Pysähtymisiä

on

Viime viikolla minut piti paussissa keuhkokuume. Pysähtyminen jätti miettimään pysähtymisen voimaa enemmänkin. Monesti on hyvä ottaa pieni paussi ennen kuin reagoi. Onhan meillä sanontakin kymmeneen laskemisesta.

Perhe-elämässä pysähtymisen taito on hyödyksi. Kun kumppani tai lapsi tekee jotain hermoja raastavaa, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä tilanteessa oikeasti tapahtuu. Lapsille on turha opettaa sanallisesti mitään, jos oma käyttäytyminen ei tue puhetta. Mieti tuleeko oma reaktio oikeasti kyseisestä tilanteesta, vai onko syynä väsymys, pitkä päivä työpaikalla, päivän mittaan pieleen menneitä asioita tai jonkin vanhan patoutuneen asian ulos purkautumista?

Pieni paussi voi pelastaa loppuillan. Haluatko oikeasti purkaa omaa pahaa oloa muihin vai riittäisikö että pyydät heitä korjaamaan tilanteen ja kerrot että tarvitset hetken aikaa ollaksesi rauhassa yksin? Ota tarvittava hetki itsellesi. Käy vaikka pienellä kävelyllä. Tutkaile omia tuntemuksiasi ja toiveitasi. Mikä helpottaisi oloa juuri tällä hetkellä? Onko se saavutettavissa? Voitko pyytää jotain toista auttamaan sinua saamaan sen? Kaipaatko oikeasti vain halausta ja ymmärrystä?

Työpaikalla toimii sama pysähtyminen. Kannattaako suututtaa työkaveri, jonka apua saatat tarvita myöhemmin? Kannattaako pomolle huutaa hetken mielijohteesta? On luonnollista, että joskus kuppi kiehuu yli äyräiden. Sitä tapahtuu kaikille. Mutta sen näyttäminen ei aina ole fiksua oman tulevaisuuden kannalta. Työpaikallakin voi pyytää, että saa miettiä asiaa ja palata siihen hetken päästä. Monia asioita on jopa suotavaa hauduttaa ennen päätöksen tekoa.

Kulttuurimme tuntuu kulkevan enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että “koska olen rehellinen minulla on oikeus sanoa suoraan mitä ajattelen, vaikka se kuinka pahoittaisi toisen mieltä”. Ihan kuin rehellinen mielipide antaisi oikeuden käyttäytyä huonosti. Pitää muistaa, että meillä kaikilla on aina oma näkemyksiemme asioiden kulusta ja oikeista ratkaisuista. Se ei kuitenkaan tarkoita että olisimme oikeassa. Tai että samaan lopputulokseen ei voisi päästä montaa eri reittiä. Toisen ihmisen mielen pahoittamiselle ei ole mitään vakuuttavaa syytä. Palautetta voi aina antaa ehdotuksia tehden ja toisen mielipahaa säästäen ja silti olla rehellinen. Meidän vain pitää ottaa vastuu tekojemme seurauksista ja päättää miten me oikeasti haluamme toimia. Haluatko lisätä yhteistyötä ja hyvää ilmapiiriä vai tartutatko pahan olosi muihinkin?

Kiinalainen sanonta sen kertoo “Jos pystyt olemaan kärsivällinen yhden vihastumisen hetken, se saattaa pelastaa sinut sadan päivän murheelta”.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s