Todellisuuden puolella

on

Pitkäperjantaiaamuna huomasin järkyttyneenä, etten enää saanut työkäytössä ollutta tietokonettani päälle. Virtanappi oli rikkoutunut. Olin ajatellut tekeväni pyhien aikana joitain työjuttuja, mutta jouduin luopumaan ajatuksesta. Pyhistä muodostui neljä vapaapäivää. Pitkän vapaan ihanuuden ohella oli kuitenkin ajatuksissa, että saisin tietokoneen huoltoon vasta viidentenä päivänä.

Oma rajoittuneisuuteni tuli taas hienosti esille. Miten paljon onkaan kiinni elämää tietokoneessa. Back upit olivat kunnossa, eikä tietojen menestys ollut uhkana. Mieltä painoi ensimmäisen päivänä aikana luopuminen sosiaalisesta mediasta. Olen tottunut lukemaan uutiset Twitterin kautta. Mietin myös arjen hankaloitumista korvaavan tietokoneen käyttöönotossa. Kuinka monta ohjelmaa olenkaan ladannut tietokoneelleni, joita ehkä joudun asentamaan uusiksi.

Haastavaa oli tietokone-elämästä luopuminen pyhiksi. Retriittikokemukset tulivat vahvasti mieleeni. Retriitissä oli outoa olla seuraamatta maailman tapahtumia. Kuin aikakoneella astuin taaksepäin ja palasin tv-uutisiin tietolähteenä. Mietin myös mitä tekevät ihmiset, joiden kanssa kommunikoin Twitterin välityksellä. Kuinka moneen ihmiseen olenkaan yhteydessä pelkästään koneen välityksellä! Osaa en ole heistä koskaan tavannut ja silti kaipasin heidän kuulumisiaan.

Toisena tietokoneettomana päivänä meni jo paremmin. Hyväksyin mahdolliset hankaluudet tulevan työviikon suhteen ilman omaa konetta ja antauduin puutarhan hoitamiseen ja kevätsiivoukseen. Aamulla normaalin tietokoneen avaamisen sijaan, otin kahvikupin ja koirat, ja siirryin takapihalle lukemaan viikon lehtiä. Osan lehdistä joita normaalisti vain selaan, luin lähes kannesta kanteen kaikessa rauhassa. Oli mukavaa vaihtelua lukea syventyneitä juttuja normaalin uutisotsikkolukemisen sijaan.

Pyhien aikana uutisoitiin sosiaalisen median avusta vanhusten yksinäisyyteen. Oma ajatukseni oli ensimmäisenä ”mitä jos nettiyhteys ei toimi”. Tai mitä jos ohjelma ei toimi tai kone hajoaa? Varsinkin kun nykyään mitään ei ole suunniteltu kestämään paria vuotta kauempaa. Oma koneeni oli juuri ollut käytössäni kolme vuotta ja lähti nyt kolmatta kertaa huoltoon. Sillä erotuksella, että tähän kolme vuotta vanhaan koneeseen saattaa olla mahdotonta saada uutta powernappia laitevalmistajalta. Muutoin toimiva tietokone joutuu ehkä hautaan pienen vian takia. Kuinka moni vanhus haluaa tätä jatkuvaa huolto- ja asennusrumbaa? Tai kuinka monella on varaa maksaa palveluntarjoajalle laitteiden ylläpidosta, huollosta ja neuvoista?

Miten tietokone onkaan huomaamattani muuttanut tapojani! Ja miten kiinni olenkaan ollut omassa tietokoneessani, vaikka erilaisia konevaihtoehtoja talosta löytyy. Nyt aion kehitellä itselleni toimintatavat, joilla olen mahdollisimman vähän kiinni yksittäisessä tietokoneessa. Sen jälkeen pidän huolta, että elämä tietokoneelta siirtyy vähän lisää todellisuuden puolelle.

Olen hidastanut elämääni monella eri saralla, mutta entisenä IT-alalla työskennelleenä olen jättänyt IT-asiat rauhaan. Arvostan tietotekniikkaa sen elämää helpottavista sovelluksista. Nyt kuitenkin huomaan sen ottaneen minusta valtaa ja sitoneen itseensä liikaa. Aika herätä ja rauhoittaa elämää myös tältä osin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s