Anteeksi antamisen voima

on

Kun sinua on loukattu pahasti, tuntuu anteeksi antamisen ajatus monesti mahdottomalle. Miksi antaisin anteeksi ihmiselle, joka on kohdellut minua huonosti? Voisi kysyä myös, miksi kantaa mukanaan tunteita, jotka eivät palvele minua. Kauna ja katkeruus vievät paljon tilaa ajatuksissamme ja kuluttavat henkistä energiaamme.

Anteeksi antaminen on erittäin tärkeää omalle mielenterveydelle ja hyvinvoinnille. Aluksi on tärkeää käydä läpi omat tunteet. Puhua, kirjoittaa, itkeä, jakaa tunteita toisten kanssa; selvittää mitä oikeasti tapahtui. Anna tilaa omille tunteillesi. Tee mitä tunteesi käskevät laillisuuden rajoissa. On esimerkiksi turvallista kirjoittaa omista tunteista. 

Kirjoita väärintekijälle kirje, jota et koskaan lähetä. Kirjoita siihen kaikki loukkaukset, satuttamiset, pahaolo mitä itsestäsi löytyy. Voit osoittaa kirjeen itsellesi, lapsellesi, vanhemmillesi tai väärintekijälle. Kirjoita sille, joka tuntuu luonnollisimmalle vastaanottajalle. Voit kohdistaa sanasi väärintekijälle tai kertoa tapahtuneesta itsellesi tai kolmannelle henkilölle.

On tärkeää, että ymmärrät, että sinua on kohdeltu väärin, eikä niin saa tehdä. Olet arvokas ja sinua on kohdeltava sen mukaisesti.

Anteeksi antamisesta hyödyt eniten sinä itse. Niin kauan kuin kuljet katkeruus harteillasi, on paino mukanasi kaikkialla. Se on sinun harteillasi. Ei kenenkään muun. Sillä hetkellä, kun päästät siitä irti, oma olosi paranee. Oman olisi koheneminen heijastuu positiivisesti myös tärkeisiin läheisiisi.

Väärintekijäsi tulee tuskin koskaan tietämään oletko hänelle vielä vihainen, kannatko kaunaa, ajatteletko häntä sen jälkeen, kun hän on poissa päivittäisestä elämästäsi? Hän ei myöskään tiedä oletko antanut anteeksi. Vain sinä tiedät.

Anteeksi antaminen vaatii paljon. Se ei ole helppoa. Eikä sitä välttämättä saavuta hetkessä, mutta on hyväksi edes siirtyä suuntaan, jossa voi jonakin päivänä antaa anteeksi. (Anna-Liisa Valtavaara: Ainako anteeksi?) On parempi odottaa päivää, jolloin voi antaa anteeksi, kuin kulkea katkeruuden ja vihan kanssa. Negatiiviset tunteet vievät energiasi. Ne jopa estävät sinua olemasta onnellinen. Halunnet kuitenkin olla onnellinen?

Tavoitteesi on saada väärintekijä pois ihosi alta. Löydätkö jonkin merkityksen toisen teoille? Oletko oppinut jotain itsestäsi? Saanut vahvuutta? Mikä tahansa pienikin positiivinen lopputulema ikävästä asiasta auttaa kääntämään ikävän kokemuksen paremmaksi. Se auttaa sinua menemään eteenpäin. Antaa merkitystä kokemuksillesi. Kaikista tapahtumista on mahdollista hyötyä myöhemmin. Voi kuitenkin mennä vuosia, ennen kuin sen pienen hyödyn murusen löytää.

Anna anteeksi myös itsellesi. Kirjoita kaikki mieltä painavat mokaukset paperille, ja kun lista on valmis kirjoitat jokaisen perään “annan itselleni anteeksi”. Viesti uppoaa aivoihimme paremmin, kun sen on kirjoittanut ja lukenut ajatuksella. Siitä tulee vahvempi. Aivan kuin sinustakin, kun pystyt antamaan anteeksi.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s