Zenin hyötyjä yhteisöissä

on

Meditoivat zeniä harjoittavat ihmiset tuovat paljon hyvää kaikkiin yhteisöihin, joissa he ovat mukana. Jokapäiväinen zen auttaa ihmistä pysymään läsnä hetkessä, keskittymään siihen mitä kulloinkin tapahtuu sekä ottamaan tapahtumiin osaa tunteella ja ajatuksella. Ystävänä, puolisona, työntekijänä ja vanhempana läsnä oleva ihminen jaksaa kuunnella ja tukea sekä ottaa osaa iloihin ja suruihin, joita meillä on toisillemme jaettavana.

Zen perhe-elämässä luo kiireettömyyttä. Kun on tässä juuri nyt, ei ole kiire seuraavaan hetkeen. Lapset oppivat kiireen perheestä ja ympäristöstä. He hyötyisivät enemmän kiireettömyyden tunteen oppimisesta. Siitä, että elämästä voi nauttia kaiken aikaa, eikä vain elämysten perässä juoksemalla. Maidon kaatuminen ei enää aiheuta väsyneenä ylireagoimista. Se on vain maito mikä kaatui. Tapahtuman arviointi ja tunnereaktio pysyy laajassa mittakaavassa, mikä auttaa tajuamaan kaatuneen maidon pienen arvon. Meditoinnin vaikutus hyvinvointiin parantaa kärsivällisyyttä ja yleistä jaksamista.

Zeniä harjoittava ihminen opettelee kuuntelemaan toisia keskeyttämättä ja arvostelematta. Miten helppoa on lapsen kertoa päivän tapahtumista, kun hänen sanahapuiluaan ei hoputeta. Miten helppoa on kohdata esimies, joka kuuntelee loppuun asti ja sen jälkeen pyrkii auttamaan syyllisen etsimisen sijaan. Miten mukavaa on kohdata ihminen, joka ei hauku toisia, eikä levitä ikäviä huhuja, vaan kohtaa sinut sellaisena kuin olet ilman arvostelua.

Millainen olisikaan lapsen koulutaival koulussa, jossa kaikki harjoittaisivat zeniä? Uskon, että kiusaamista tuskin esiintyisi. Ihmiset olisivat suvaitsevaisia ja iloisia, rauhallisia ja luovia. Opettajat jaksaisivat opettaa samoja asioita kerta toisen jälkeen. Järjestyshäiriöitä ei olisi. Meteli ei häiritsisi. Asiat tehtäisiin ajatuksella ja tarkoituksella. Ei ylimääräisiä sääntöjä, jos niille ei ole todellista tarvetta. Miten joustavia, jaksavia ja välittäviä työntekijöitä, puolisoja ja tulevia vanhempia sieltä kasvaisikaan.

Zen työyhteisössä jo yhden ihmisen harjoittamana luo paljon positiivista ja suvaitsevaa kulttuuria. Mitä voisimmekaan saada aikaiseksi, jos työpaikoilla aloitettaisiin tietoisesti harjoittamaan zeniä ja hyväksyvää läsnä olemista yhteisönä? Kuinka usein olet ollut kokouksessa, jossa kaikilla on edessä oma läppäri ja sitä naputellaan toisen puhuessa? Kun olet kertonut asiasi loppuun, kuinka moni on oikeasti kuunnellut puhettasi? Joudut ehkä kertomaan jotain uudelleen tai lähettämään sovitut toimenpiteet kirjallisina, jotta asiat menevät eteenpäin? Jos osallistujat keskittyisivät meneillään olevaan tapahtumaan läppärinsä sijaan, he pystyisivät tuottamaan ideoita, uusia ajatuksia ja kehittävää keskustelua kokoukseen. He toisivat läsnäolollaan virtaa ja energiaa innovatiivisuuden lisäksi.

Tunneälyä arvostetaan kaikessa kanssakäymisessä. Tunneälyn käyttäminen vaatii läsnäoloa. Miten voit tietää mitä tapahtuu tilanteessa tunnetasolla, jos et ole tilanteessa läsnä? Toista ihmistä pitää kuunnella, hänen eleitään ja äänensävyään arvioida. Joku saattaa vaikuttaa hyvin vahvalle ja olla todellisuudessa täysin poissa tolaltaan. Pieniä elevinkkejä lukemalla tiedämme usein enemmän kuin vain sanoihin keskittymällä. Tutkimusten mukaan tunneälyn käyttö työpaikoilla vähentää työuupumusta. Kuunteleva esimies reagoi ja auttaa.

Tunneälyn käyttämistä on myös oman tunnetilan huomioiminen ja rekisteröiminen. Kun saat ehdotuksen, mieti vastaatko siihen suoralta kädeltä ei, koska olet väsynyt, uupunut, tapellut juuri puolisosi tai lapsesi kanssa. Tai hyppäätkö innolla mukaan epävarmaan projektiin, koska olet juuri saanut kehuja ja tunnet olevasi voittamaton? Huomioimalla omaa olotilaa vähennämme olotilan epätoivotun kanavoitumisen käytökseemme. Voimme huomata, että on olemassa ajatus, että olen tänään voittamaton. Näin huomaamme, että ajatus ei ehkä ole totta, eikä sillä ole hyvää tai huonoa arvoa, se on pelkästään ajatus. Suhtaudumme siihen ajatuksena, eikä totena.

