaa vain itsellesi tai se saattaa pyytää sinua meditoiman 5 minuuttia tai se saattaa pyytää sinua kohtelemaan itseäsi myötätunnolla peilin edessä. Kaikilla tehdyillä harjoitteilla kartutat pistemäärääsi ja etenet tasolta seuraavalle.

Joka päivä on tarkoitus kohdata myös yksi haaste (bad guys). Jonain onnistuu tekemään niin kuin haluaa, toisena päivänä saattaa lipsua, mutta ohjelman avulla kiinnität huomiota siihen mitä teet ja voit tietoisemmin valita toimintasi. Haasteina voi olla tylsistyminen, suru, jaksamattomuus, miten puhumme itsellemme, itsekritiikki jne.

Myös tavoitteita on jokaiselle päivälle kolme. Näiden välitavoitteiden on tietysti tarkoitus viedä kohti eeppistä voittoa (epic win). Tutkimuksissa on huomattu, että emme usko eeppiseen voitto todellisessa elämässä, mutta pelissä jaksamme uudelleen ja uudelleen, koska tavoittelemme sitä suurta eeppistä voittoa. Superbetter siirtää eeppisen voiton pelin avulla oikeaan elämään ja peliä jatkamalla saatatkin huomata saavuttaneesi tavoitteen, jota et olisi uskonut mahdolliseksi.

Itse en ole vielä edennyt eeppiseen voittooni, mutta en ole antanut periksikään vaan jatkanut pelaamista, vaikka eteen on tullut päiviä, jolloin tavoitteesta ei jaksa välittää. On hauskaa miten pelaamalla itseä vastaan ja samalla itsensä puolesta saa aikaiseksi asioita. Superbetter myös antaa paljon tietoa ja tukea ja vinkkejä, jotka avaavat näkökulmia ja uusia toimintatapoja. SuperBetterin pelaaminen on vienyt ehkä puolisen tuntia päivässä, vähän riippuu mitä haasteita ja tavoitteita päiväänsä valitsee.

Blipfoto
Blipfoto on kuvapäiväkirja, mikä sopii erinomaisesti kiitollisuuden päiväkirjan toteuttamiseen visuaalisesti. Blipfotoon ladataan korkeintaan yksi valokuva päivässä. Kuvalle voi antaa otsikon ja selitteen. Itse olen tehnyt sen kiitollisuuden päiväkirjaksi. Laitan sinne kuvan mikä herättää kiitollisuuden tunnetta. Lisään kuvaan kirjoituksen, mikä sillä hetkellä koskettaa. Blipfotoa olen kokeillut vasta muutaman päivän, mutta jo nyt huomaan odottavani innolla mitä saan kuvata seuraavana päivänä. Blipfoto visuaalisena kiitollisuuden päiväkirjana tuottaa hyvää mieltä aivan kuten kirjoitettu versiokin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s