Suvaitsevaisuuden puolesta

on

Norjan järkyttävät Utöya-saaren tapahtumat ovat olleet mielessäni perjantaista saakka, kuten varmasti monella muulla pohjoismaalaisella. Aikuisen miehen järjetön ja epäreilu hyökkäys kohti lapsia ja nuoria, saa tuntemaan, että jotain pyhää on rikottu.

Lauantaina tuntui pahalle nähdä iltapäivälehtien “missukat” kansikuvissa. Samaisten lehtien lööpeissä kirkuivat saarella koetut kauheudet, mutta kantta “kaunisti” silti nyt jo unohtamani naiset. Tiedän, että tukimusten mukaan iltapäivälehtien myynti laskee, ellei viikonloppunumerossa ole vähäpukeista naista kannessa, mutta mielestäni tapahtumasarjan jälkeen kannet olivat irvokkaita ja epäkunnioittavia. Sunnuntain Helsingin Sanomien kansi oli mielestä onnistunut ja surullisella tavalla kaunis.

Tapauksesta kirjoitettujen “karmeusselostusten” lukemisen lopetin lauantaina. En halunnut olla “tragediaturisti”, enkä halunnut että Breivik saa kerrottua agendansa minullekin. Minulle riitti, että ymmärsin hänen olleen liikkeellä vihasta. Kyyneleeni vuotivat vähän väliä pitkin viikonloppua. Suru jäi vierelle.

Olen kuitenkin seurannut ihmisten kommentointia tapauksesta sosiaalisessa mediassa, lähinnä Twitterissä, missä keskustelu on välillä hyvin kiivasta, avointa ja nopeaa. Hyvin asiallinen informaatio leviää nopeasti ja ihmiset ovat olleet kuuntelijoita ja lohduttajia toistensa surulle. Yhteisöllisyys sosiaalisessa mediassa on tuntunut hyvälle.

Olen samaa mieltä monen kommentoijan kanssa, että rasismia ei pidä hyväksyä olemalla hiljaa. En tässäkään ole eipäs-juupas keskustelun puolella. Eipäs-juupas kinastelu vahvistaa vihaa ja eri puolilla olemista. Se polarisoi tilanteen ja vaikeuttaa yhteisten näkökulmien löytymistä. Haluaisin enemmin nähdä meidät yhdessä yhteisönä puhumassa avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja toisista huolehtimisen puolesta.

Vanhan ajatuksen mukaan se mihin kiinnitämme huomiota vahvistuu. Vahvistetaan avoimuutta, yhteisöllisyyttä, turvallisuutta, suvaitsevaisuutta, lähimmäisenrakkautta, toisista huolehtimista, tyyneyttä ja mielenrauhaa kulttuurista ja uskonnosta riippumatta.

Jos Norjan tapahtumat mietityttävät, voit soittaa Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, puh. 01019 5202. Kriisipuhelin päivystää kesällä normaalisti arkisin klo 9-06, lauantaisin klo 15-06 ja sunnuntaisin 15-22.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s