Näkymättömäksi muuttuva irtisanottu

on

YT-uutiset ovat tulleet pysyväksi osaksi arkeamme. Varmasti jokaisen lähipiiriin kuuluu jo joku, joka on käynyt prosessin läpi. Toiset ovat käyneet läpi jo useamman prosessin.

Monelle joka saa pitää työpaikkansa tulee syyllisyyttä siitä, että itse sai pitää työnsä, mutta työkaveri joutui lähtemään. Syyllisyyden kanssa saattaa joutua painimaan pitkään ja toisen kohtalon sureminen saattaa haitata omaa työkykyä.

Monesti ihmiset selittelevät jälkikäteen kaikki tehdyt päätökset parhaimmiksi mahdollisiksi, jotta oma olo helpottuu. Me tutkitusti haluamme vahvistaa omia käsityksiämme, emmekä etsi tietoa mikä saattaisi muuttaa ajatteluamme. Tästä saattaa seurata se, että omia virheitä ei haluta huomata, eikä niistä silloin voi oppia. Olen kuullut monia karuja ja julmia irtisanomisia, vaikka asian olisi voinut helposti hoitaa lempeämmin ja vähemmän traumatisoivasti.

Moni joutuu jättämään työpaikkansa, oman työyhteisönsä, muutaman kymmenminuuttisen varoitusajalla. Kuulet uutisen neuvotteluhuoneessa, saat paperit ehkä käteen ja hyvien jatkojen toivotukset. Yhtäkkiä et ole enää tervetullut paikkaan, jolla on ollut iso merkitys elämässäsi. Elämä muuttuu pienessä hetkessä täysin. Perusturvallisuus on kadonnut ja huoli huomisesta sen tilalla.

Moni irtisanottu ei saa yhtään viestiä tai yhteydenottoa lähimmiltä kollegoiltaan, ihmisiltä joiden kanssa arkipäivisin on jaettu ilot ja surut sekä lounasajat. Yhtäkkiä ihminen on näkymätön ja olematon. Kadonnut, hävitetty ja pois pyyhitty. Ihan kuin ei ole koskaan siellä vaikuttanutkaan.

Mitä sanoa irtisanotulle kollegalle? Mitä jos kerrot että sinusta tuntuu pahalle, miten tulet kaipaamaan häntä, että haluat olla hänen kanssaan tekemisissä jatkossakin, vaikka työpaikka ei enää yhdistäisi. Ehkä haluat toivottaa hänelle menestystä, antaa tukea tai kysyä onko jotain mitä voit tehdä hänen puolestaan? Mitä jos halaisit häntä ennen kuin hän poistuu talosta? Osoittaisit hänelle lempeyttä, kunnioitusta, arvostusta. Antaisit hänen ymmärtää hänen ihmisarvonsa.

On julmaa jättää ihminen näkymättömäksi shokin ja tuskan keskelle. Ei irtisanominen tartu. Voimme huoletta olla tekemisissä ihmisen kanssa joka on lomautettu. Inhimillisyys ja myötätunto kuuluvat elämään.

Ehkä omakohtainen kokemus viimeistään opettaa mitä irtisanotulle voi sanoa? Ehkä sitä kautta meistä moni löytää itsestään hukanneita inhimillisiä ominaisuuksia? Kohtele toisia niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltava, eikö niin? Silloinkin kun sinulla on kaikki hyvin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s