Vastaavaa ajatusmallia voimme käyttää moneen uskomukseen itsessämme. Ehkä ajattelet, että sinulla on huono itsetunto. Ajattelemalla siten vahvistat huonoa itsetuntoa. Ajattele sen sijaan, että sinulla on ajatus huonosta itsetunnosta. Ajatus ei ole totta tai tarua. Se on pelkkä ajatus. Huomioi se sellaisena kuin se on (ajatuksena) ja vähennä siten uskomuksen painoa. Se on pelkkä ajatus. Sen ei tarvitse olla totta. Sen ei tarvitse määrittää eikä rajoittaa ihmistä.

Zenin harjoittaminen ei vaadi munkkiutta tai luostarielämää. Zeniä voi harjoittaa pienin askelin omassa arjessa. Zenin harjoittaminen on yksinkertaista, vaikka se muuttaa elämäämme perusteellisesti. Meditoidessa on tarkoitus kokea mitä tapahtuu (ilman sivuajatuksia) ja pysyä siinä. Zenin harjoittaminen tuottaa iloa ja hyvinvointia, vaikka se ei ole harjoituksen tarkoituksena. Zeniä voi harjoittaa missä vain: bussissa, työpaikan tauolla, kopiokoneelle kävellessä, hissiä odottaessa, punaisissa valoissa seistessä, matkoilla, aamulla, illalla, yöllä…

Lue erilaisia tapoja meditoida aiemmasta blogikirjoituksesta.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

 

8 Comments Lisää omasi

 1. Hei,
  Kiinnostuin tästä jutusta, ja olisin lukenut enemmänkin – mutta jostain syystä Soneran tietoturva estää pääsyn almonda.fi-sivustolle (ruutuun tulee ilmoitus ”Vaarallinen sivusto” tms). Jotain asetuksia pitänee jossain päässä viilata?
  Yst.terv. Hanna

  Tykkää

 2. Moi Hanna,

  Harmillista kuulla, että Soneran Tietoturva blokkaa osoitteen ja pääsyn mielenkiintoisen tiedon lähteelle 😉

  Sinulla on tuskin ns. lapsilukko käytössä?

  Löysin Soneran sivuilta ohjeet, joiden perusteella voi ilmoittaa väärin estetystä sivusta:

  Uskon, että Web-sivusto on luokiteltu väärin. Mitä voin tehdä?

  Voit ehdottaa uutta turvallisuusarviota Web-sivustolle. Jos muut selaussuojauksen käyttäjät ovat samaa mieltä kanssasi, luokitus saattaa lopulta muuttua. Päätös tehdään useiden lähteiden tarjoamien tietojen perusteella. Tällaisia lähteitä ovat muun muassa F-Securen haittaohjelmien analysoijat ja F-Securen kumppanit.
  Uuden arvion ehdottaminen sivustolle:

  Valitse työkaluriviltä Raportti. Tämä avaa Ilmoita-valintaikkunan.
  Ilmoita oma mielipiteesi Web-sivuston turvallisuudesta valitsemalla luokitus (Turvallinen, Haitallinen tai Ei mielipidettä).
  Valitse OK. Luokituksen vahvistus -valintaikkuna tulee näkyviin. Vihje: Valitse Älä näytä tätä sanomaa enää, jos et halua vahvistusvalintaikkunan tulevan näkyviin, kun luokittelet Web-sivustoja.
  Valitse OK.

  Toivottavasti ongelma korjaantuu tavalla tai toisella.

  Tykkää

 3. Heidi sanoo:

  Kiitos Hanna tiedosta, että sivuni on vaarallisten sivujen listalla. Olen Soneraan yhteydessä, koska en voi käsittää mitä vaarallista siellä olisi koodin tai sisällön puolesta. Joskus ihmiset ilmoittelevat toisten sivuja tuollaisille listoille kiusantekona… valitettavasti, mutta jos niihin vielä hyväksytään ilman mitään tarkastuksia, niin se on jo aika hurjaa…
  Iloista Vappua!
  Heidi 🙂
   

  Tykkää

 4. Heidi sanoo:

  Asia on nyt Soneran kautta F Securella käsittelyssä. Toivotaan, että ongelma korjaantuu pian!
  Kiitos vielä kerran ongelman ilmoittamisesta!

  Tykkää

 5. Hyvä kuulla, että asia on hoidossa (ajattelinkin, että jos ongelma ei edes ole tiedossa, niin sitä on hankala yrittää korjata:)
  Voin käydä jossain vaiheessa taas testaamassa, että onko sivustolle pääsy helpottunut.
  yt. Hanna

  Tykkää

 6. Heidi sanoo:

  Viimein F-Secure vastasi, että sivu on ”puhdistettu” heidän järjestelmässään. Päivittyykö se kuinka nopeasti käyttäjille, sitä en tiedä…
  Heidi 🙂

  Tykkää

  1. Hyvä kuulla. Ihmeellinen episodi joka ei tosin taida olla nykypäivänä mitenkään harvinainen.

   Tykkää

 7. Minäkin voin puolestani vahvistaa, että sivujen ”puhdistus” on tapahtunut – pääsen siis sivuille nyt koneeltani ilman vaikeuksia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s