Kaikilla on kärsimystä

on

Tunteet ja tuntemukset tulevat ja menevät, syntyvät ja katoavat. Kannattaako jonkin väliaikaisen takia pilata ystävyyssuhde, kiukutella puolisolle tai kadehtia kaveria? Ei varmasti ainakaan joka kerralla.

Pystyisimmekö muuttamaan käytöstämme parempaan muistamalla, että kaikilla ihmisillä on omat ikävät kokemuksensa, tuskan aiheensa, kipunsa ja kärsimyksensä? Toisen elämä saattaa ulos päin näyttää helpolle ja sujuvalle. Moni käyttää sujuvasti sanontaa “aina mulle” tai “vaan mulle”. Saamme itsemme uskomaan, että maailma kohtelee minua epäoikeudenmukaisesti ja kaverit pääsevät helpolla.

Jos muistaisimme jokaisessa kohtaamisessa, että tuolla toisellakin ihmisellä on omat kipunsa ja ikävät kokemuksensa, pystyisimmekö suhtautumaan toiseen ihmiseen lempeämmin, ymmärtäväisemmin ja ystävällisemmin? Suosittelen kokeilemaan miten se muuttaa omaa käytöstä.

Mindfulness -harjoittelun tuloksena huomaan arjen keskelläkin ajatukseni erilaisten tuntemusten taustalla. Eikä ole mukavaa myöntää, että välillä kokee ikäviäkin tunteita kuten mustasukkaisuutta, kateutta, surua ja vihaa, mutta on hyödyllistä huomata mistä joskus aivan järjettömätkin tuntemukset tulevat. Silloin voi myös valita miten niiden kanssa käyttäytyy. Menenkö tunteen mukana vai huomaanko ettei tuntemukselle edes välttämättä ole pohjaa todellisuudessa tai vaikka olisikin, yritän silti käyttäytyä järkevästi ja asiallisesti.

Kun kohtaamamme ihminen käyttäytyy huonosti, kannattaa muistaa, ettemme koskaan voi tietää mitä hänen elämässään on tapahtunut, joten olisi väärin arvostella häntä. Voimme tuomita itse teot, mutta ihmisiä ja ihmisyyttä kohtaan olisi hyvä tuntea myötätuntoa.

Dalai lama on kertonut kysyneensä uskonsa puolesta yli kaksikymmentä vuotta vangittuna olleelta mieheltä, tunsiko hän koskaan vangitsemisensa aikana moraalinsa heikkenevän. Hiljattain vapautunut kirjanoppinut mies vastasi, “kerran, kun myötätuntoni heikkeni joksikin aikaa ja tunsin vihaa vangitsijoitani kohtaan.” Kirjanoppinut oli huomioinut ajatuksensa ja meditoinut, kasvattanut lempeyttä mielessään.

Myötätunnon tunteminen vähentää tuntemaamme kaunaa, vihaa, mustasukkaisuutta ja muita ikäviä tunteita. Kun löydämme myötätunnon itsessämme, vapautamme nimenomaan itsemme ikävän tunteen epämukavasta painolastista. Olemme vapaita voimaan hyvin.

Myötätuntoa voi opetella pikkuhiljaa. Aloita kohdistamalla sitä itseen ja kasvata myötätunnon piiriä isommaksi ja isommaksi. Hyväksy, että tässäkin harjoituksessa tulee repsahduksia ja ota tavoitteeksi yrittää aina uudelleen.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s