Suvaitsevaisuutta

on

Vihasta pelosta puhutaan paljon tämän päivän Suomessa. Vihakirjoittelu, myös ihmisten persoonia ja ulkonäköä kohtaan hyökkäävä kirjoittelu, yleistyy. Netissä on totuttu anonyymisti kirjoittamaan mitä oma mieli suoltaa, mitään juurikaan sensuroimatta. Miettimättä mitä kirjoittelu tai salaa kuvattujen videoiden levittäminen kohteelleen aiheuttaa. Meillähän on sananvapaus, mihin vetoaminen on tainnut levitä meille television välityksellä Amerikasta.

Vaalikampanjan aikana levisi vihan ilmapiiri netistä kampanjatilaisuuksiin. Itse en olisi uskonut, että Suomessa hyökätään toisten ihmisten uskomuksia vastaan niin voimakkaasti. Miksi sitä ei voi hyväksyä, että toinen on eri mieltä. Mielipide ei kohdennu henkilökohtaisesti toiseen ihmiseen, vaan ajatukseen ja aatteeseen. Uskomukseen siitä, että se toimintatapa on henkilön mielestä parhaaksi.

Kouluissa kuvatut kiusaamisvideot leviävät YouTubessa. Oppilas, joka on ensin joutunut kokemaan nöyryyttävän ja kivuliaan kiusaamisen, ei pääse levitetyn videon takia tapahtuneesta eroon koskaan. Millaisia lapsia me kasvatamme, jos toisen ihmisen kärsimyksen lisääminen ja sitä katsominen on hauskaa?

Työelämän kovuusko työntyy vanhempien kautta lapsiin ja koulumaailmaan? Lapset eivät elä umpiossa. He aistivat mitä vanhempien elämässä tapahtuu, vaikka eivät suoria kertomuksia kuulisikaan. Lapsi huomaa, kun vanhempi ei ole läsnä tai on voimakkaan tunnetilan vallassa. Usein lapsi virheellisesti olettaa, että se johtuu hänestä, jolloin pettymys ja aggressiot siirtyvät lapseen helposti. Lapsille olisi tärkeää kertoa omista reaktioista, jotka eivät johdu lapsesta, mutta joita lapsi kuitenkin joutuu kohtaamaan. Anteeksi pyytämisen taitoa olisi hyvä opettaa omalla esimerkillä.

Yhteiskuntamme on siirtymässä vaarallisille vesille, jos vihaa ei muuteta suvaitsevaisuudeksi ja lempeydeksi. Vihaa kylvämällä viha kasvaa. Viha ei poistu, kun toiselle huutaa. Kipu ei poistu, kun toista kiusaa. Kasvatat vihaa ja kipua itsessäsi ja työnnät sitä toiselle. Meidän täytyy opettaa lapsia ja nuoria käsittelemään tunteitaan rakentavasti, toisia kunnioittaen. Yhteistyöllä tämä yhteiskunta menee eteenpäin. Harva täällä yksin pärjää. Me olemme kaikki yhteydessä toisiimme.

Onnellinen ihminen ei tahdo toiselle pahaa. Onnellisuustaidot ovat hyviä kansalaistaitoja. Erilaisuutemme takia suvaitsevaisuutta tulisi vaalia ja ohjata.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s