Ei miksi, vaan miten

on

Kaipa uuden ryhmän kanssa pienelle henkiselle matkalle lähtemistä voisi jopa seikkailuksi kutsua. Se ei ehkä ole seikkailu isolla s-kirjaimella monenkaan mielestä, mutta elämää muuttavia tapahtumia siellä voi sattua.

Lähdimme Voimavara-kurssille osanottajien kanssa eräänlaiselle yhteiselle matkalle, vaikka jokainen kulki ryhmässä omaa taivaltaan. Kurssi antaa raamit ja suunnan, mutta mitä kurssin aikana antaa ja sallii tapahtua, on jokaisella itsellä hallussaan. Tarkoitus ei ole velloa ongelmissa, vaan kulkea kohti ratkaisuja. Antaa uusien ideoiden vallata ajatuksia ja tilaa elämässä.

Voimavaroja lupaileva kurssi kuulostaa ehkä jopa hieman mahtipontiselta. Eikä kukaan niitä varmuudella voi luvatakaan, koska jokainen antaa voimavarojen synnyn mahdollisuuden itselleen. Aidot voimavarat lähtevät liikkeelle itsetuntemuksesta. On tiedettävä mitä haluaa ja mitä tarvitsee, jotta voi valita oikein. Kuten eräs ryhmäläinen asian ilmaisi: “On hyvä pysähtyä miettimään onko toive aito ja omani, vai tuleeko se ulkopuolelta.”

Niin usein me luulemme omien ajatustemme olevan hölmöjä tai turhia, tai muuten vain alempiarvoisia. Saatamme automaattisesti pitää muiden ajatuksia parempina kuin omiamme. Kun on hetken ajan yhteyksissä aitoihin ajatuksiinsa, sekä pääsee keskustelemaan samassa tilanteessa olevien kanssa asioista, saattaa yhtäkkiä huomata että muuthan arvostavat, kuuntelevat ja kannustavat. Minä kelpaankin.

Kurssin henkinen turvallisuus on aina iso tekijä. Voimavara-kurssilla meillä oli mahdollisuus kääriytyä keskinäiseen henkiseen turvaliinaamme. Sulkeutua hetkeksi maailmalta ja kuoria itseämme auki kuin sipulia, mutta ilman kyyneleitä. On tärkeää, että saa paljastaa juuri niin paljon kuin haluaa. Olla esillä sen verran kun tuntuu hyvälle.

Vietimme kaksi kurssipäivää MieTo:n tiloissa Roihuvuoressa ja sitten siirryimme luonnon helmaan Vartiosaareen. Yhdistelmä tuntui toimivalle. Roihuvuoressa pystyimme tekemään toisenlaisia asioita, joita ei voinut tehdä mökillä. Osa harjoituksista taas on suunniteltu luonnossa tehtäviksi. Luonnolla on ihmeellinen voima rauhoittaa meitä oikeiden asioiden äärelle.

Kurssin aikana teimme matkaa kohti omanlaista hyvää oloa. Koko kurssi oli ratkaisukeskeistä ja eteenpäin vievää. Oli hienoa lukea ihmisten kasvoista ja vartalokielestä rentoutta ja kasvavaa iloa. Vaikka jokainen osallistuja oli aivan omanlaisensa persoona, oli kaikilla paljon annettavaa. Kaikki olivat lämpimiä kuuntelijoita, jokaiselta löytyi suurta viisautta ja hyviä näkökulmia jaettavaksi. Kaikkiin harjoituksiin lähdettiin ennakkoluulottomuudella ja innolla. Kaikki se kanssakäyminen mitä ihmisten välillä oli, oli todella tärkeää, varsinkin kun osallistujilta puuttuu työyhteisö elämästä juuri sillä hetkellä.

Työttömyys ei ole häpeä. “Työtön” on mielestäni huono ja passivoiva määritelmä ihmiselle, jolla ei ole työtä. Kuten eräs kurssilainen asian ilmaisi: “Minun työtäni on hakea työtä”. “Työtön työnhakija” kätkee ilmaisuna sisäänsä sekä ratkaisun, että positiivisemman asenteen.

Kurssin vetäjänä minun on vaikea arvioida mikä oli osallistujille parasta antia. Itse nautin suuresti, kun ihmiset vahvistuvat omista mielipiteistään ja huomasivat miten hyvin monet asiat ovat heidän elämässään. Positiivisuudella on iso voima. Itselleni suurin yksittäinen hetki oli se, kun toinen kurssilainen antoi vinkiksi toiselle ratkaisukeskeisyyden “ytimen”: “Pitää lopettaa kysymästä miksi ja aloittaa kysymään miten”.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s