Työyhteisötaitoja 90-luvulla

on

Olen lueskellut Steve Jobsin elämänkertaa mielenkiinnolla ja hämmennyksellä. Työyhteisötaitojen merkitystä ei 70- ja 80-luvuilla ehkä vielä juurikaan ajateltu. Toki voi ajatella, että ajamalla työntekijät lähes hulluuden partaalle, on edesauttanut hienojen ja toimivien tuotteiden syntymistä. Mutta millä hinnalla?

Kirja on tuonut mieleeni erilaisia työyhteisöjä joihin olen kuulunut. 90-luvulla, varsinkin pahimpana lama-aikana, ilmapiiri oli ahdistava ja kova. Rautainen esinainen oli stressaantunut – ja haukkui huutamalla. Osa aloittavista työntekijöistä ei koskaan palannut ensimmäiseltä lounaalta takaisin töihin. Iso osa lopetti muutamassa viikossa. Jäljelle jääneet kestivät ja yhdessä nauroimme miten kyseisessä työpaikassa oppi tekemään töitä isolla teellä.

Silloin taannoin, ei ollut reittejä josta olisi saanut apua. Oli kestettävä tai lähdettävä. Yrityksen johto tiesi jonkin verran tapahtumista, ja ymmärtääkseni esinaisellemme käyttäytymisestä aina välillä myös huomautettiin, mutta silti hänen annettiin jatkaa asemassaan osa-aika eläkkeelle siirtymiseen asti. Tänään vastaava tapaus saattaisi roikkua päivälehtien otsikoissa ja pakottaa toimenpiteisiin.

Kyseinen esinainen oli hyvä esimerkki siinä, miten ihmisiä ei kohdella. Asiakas on aina oikeassa sanonta ei todellakaan pätenyt meidän työyhteisössämme. Hänhän huusi myös asiakkaille. Kaikki saivat huudosta osansa. Kun joku henkilöstöstä kävi valittamassa toisen käytöksestä tai tekemisistä, asioita ei selvitetty, vaan esinainen tuli paikalle, huusi ja lähti. Huudot saanut ei välttämättä ollut tehnyt mitään väärää.

Myös toisenlaista väärää käytöstä hyväksyttiin hiljaa. Muistan kun ensimmäisen kerran jaoin hissin “postihessun” kanssa, ja jouduin lähentelyn ja eitoivotun koskettelun uhriksi liian hitaasti liikkuvassa tavarahississä. Se oli viimeinen yhteinen hissiajelu hänen kanssaan. Vanhemmat työntekijät nauroivat yhdessä kokemukselleni. Kaikki tiesivät “postihessun” taipumuksista, mutta kukaan ei sanonut varoittavaa sanaa etukäteen.

Itse olin silloin elämäni ensimmäisessä oikeassa työpaikassa kesätöiden jälkeen ja kaikki asenteesta ja käytännöistä alkaen oli uuden opettelua. Hiljainen hyväksyminen ja huutaminen oli siinä yhteisössä normaaliutta, joten nuori ihminen ei osannut kyseenalaistaa asioita kuin omassa mielessä. Tänään avaisin suuni, silloin se tuntui mahdottomalle. Varmalle tavalle menettää työpaikka. Opin kuitenkin hänen kantapäänsä kautta miten minä en halua ihmisiä kohdella.

Onneksi työpaikassa oli myös mukavia omanikäisiä kollegoita, joiden kanssa puhuimme asioista ja joilta sai tukea. Muutaman kanssa olemme silloin tällöin yhteydessä ja vieläkin entinen yhteinen esinaisemme tulee esille keskusteluissa. Koskaan emme ole pohtineet mikä oli oikein ja mikä väärin, vaan aina puhumme siitä miten silloin “opimme tekemään töitä”. Siihen meidät kasvatettiin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s