Ennakkoluuloja ja työhyvinvointia

on

Tutkimusten mukaan ryhmän noviisin mielipidettä ei kunnioiteta, eikä osaamiseen vielä luoteta, ennen kuin yhteisön nokkimisjärjestys on selvitetty. Mitä jos sattuu olemaan uusi ryhmässä tai tehtävässä juuri, kun päätetään teettää 360 asteen arviointi? 360 asteen arviointiin osallistuvat kaikki yhteisön ihmiset yläpuolelta, vierestä sekä alaiset. Tällöin entiset kollegat ja mahdolliset nykyiset alaiset pääsevät kertomaan kuinka huono valinta uusi esimies on. Uudet kollegat arvioivat alitajuisesti uuden tulokkaan rankemmalla kädellä kuin kauemmin hommia tehneet. Esimies samoin.

Tutkimustuloksen lukeminen ja uskominen, onhan se asiantuntijoiden tekemä, määrittää henkilön uraa pitkälle, vaikka tuloksen näkeekin vain esimies ja henkilö itse. Jos henkilöä on arvosteltu ankarammalla asteikolla kuin muita tiimin jäseniä, näkee hän miten sijoittuu keskiarvoon nähden. Huono sijoitus muihin verrattuna saattaa vaikuttaa omaan pystyvyyden tunteeseen ja itsetuntoon sekä huonontaa uuden uskomuksen kautta itse työsuoritetta. Esimies saattaa uskoa, ettei uusi tulokas ollutkaan hyvä rekrytointi ja sitä kautta hänen asenteensa vaikuttaa henkilön työstä suoriutumiseen taas lisää. Kun me uskomme jotain, etsimme jatkuvasti todisteita oman uskomuksemme tueksi. Emmehän tutkimusten mukaan edes lue lehdistä juttuja, jotka saattaisivat muuttaa arvomaailmaamme tai uskomuksiamme.

Monesti jo kommunikointiin panostaminen auttaa ihmisiä voimaan paremmin työpaikoilla. Erilaisiin mittaaviin tutkimuksiin käytettävät rahat voisikin investoida opettaakseen henkilökuntaa heidän omista alitajuisista ennakkoasetelmistaan, mitkä vaikuttavat kanssakäymiseen ihmisten kesken. Alitajuntamme toimii sekä hyvin että oivaltavasti, ja siihen on hyvä luottaa. Mutta se toimii myös ennakkoluuloisesti tiedostamattamme vastoin tahtotilaamme.

Ennakkoluulojemme ja kulttuurillisten asenteiden vaikutus omaan päätöksentekoon ja käyttäytymiseen voi olla hämmästyttävä. Olen käynyt kokeilemassa erilaisia IAT-testejä Harvardin nettisivuilla löytääkseni omia alitajuisia ennakkoluulojani. Kun tiedän miten alitajunnassani ajattelen, voin oppia tietoisesti ajattelemaan toisin. Testit (englanniksi) löytyvät: https://implicit.harvard.edu/implicit/demo/selectatest.html

”Aina kun kyseessä on jokin, missä olemme hyviä tai millä on meille merkitystä, kokemus ja intohimo muuttavat ensivaikutelmiemme luonnetta. Ensivaikutelmista tulee silloin syvempiä. Kun emme tunne aihetta niin hyvin, kokemuksemme on pinnallisempi.” (Ote kirjasta Välähdys, Malcolm Gladwell) On siis hyvä tiedostaa mitkä aiheet ovat itselle merkityksellisiä (-> suurempi riski liikatunteiluun), jotta voi harjoitella pysymään tarvittaessa ’viileänä’ niitä käsiteltäessä.

Mindfulness opettaa myös taitoja nostaa yhteenkuuluvuuden tunnetta tiimeissä ja yhteisöissä. Oletko koskaan miettinyt miten kuuntelet? Ohitatko puhujan? Kuunteletko ilman todellista kuuntelemista vai teeskenteletkö kuuntelevasi? Kuuletko vain sen mitä haluat? Olemalla avoin, empaattinen, puhujaan keskittynyt ja itse hiljaa, voit saada paljon aikaiseksi kaikissa ihmissuhteissasi. Keskity hetkeen ja siihen mitä toinen sinulle kertoo. Kuuntele kuunnellen. Taitoa voi opetella. Myötäelävät asiaankuuluvat äännähdykset ovat toki sallittuja.

Kun itse puhut vuorostasi, mieti rauhassa mitä haluat sanoa. Hengitä rauhallisesti. Tiedosta oma energiatasosi. Oletko oikeasti mukana asiassa mistä puhut? Mieti myös mitä toinen haluaa kuulla. Ehkä toiselle tuntemattomasta ihmisestä ei kannata jaaritella. Jos hän liittyy asiaan, pysy ajatuksen ytimessä. Näin kuulija jaksaa pysyä mukanasi tarinassa. Anna kuulijalle mahdollisuus vastata. Katso silmiin ainakin ajoittain ja osoita olevasi kiinnostunut ihmisestä jolle puhut. Ole myös tietoinen koska keskustelu on aika lopettaa.

Mitä jos kokouksissa kiellettäisiin omien sähköpostien ja tekstiviestien selaaminen? Jos olisi keskityttävä itse kokoukseen ja sen aihepiiriin. Ehkä kokoukset sujuisivat nopeammin ja niitä tarvittaisiin harvemmin? Työaikaa voisi säästyä parilla pienellä harjoitteella. Kollega voisi olla työhönsä ja yhteisöönsä tyytyväisempi, kun saa aitoa huomiota tekemälleen esitykselle tai alustukselle. Kotiinkin voisi ehkä lähteä joskus vähän aiemmin. Tyytyväisyys synnyttää luovuutta, itseluottamusta, ongelmanratkaisukykyä sekä muun muassa vähentää sairaspoissaoloja. Näppärää, sanon minä.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s