Kohtaamisilla on merkitystä

on

Lähdin lenkille ja heti omalta pihalta kevyenliikenteenväylälle kaartaessani vastaani tuli lenkkeilevä nainen. Katseemme kohtasivat ja hymyilimme toisillemme kuin olisimme kuuluneet samaan kerhoon. Minun mielialani kohosi automaattisesti ja lenkki lähti käyntiin hyväntuulisena hymyillen.

Jouduin käymään lääkärissä. Lääkärillä oli selkeästi kova kiire ja minua ohjattiin jo ulos ovesta, vaikka en ollut saanut kaikkiin kysymyksiini vastauksia. Vaikka lähdin pois lääkäristä resepti kädessä ja jatkotoimenpiteet tiedossa kysymyksiä sitkeästi jatkaneena, jäi silti ikävä olo. Tuntui kuin olisin ollut häiritsemässä toisen työtä ja hukkaamassa hänen aikaansa. Tuntui ettei minulla ollut merkitystä. Liukuhihna oli toiminnassa. Olin vain yksi ohi liikkuva osa.

Naapuri liittyi Facebookiin vasta hiljattain. Hän kertoi hämmentyneenä ihmettelevänsä miten aikuiset ihmiset kommentoivat todella ikävällä tavalla toistensa kirjoituksia. Miten paljon ilkeyttä sosiaalisesta mediasta löytyykään. Olemmeko antaneet sosiaalisesta mediasta tulla hyväksyttävä tapa ventiloida omaa pahaa oloa siirtämällä sitä toisiin?

Kuuntelin erään amerikkalaisen psykologin haastattelua, jossa hän kertoi miten Columbinen kouluampumisien jälkeen 1999, hän oli ollut mukana työryhmässä, jossa oli pyritty tunnistamaan kiusaajia vastaavan tapahtuman estämiseksi. Silloin kiusaajien etsinnässä keskityttiin poikiin, koska pojat olivat pahimpia kiusaajia. Nykyisin myös tytöt kiusaavat yhtä rankasti. Tyttöjen kiusaaminen on psykologin mukaan ehkä jopa pahempaa, koska se on verbaalista ja hyvin kätkettyä. Vieressä olija ei välttämättä edes huomaa kiusaamista tapahtuvaksi.

Pienilläkin kohtaamisilla on merkitystä. Tuntemattoman hymy voi ilahduttaa. Vastaavasti pienet ikävät eleet saavat mielen mustaksi, systemaattisesta kiusaamisesta puhumattakaan. Jotain me teemme väärin, kun kiusaaminen kouluissa ja työpaikoilla vain lisääntyy.

Hyvinvoiva, onnellinen, tyytyväinen ihminen ei kiusaa. Hyvinvoiva, onnellinen, tyytyväinen ihminen jaksaa hymyillä ja auttaa kanssakulkijaa. Jokaisen täytyy päättä omalta kohdaltaan millainen ihminen haluaa olla, oli maailma ympärillä millainen tahansa. Aina jossain joku toinen käyttäytyy huonosti, mutta se ei voi olla tekosyy omalle käytökselle. Haluatko sinä peiliin katsoessa pitää siitä ihmisestä jonka siellä kohtaat?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s