Näkökulman vaihtamisen työkaluja

on

Se mihin kiinnitämme huomiota vahvistuu. Kannattaa kiinnittää huomiota omiin vahvuuksiin ja onnistumisiin. Näkökulmaa vaihtamalla voi monesta negatiiviseksi koetusta asiasta saada jopa voimavaran ja hyvän ominaisuuden.

Suurennuslasi
Suurennuslasin avulla verrataan negatiivisia uskomuksia ja/tai reaktioita tosiseikkoihin. Vaikka et ole varma onko usko on perusteeton, kysy itseltäsi, ”Mitä todisteita tästä on?” Kun katsotaan mitä todella tapahtui tai mitä näit edessäsi, saatat huomata, että uskomus onkin vääristymä.

Esimerkiksi: ”Minulle ei koskaan tapahdu mitään kivaa.” Voit varmasti palauttaa mieleesi mukavia sattumia ja tapahtumia ja jopa tehdä niistä listan itsellesi. Koska aivomme on evoluution myötä oppinut painottamaan negatiivista, muistamme ikävät asiat herkemmin.

Totuustarkastus
Ole rehellinen todellisista vaikutuksista. Jotkin kielteiset uskomukset voivat olla osittain totta. Mutta onko tilanne todella niin paha kuin miltä se näyttää? Tämä tekniikka auttaa asettamaan tilanteen toiseen näkökulmaan ja rehellisesti pohtimaan mitä toimia tarvitaan. Onko tilanne ollenkaan huonosti? Oletko suurennellut tilannetta suhteettomasti? Kuinka tärkeä asia tämä on? Maito voi olla kaatunut, mutta se ehkä tarkoittaa vain että pöytä pitää puhdistaa, ja sitten siirtyä eteenpäin ruokailussa.

Esimerkiksi: ”En saanut ylennystä minkä halusin.” Joskus tämä voi tuntua ylitsepääsemättömälle, mutta ehkä et ollut juuri oikea henkilö kyseiseen työhön. Ja ehkä vahvuutesi ovat paremmin käytössä toisessa roolissa. Ehkä on mahdollista tuoda toiveet esille ja kertoa esimiehelle uratavoitteista. On paljon mahdollisuuksia, jotka auttavat ymmärtämään, että tämä ei ollut viimeinen mahdollisuuteesi.

Kaleidoskooppi
Luo tapahtumille vaihtoehtoisia selityksiä: yleensä asioihin on useampi kuin yksi mahdollinen syy. Mieti todennäköisiä syitä tilanteeseen, mikä on haastava. Pohdi varsinkin syitä, jotka ovat sinusta riippumattomia. Pessimistit valitsevat yleensä ensimmäinen ajatus mikä mieleen juolahtaa. Yleensä syy on sellainen, josta he voivat syyttää itseään tai toista. Kun miettii kaikkia mahdollisia selityksiä tapahtumille, voi keskittyä muihin mahdollisiin selityksiin, kuin että joku on “syyllinen”.

Esimerkiksi: ”Naapuri ei vastannut hyvää huomeneen aamulla kohdatessamme. Hän ei pidä minusta!” Mahdolliset vaihtoehdot voisivat olla: Ehkä hän unohti silmälasit eikä tunnistanut minua. Tai ehkä olin pukeutunut niin epätavallisesti, että hän ei tajunnun kuka olin. Tai ehkä hänelle on tapahtunut jotain niin ikävää, ettei hänellä ollut voimia kohdata. Tai ehkä hän odotti että häntä tervehditään ensin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s