Mindfulnessia teini-ikäisen kanssa

on

Monet, kuullessaan olevani teini-ikäisen äiti, arvioivat ovien paukkuvan talossamme teinin ansiosta. Kotonamme on kuitenkin rauhallinen ja seesteinen tunnelma teini-iän myrskyistä huolimatta. Välillä itsekin herään ihmettelemään miten hienosti perheessämme asiat sujuvatkaan. Voiko arki oikeasti olla näin mukavaa?

Usein arki “syö” pienet kallisarvoiset hetkemme kiireen sekaan. Päivämme ovat täynnä ihania pieniä nautinnollisia hetkiä, joita emme ehdi huomata. Ajatuksemme ovat jossain aivan muualla, kuin tässä hetkessä, juuri nyt.

”Elämä on kaikkea sitä, mitä sinulle tapahtuu samalla, kun suunnittelet muita juttuja” on lausahtanut John Lennon. Ollessamme siis ajatuksissamme, meille tapahtuu meidän oikea elämämme. Kun siitä oikeasta elämästä saa kiinni, ja pystyy edes paikoin unohtamaan päässä pyörivät ajatukset, on oikealla tiellä nauttimaan elämästä.

Teinin kanssa on hyvä omata paljon lempeyttä ja kärsivällisyyttä. Meillä teini tuppaa ajoittain puhumaan epäselvästi ja jopa murahdellen. Pyrin olemaan hermostumatta ja kysymään ystävällisesti uudelleen, jotta ymmärrän kerrotun lauseen sisällön. Välillä muistutan häntä miettimään, haluaako hän oikeasti puhua minulle kyseisellä äänensävyllä, vai voisiko jokin muu asia oikeasti vaivata ja aiheuttaa ärtymystä. Usein syyksi löytyy väsymys.

Sama vaivaa monia aikuisia. Tulee tiuskittua turhaan, kun on itse väsynyt. Pieni rauhoittuminen vaikka hengitysharjoituksen avulla voi auttaa pahimman ärtymyksen yli. Pienet rauhoittavat hetket antavat tilaisuuden miettiä, mille minusta oikeasti tuntuu, mikä siihen on syynä ja miten asian voisi ratkaista. Rauhoittumisen aikana voi myös miettiä miten oikeasti haluaa käyttäytyä. Miten suhtaudumme toisiimme vaikuttaa molempien käyttäytymiseen ja mielialaan.

Kun kaipaat pientä rauhoittumista, keskity hetkeksi omaan hengitykseesi. Anna hengityksen edetä sen luonnolliseen vaivattomaan tahtiin. Lepää hetki hengityksessä. Voit keskittyä mille sinusta tuntuu juuri nyt tai miten haluaisit toimia. Voit mielessäsi toivottaa itsellesi voimia, mielenrauhaa, lempeyttä, sitä mitä juuri nyt tunnut tarvitsevasi eniten. Ole rauhassa muutama minuutti ja palaa sitten rauhassa takaisin kellon maailmaan. Yritä säilyttää rauhallinen olotilasi.

Teinit tarvitset paljon rakkautta ja ymmärrystä. Maailma on houkutteleva, mutta myös outo ja ehkä pelottavakin. On tarve olla aikuismainen ja välillä tunnekin omasta pystyvyydestä on huipussaan. Seuraavana hetkenä saattaa olla suuri turvallisuuden ja tuen kaipuu päällä. Teini-ikä on harvalle helppo. Vaatimuksia on paljon ja teot vaikuttavat jo paljon tulevaisuuteen.

Olen päättänyt olla teinille läsnä. Kuuntelen ajatuksella ja annan aikaa. Mikään ei ole tärkeämpää sillä hetkellä. Mikäli minulla on kiireinen hetki, kerron sen ja sovimme hetken, jolloin käsittelemme asiaa. Nuori huomaa arvostuksen ja palauttaa sen omassa käytöksessään.

Itse olen huomannut rehellisen ja rauhallisen, läsnä olevan keskustelun tehon. Asioista puhutaan, toista oikeasti kuunnellaan ja yhdessä pohditaan mikä on järkevää ja reilua koko perhettä kohtaan. Kaikkien mielipiteet ovat arvokkaita, mutta vanhemmat tekevät viime kädessä päätökset. Turvallisuuden tunnetta on hyvä korostaa. Tapahtuu mitä tahansa, vanhemmat ovat tukena ja apuna, vaikka vastuu teoista pitääkin kantaa itse. Me-henki perheen kesken on arvokasta. Kukaan ei saa jää yksin ongelmiensa kanssa, vaan asiat ratkaistaan aina tarvittaessa yhdessä. Kaikki voivat auttaa toisiaan.

Vanhemmuuden parhaita hetkiä ovat joskus pienet arkiset tilanteet. Eräänä iltana teini osoitti pahaa mieltään. Vastasin jotain siihen suuntaan, että nyt olisi hyvä hetki miettiä mistä oikeasti tuulee ja pohtia omaa käytöstään: onko se reilua muita kohtaan. Pesin hampaat ja huomasin teinin “roikkuvan” portailla hidastellen sänkyyn menoaan. Kun tulin kohdalle, kuulin yhdet maailman kauneimmista sanoista “Anteeksi että sanoin pahasti. Olin vähän huonolla tuulella.” Kerroin lempeästi antavani anteeksi, samalla kun sisälläni riemuitsin riehakkaasti saamastani anteeksipyynnöstä. “Olen tehnyt jotain selkeästi oikein!” Sanat ovat tuntuneet parhailta sanoilta, mitä olen tähän mennessä nuoren suusta kuullut. Kaiken sen murahtelun sisällä on kuitenkin edelleen se ihana pieni lapsi, jota onneksi vieläkin saa halata päivittäin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s