Opi riidoista, opi omasta toiminnasta

on

Mindfulness ja muutkin meditointimuodot ovat itseen tutustumista. Itseen tutustuminen auttaa huomaamaan monia automaattisesti ihmissuhteissa esiin tulevia toimintatapoja, joiden ylläpitäminen ei ehkä olekaan meille tai ihmissuhteillemme hyväksi. Lapsuuden kodissa opitut toimintamallit näkyvät parisuhteessa, ystävyyssuhteissa, työpaikalla ja suhteessa omiin lapsiin.

Puolustuskannalle siirtyminen tapahtuu usein täysin huomaamatta, kun kuulemme jonkin sanaparin, äänensävyn tai yhdistämme vaikka tuoksun tai paikan tilanteeseen. Huomaamattamme toiminta siirtyy vanhaan tuttuun malliin, usein oman väärän tulkintamme perusteella. Riita saattaa perustua kahdelle täysin erilaiselle tulkinnalle tapahtuneesta.

Avioliitto- ja perheterapeutti Sharon Rivkin ehdottaa, että jokaisen naimisiin menevän pariskunnan tulisi tutkia omaa ensimmäistä yhteistä riitaa ja tuoda toisilleen näkyviksi toimintatavat, pelot ja toiveet. Usein samat riidat toistuvat parisuhteissa, koska asioita ei selvitetä kunnolla. Asioita ei tule lakaista maton alle, vaan ottaa esille lapsuudesta tulevat toimintamallit, jotka ohjaavat meitä. Parisuhde yhdistää kaksi usein hyvinkin erilaista perhekulttuuria.

Meillä kaikilla ei ole samoja työkaluja käsitellä asioita. Toiset meistä ovat kokeneet hyvän ja turvallisen lapsuuden, jossa on saanut etsiä rajoja ja tuulettaa tunteita. Toiset ovat voineet joutua aikuisen rooliin jo todella pieninä tai tunteiden ilmaisu kotona ei ole ollut sallittua. On hyvä ymmärtää toisen lähtökohdat ja muistaa, että taitoja voi opetella aikuisenakin, mutta harjoitteluaikaa tarvitaan. Silloin turvallinen asioiden käsittely on tärkeää. Ja riitelykin.

Rivkinin mukaan suurimmat virheet riidoissa ovat toisen osapuolen häpäisy, toisen syyttely ja uskomus että itse on aina oikeassa. Meidän tulee oppia ottamaan vastuuta omasta reagoinnista. Oppia mistä reagoimisemme syntyy, jotta voimme ymmärtää omaa käytöstämme paremmin ja tarpeen vaatiessa oppia muuttamaan sitä sekä kertoa siitä toiselle jotta hän ymmärtää mistä on kyse. Joskus jo pelkkä asiayhteyden ymmärtäminen auttaa luopumaan huonosta tavasta. Riidassa tulee ottaa osavastuu. Oletamme usein, että toinen osaa lukea ajatuksiamme tai luulemme että kaikki mitä toinen tekee, kohdistuu meihin henkilökohtaisesti.

Rivkin neuvoo ottamaan yhden viikon, jolloin on aikaa tutkia omia reaktioita, jolloin riitely ja huomauttelu riitaa aiheuttavista asioista on kiellettyä. Viikon aikana tulee huomioida millaisia tuntemuksia toisen käytös ja toiminta aiheuttaa itsessä, sekä mistä oma toiminta ja sanat kumpuavat. Mitkä pelot tai motivaatiot itseä liikuttavat. Kun tunnemme itsemme voimme ennakoida tilanteissa paremmin.

Kuuntele toista aidosti, pyri kertomaan mahdollisimman selkeästi ilman toisen syyttelyä omat tuntemuksesi sekä miten sinä asiat koet. Pyri kertomaan mitkä asiat saavat sinut reagoimaan voimakkaasti ja miksi. Rauhoitu miettimään, jos riidan hetkellä on liian voimakas tunnetila päällä, jotta ei tule tehtyä ylilyöntejä. Älä tee puolisostasi vihamiestä, vaan ota hänet mukaan asian selvittelyyn. Joskus auttaa kun sanoo jotain muuta kuin normaalisti sanoisi. Sekin voi muuttaa riidan tavanomaista pyörimissykliä.

Mindfulness opettaa olemaan hetkessä, huomioimaan ja havainnoimaan tuntemuksia, ajatuksia ja kehotuntemuksia. Kun on hereillä hetkessä, ehtii huomaamaan mitä itsessä tapahtuu ja vaikuttamaan omaan toimintaan. Mindfulness opettaa ottamaan vastuuta.

Jossain vaiheessa menneisyys alkaa sekoittumaan. Olen jo pitkään huomannut kuinka käytän jotain sanontoja, jotka ovat anopilleni tunnusomaisia. Oli hauskaa huomata kuinka vain minun äitini käyttämä sanonta, sanapari, on kulkeutunut mieheni puheeseen, hänen huomaamattaan.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s