Mindfulness perhe-elämässä

on

Olen pohtinut viime aikoina paljon erilaisia “Mindfulness-sovelluksia”. Olen miettinyt miten Mindfulnessin oppeja voi hyödyntää arkielämässä. Sovelluksia löytyy yllättävän paljon. Itse asiassa yllätyksekseni huomaan, että Mindfulnessin etiikka ja opit ovat läsnä lähes kaikessa mitä teen.

Mindfulness meditoiminen on omaan itseen tutustumista. Otamme yhteyden itseemme ja olemme valmiita vastaanottamaan tietoa siitä mitä minulle kuuluu. Mille minusta tuntuu juuri nyt. Voit vaikka tervehtiä varpaitasi. Voit kuunnella sydäntäsi. Tutustu johonkin kohtaan itsessäsi, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvälle. Voit levätä hengityksessäsi tai tuoksutella aamukahvia. Tärkeää on, että olet juuri siinä missä olet. Paikalla. Läsnä.

Vanhemmuutta voisi ajatella minimissään parikymmentävuotisena retriittinä. Harjoituksena, mikä opettaa meille hyvin paljon itsestämme. Miten ajattelemme, miten toimimme. Jokainen lapsi ja jokainen hetki on opettajamme. Mindfulness opettaa kärsivällisyyttä, lempeyttä ja empatiaa. Ne ovat hyviä ominaisuuksia meille kaikille, ja mielestäni erityisesti vanhemmuutta harjoittaville.

Usein lapsen kasvaessa eri ikävaiheet tuovat muistoja omasta lapsuudesta. Joudumme opettelemaan päästämään irti omista traumoistamme, jotta emme siirrä omia pelkojamme lapseen. Mindfulnessin avulla voimme hoitaa omaa lasta sekä omaa sisäistä lasta, jonka olisi hyvä päästää irti oman lapsuuden tapahtumista.

Metta-meditaatio (loving kindness, rakastava ystävällisyys) on hyvä apuväline, kun haluat antaa rakkautta omalle sisäiselle lapselle, aikuiselle itsellesi sekä läheisillesi ja koko lopulta koko maailmalle. Metta-meditaation avulla opetellaan rakastamaan itseä, sekä kaikkia ympärillämme. Rakkautta maailma tuntuukin kaipaavan. Lapsille rakkauden näyttäminen on ensiarvoisen tärkeää. Jokaisella on oikeus tuntea itsensä rakastetuksi.

Pyri näkemään lapsi omana itsenään, sellaisena kuin hän on. Ole tietoinen hetkestä lapsen kanssa ollessasi, leikkiessänne, kuunnellessasi häntä, lohduttaessa, läksyjä kuulustellessa, nukuttaessa. Usein muistamme juhlavat, erityiset hetket elämästämme. Mindfulness opettaa kiinnittämään huomiota pieniin arjen hetkiin. Se opettaa arvostamaan kaikkia hetkiä, juuri sellaisena kuin ne ovat. Se auttaa muistamaan mikä on oikeasti tärkeää elämässämme.

Läsnäolemisen taito myös pidentää ajan tunnetta. Kallisarvoiset vuodet pienten lasten kanssa jäävät paremmin muistoihin, kun on läsnä hetkessä. Mindfulnessin periaatteita voi soveltaa lukemattomin tavoin arkielämään. Oman kokemukseni mukaan olen meditoimalla sekä Mindfulnessin arkiharjoitteita harjoittamalla onnellisempi, kärsivällisempi, avoimempi ja rakastavampi, vain muutamia mainitakseni. Voin itse paremmin kuin koskaan ja läheiseni saavat osansa hyvinvoinnistani aivan varmasti.

Ei ole väliä missä Mindfulnessia opit. Voit mennä kurssille, saada oppia työpaikalla luennolla tai TYHY-päivän yhteydessä. Luet ehkä kirjoja tai kuuntelet valmiita meditointiohjeita. Muutamat perusharjoitteet osaamalla, voi harjoituksia tehdä missä vain ja soveltaa niitä kaikkiin elämän osa-alueisiin. Ole utelias. Aloittelijan mieli on osa Mindfulnessia. Sen avulla pienetkin asiat näyttävät suurilta ja ihmeellisiltä.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s