Arkea ja lomaa

on

“Mikäs loma se sellainen on, kun ollaan kotona?” olemme saaneet kuulla tänä kesänä. Kysymys pysähdytti minut miettimään sosiaalisia lomaoletusarvoja, joiden keskellä elämme. Olemmeko tosiaan monen mielestä menettäneet jotain oleellista lomailuun kuuluvaa olemalla paljon kotona loma-aikana? Onko lomalla oikeasti reissattava paljon ja keinolla millä hyvänsä oltava poissa kotoa? Onko koti yhtä kuin arki?

Pahoina oravanpyörävuosinani ajattelin useasti, että minulla on mukava koti, mutta en ehdi nauttia siitä ainaisen kiireen takia. Kun en ollut töissä, oli kotona kotitöitä odottamassa. Loppuillat kuluivat sohvalla televisiota katsellen, silmät ristissä ja kyyneleet väsymyksestä valuen.

Tein elämänmuutoksen ja järjestin asiat sekä prioriteettini uusiksi. Nyt minulla on aikaa tarpeeksi elämästä ja kotona olemisesta nauttimiseen. Jopa lomalla on mukava olla paljon kotona. Kotonahan ovat kaikki mukavuudet ja lisähyötynä säästyy pakkaamiselta.

Olemme tehneet pieniä reissuja kotimaassa sekä ulkoilleet paljon koirien kanssa. Lähellä sijaitseva meri monine rantoineen ja lämpimine vesineen on antanut paljon iloa. Helteet ovat taas olleet etelän luokkaa tänä kesänä. Jäätelöä on varattu pakastimeen ja kylmää juotavaa jääkaappiin. Lomapäiviä on vietetty päivä kerrallaan ilman stressiä ja sen suurempaa suunnitelmallisuutta.

Kymmenen uutisissa muistaakseni haastateltiin paria ala-asteikäistä poikaa parhaasta tavasta viettää lomapäiviä. Serkukset vastasivat kuin yhdestä suusta, että kotona on kaikista hauskinta olla. Haastattelija vielä yritti johdatella, että eikö huvipuistossa ole hauskaa. Serkukset myönsivät sen todeksi, mutta ainakin minulle jäi se mielikuva, että kotona oleminen vei siltikin voiton heidän mielestään.

Miksi kotona olemista ei arvosteta enää aikuisena? Onko elämä elämysten perässä juoksemista? Haluammeko unohtaa todellisuuden kaikin keinoin? Viimeiset vuosikymmenet ovat tuoneet koteihin valtavat määrät viihdettä ja huvia. Monet satsaavat niihin tuhansia, ja silti haluavat pois kotoa. Kodeissa on myös paljon erilaisia elämää helpottavia koneita erikoiskahvinkeittimistä pesukoneisiin. Koteja sisustetaan asiantuntijoiden avulla ja toimivuuteen panostetaan. Voisi kuvitella että tämä lisäisi halua olla kotona.

Moni pakeneekin viihdettä ja hälyä mökkielämän yksinkertaisuuteen ja hiljaisuuteen. Kukapa ei mökillä viihtyisi hellekesänä. Eikä minulla ole mitään lomamatkojakaan vastaan. Päinvastoin, nehän ovat oikein piristäviä ja elämää rikastuttavia. Haluan vain kertoa kokemuksesta, että kotonakin voi lomailla onnistuneesti. Lomatunnelmaa luo kiireettömyys ja olemisen mukavuus. Rauhassa oleminen ja läheisten kanssa ajan viettäminen.

“Mikäs loma se sellainen on, kun ollaan kotona?” Minulle tämä kotiloma on ollut elämäni parhaita lomia. Olen päässyt tekemään ja kokemaan asioita, joita olen halunnut. Olen tutustunut uusiin paikkoihin ja ihmetellyt luonnon kauneutta sekä omalla pihalla että muualla kotimaassa. Olen lenkkeillyt, uinut, maannut auringossa ja lukenut hyviä kirjoja. Olen keksinyt miten aamukahvini maistuu yhtä lomaisalle kuin etelässä. (Salaisuus oli maidon vaihtaminen.) Olen syyllisyyttä tuntematta nauttinut pitkistä, valoisista ja lämpimistä päivistä. Kerännyt voimia ja herännyt miettimään, että ehkä arkeni on erittäin onnellista, koska en tunne tarvetta paeta sitä lomaillessa.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s