Rentoutta pedantillekin

on

Toisinaan havahtuu huomaamaan miten asiat ovat muuttuneet. Huomasin itse, että taipumukseni pedanttiuteen on selkeästi vähentynyt. Toki on asioita, jotka pitävät olla juuri ”oikealla” tavalla, mutta monen asian suhteen olen oppinut asennoitumaan rennommin. Rentous suojaa stressiltä ja uupumiselta.

Rennon asenteen löytymiseen on auttanut itselle tärkeiden asioiden määrittäminen. En toimi enää kaikessa ”kuten pitää”, vaan enemmän sen mukaan, miten itse arvotan asioita. Olen luopunut monesta minulle turhasta tavasta. Nykyään siivoan vasta kun vieraat ovat lähteneet. Tuntuu turhalle siivota ennen ja jälkeen. Kodin normaali siisteys riittää. Pölyjä pyyhitään kun siihen on aikaa, ei kalenterin mukaan. Voikukat saavat vallata osuuksia pihalla. Varsinkin Wagner-kanimme arvostaa sitä kovasti.

Monet pienet yksityiskohdat ovat yhdistyneet ”antaa mennä” sekasotkuksi. En mieti enkä kaihda erilaisten astioiden yhdistämistä kahvipöydässä. En harmittele millaisen mielikuvan kukakin saa kodistamme, pihastamme tai muista ulkoisista tekijöistä. Koskaan ei voi miellyttää kaikkia, joten helpompi tehdä asioita niin, että ainakin itse on tyytyväinen.

Nimenomaan monesta ulkoisesta luopuminen on helpottanut pedanttisuuttani. Samalla kun on karsinut myös turhia asioita ja kissanristiäisiä, on huolehdittavien asioiden määrä vähentynyt. Mitä rennompi olen, sitä huolettomammin suhtaudun myös niihin asioihin, joiden pitää olla tiptop. Etukäteen huolehtimalla mikään ei etene. Kun en turhaan huolestu ennen aikoja, jää myös energiaa tehdä konkreettisia toimenpiteitä asioiden eteen.

Meditointi on opettanut hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat. Alkuun meditointihetket kesken päivää tuntuivat lähes varastamiselle ja niiden ottaminen syyllisti. Olisihan minulla ollut ”tärkeämpääkin” tekemistä. Nyt meditointihetkeen suhtautuu huoltotaukona. Se on hetki mikä pysäyttää, mutta se myös antaa virtaa ja työntää luovuuden liikkeelle. Muutama minuutti ei muuta maailman menoa, mutta oma oloni paranee.

On aina mukavaa havahtua omaan positiiviseen kehitykseen. Huomaan oppineeni sanomaan kohteliaasti ei hyvällä omalla tunnolla. Pidän mielessä asiat, jotka ovat minulle tärkeitä. Annan minulle tärkeille asioille aikaa ja sitoumusta. Otan aikaa rauhoittumiselle. Pienet asiat ovat myös mielessäni pieniä asioita, jolloin ne eivät kasva kohtuuttomiin mittasuhteisiin.

Perfektionisteja on kuulemma vaikeinta auttaa torjumaan stressiä. Jotkut kuulemma opettelevat tekemään virheitä päästäkseen eroon turhasta täydellisyydentavoittelusta. Myös liikunta, mietiskely ja itsetuntemus ovat suositeltuja tapoja vapautua liiasta pedanttisuudesta. Itselleni ne ovat toimineet erinomaisesti. Elämästä on tullut kevyempää ja iloisempaa.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s