Koirat Zen-mestareina

on

Läsnäoloa harjoittavalle ja tutkivalle ovat omat lemmikit oivallisia opettajia, jopa zen-mestareita hetkessä elämisestä. Itselläni on kaksi Cavalieri-mestaria, joiden näkökulma elämään ihastuttaa lähes päivittäin. Tietenkin heidän elämänsä on yksinkertaisempaa kuin ihmisen, mutta ehkä yksinkertaisuudessakin on jotain opittavaa?

Yksi koirien ihastuttavimmista piirteistä on joka-aamuinen heräämisen jälkeen suoritettava uudelleen tutustuminen lauman jäseniin eli aamutervehdys. Jokainen aamu jokainen lauman jäsen saa sydämellisen ja hännänhuiskeisen tervehdyksen molemmalta koiralta. Koirat myös tervehtivät iloisesti toisiaan pitkän kaavan mukaan. Ihminen on usein oman tunnetilansa vallassa, ja ehkä murahtaa jotain ja keskittyy omiin askareisiin. Miten aamut lähtisivät sujumaan, jos ottaisimme hetken aikaa nauttiaksemme siitä, että olemme taas saaneet lahjaksi yhden uuden päivän ja saamme viettää sen läheistemme kanssa? Voisimme halata ja pysyä hetken halauksessa. Olla kiitollisia uuden päivän mahdollisuuksista ja rinnalla kulkevasta laumasta.

“Ei mitään hyvää aamupalaa” saattaa teini tai aikuinenkin kommentoida. Cavalierit riemastuvat ja alkavat innoissaan loikkimaan jo kun ruokakuppi nostetaan pöydälle täyttöä varten. Kiitollisuus ja ilo ruoan saamisesta hivelee “kokin” mieltä. Jokainen ruokakuppi otetaan vastaan kuin se olisi ensimmäinen ateria pitkiin aikoihin. Mindfulness-harjoitteisiin kuuluu läsnä oleva syöminen. Kokeile nauttia ateria rauhassa ja hitaasti. Usein huomaa syövänsä vähemmän, koska ehdimme huomata täyttymisemme. Toisinaan huomaamme syövämme mielikuvaa. Todellinen maku ei vastaa odotuksiamme. Itse olen lopettanut usean ruoka-aineen käytön, kun olen huomannut etten todellisuudessa pidäkään sen mausta. Tätä on hyvä kokeilla erilaisiin herkkuihin. Ne eivät aina olekaan sitä miltä ne näyttävät.

Entä kävelylenkit ulkona? Hetkessä elämisen ja sen tutkimisen aloittelijan asennetta, ei koiran tarvitse opetella. Kun samoja teitä kuljetaan eri järjestyksessä, ei ihmisen silmään syksyaikaan osu kuin satunnaiset kulkijat ja uusien talojen rakennustyömaat. Koirat keskittyvät hetkeen, haistelevat tarkasti päivän sosiaaliset tapahtumat, seuraavat mitä tapahtuu ympäristössä ja tutustuvat aivan kaikkeen mielenkiintoiseen matkan varrella. Mikään ei ole liian pientä, jotta sitä ei kannattaisi varmistaa muutamalla nuuhkaisulla. Tavallinen kävelylenkki on suuri seikkailu. Koiran mieli on avoin ja se havainnoi kaiken aikaa.

Mindfulness opettaa ihmistä käyttämään aloittelijan mieltä ja tutustumaan pieniin yksityiskohtiin. Klassinen harjoite on syödä muutama rusina todella hitaasti, tutkien rusinan poimuja, haistellen ja maistellen. Samaa harjoitetta voi käyttää mihin tahansa hetkeen, olet missä vain. Katso ja tutki, kuten näkisit kaiken ensimmäistä kertaa, aivan kuten lemmikkimme tekevät.

Iltapäivisin pidän aina ehtiessäni meditointihetken. Joskus olen tehnyt joogameditointia lattialla. Kahden Cavalierin uteliaiden viiksien kutina muokkasi hetken naurujoogaksi ja oli aika etsiä uusia toimintatapoja. Nykyisin menen pitkälleni sohvalle, rentoudun ja suljen silmäni. Koirille tulee kisa, kumpi pääsee mahani päälle parempaan asentoon nauttimaan yhdessäolosta. Koiran paino mahan päällä ei haittaa hengitystä. Se itseasiassa auttaa havainnoimaan hengityksen kulkemisen aina mahaan saakka. Koirat tuntuvat nauttivan meditointihetkestä. Olenhan läsnä juuri siinä hetkessä, kun kolmisin olemme ahtautuneet samalle sohvalle mukavaan kasaan havainnoimaan ja hengittämään. Itse nautin koirien seurasta, pehmeydestä ja lämmöstä sekä suunnattomasta kärsivällisyydestä jaksaa tehdä harjoitetta pitkiäkin aikoja.

Illalla koira käy nukkumaan kun sitä väsyttää. Ihmiset katselevat televisiota ja haukottelevat. Vaikka silmistä valuu vesi, mietitään vieläkö katsottaisiin jokin lyhyt ohjelma? Koirat eivät murehdi menettävänsä mitään. Kun uni tulee, nukutaan. Joskus ihmisiä pitää jopa vähän komentaa siirtymään sänkyyn, jotta lauma pääsee omille paikoilleen yösijoille. Ehkä koira vaistoaa milloin isäntäväen hyvinvoinnin kannalta on syytä mennä nukkumaan?

Kaikki on väliaikaista, joten kannattaa huomioida ja arvostaa jokaista hetkeä mikä meille annetaan.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s