Lomailua ja puutarhan hoitoa

on

Sinä päivänä, kun lomalla ollessani, nukuin päiväunet sohvalla, vaikka ulkona paistoi aurinko, oli herättyäni minulla täydellinen lomatunnelma. Loma tuntui LOMAlle. Ehkä ihminen tajuaa todella olevansa lomalla sillä hetkellä, kun on ”varaa” olla hyödyntämättä auringonpaistetta nukkumalla päivällä. Talvella pienetkin auringon pilkahdukset yritetään hyödyntää kaikin eri tavoin. Jos päivällä nukkuminen on ainoa mitä tarvitsen lomatunnelman saavuttamiseen, tulisi tuota konstia hyödyntää usein. Tuo tunne on mitä parhainta stressinhallintaa.

Lomailen tässä vaiheessa kesää reilun viikon. Koen lomani olleen oikein onnistunut, vaikka se on sisältänyt vähän ”pakollistakin” toimintaa, sekä sairaan ja nyt leikkauksesta toipuvan koiran hoitoa.

Olen laajentanut olohuonetta loman aikana monta neliötä pihan puolelle. Huonekaluja siirtyisi sinne enemmänkin, jos katettua aluetta olisi lisää. On luksusta nauttia pihasta kodin mukavuuksilla.

Makailen auringossa. Tuuli vilvoittelee välillä mukavasti. Raapustelen harakanvarpailla ajatuksia vihkoon ihmetellen miten käsialani on huonontunut näin dramaattisesti käytön puutteesta. Joskus osasin jopa kalligrafiaa. Tästä käsialasta on ”kaunis kirjoitus” kaukana. En ole saada itsekään selvää sanoista ja lisäksi kynällä kirjoittamiseen tottumaton käteni uhkaa kramppailla kaiken aikaa.

Pihalla on kuitenkin leppoisaa. Pieni puutarhani on jatkuva ilon ja ihmettelyn kohde. Kuivasta kallioisesta ja paahteisesta pihasta on vuosien kokeiluilla ja uudelleen yrittämisillä muuntunut vehreä ja kukkiva puutarha. ”Puutarha” se on ainakin minulle. Olemme rakentaneet pihalle katoksen, pation, kanien kesäasunnon turva-aitoineen, koirille aidat, portaita ja pengerryksiä. Olemme istuttaneet kymmeniä taimia, joista toivottavasti edes puolet on jäänyt henkiin. Pihalla on myös paljon syötävää: erilaisia marjapensaita, raparperia ja yrttejä.

Mieskään ei ole enää tänä kesänä jaksanut ihmetellä miten pihalla aina riittää tekemistä ja rakennettavaa. Hän lienee oppinut, että piha on jatkuvasti muuttuva ja uudistuva pysyvä ”rakennuskohde”, jossa luovuus ja mielikuvitus määrittää rajat.

Oman kompostin tuotokset ovat saaneet kukkapenkit kukoistamaan. On hassua miten ihmiset ensin kantavat ruoantähteet roskiin ja sitten ostavat kallista multaa kaupasta pihalle säkkikaupalla. Sijoittamalla omaan kompostiin saa vähennettyä omia talousjätteitään huomattavasti sekä samalla tuottaa erittäin ravinteikasta multaa puutarhaan. Helppoa ja hyödyllistä. Parin vuoden kompostoinnin jäljet näkyvät puutarhassa runsautena.

Elän nyt seitsemättä kesää tällä pihalla. Piha on muuttunut radikaalisti ensimmäisestä kesästä. En olisi ikinä uskonut, että saan pihan näin vehreäksi ja toimivaksi. En omaa viherpeukaloa enkä tiedä puutarhanhoidosta paljoakaan. Jotenkin kummasti pihasta on muotoutunut mukava omanoloinen keidas rauhoittumiseen ja hiljentymiseen. Tällä pihalla viihtyy koko perhe lemmikkejä unohtamatta. Oman sinnikkyyden ja ahkeruuden jäljistä on mukava nauttia.

Pihaan suhtaudutaan rennosti. Sen ei tarvitse näyttää ammattilaisen suunnittelemalta eikä sen tarvitse sisältää erikoisia kasveja tai kukkia. Siellä on myös rikkaruohoja. Piha on piha. Kesäisin se on sekä keittiö, että olohuone. Pihan tarkoitus on tuottaa iloa ja pientä syötävää satoa, sekä olla paikka, missä voi ottaa rennosti, vaikka ne lomatunnelmaa tuottavat päiväunet.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s