Hiljaisuutta ja keskittymiskykyä

on

Reilu viikko retriitin jälkeen, olo on normalisoitunut ja extrakeveys kadonnut maailman meteliin. Retriitin aikana ajattelin, etten ikinä enää osallistu hiljaisuuden retriittiin, mutta nyt mieli tekee jo uuteen. Hiljaisuus ja tekemättömyys ovat hyväksi. Olo heti retriitin jälkeen, oli paljon normaalia onnellisempi.

Tulevien työelämään astuvien sukupolvien keskittymiskyvyn pituudeksi on arvioitu 3 minuuttia. Olen pohtinut miten se vaikuttaa työpaikoilla työn tekemiseen. Loppuvatko meiltä esimerkiksi tutkijat? Lapset ja nuoret aivan liian tottuneita erilaisiin ulkopuolisiin virikkeisiin. Aina voi surffata netissä, kääntää television tai leffat päälle, pelata konsolipelejä, kuunnella musiikkia tai esimerkiksi tehdä omia leffoja tietokoneella jne. Mahdollisuudet ”hälyn” tuottamiseen tuntuvat olevan rajattomat.

Viimeiset perinteiset syntymäpäiväjuhlat järjestin, kun poikani täytti 10 vuotta. Vuokrasimme juhlatilat upeasta ympäristöstä Santahaminasta, jossa oli tilaa juosta sisällä ja ulkona, sekä mahdollisuus tutustua poikia kiinnostaviin sotatarvikkeisiin. Olin hämmentynyt, ettei spontaania leikkiä syntynyt. Lapset eivät osanneet leikkiä ilman ohjausta. Viihdykettä kaivattiin joka hetkeen.

Olen kuulut vastaavia juttuja tuttavilta. Jos lasta kielletään pelaamasta konsolilla, hän saattaa jopa täristä hetken aikaa, kun ei pysty olemaan. Tilanne rauhoittuu, kun lapsi keksii jotain muuta tekemistä. Aluksi ajatus, että ei voi pelata, ahdistaa, koska lapsi kokee, ettei ole mitään muuta tekemistä. Pelkään, että tilanne lasten ja nuorten rauhattomuuden ja keskittymisen suhteen on paljon huolestuttavampi, kuin osaamme tällä hetkellä edes kuvitella. Ehkä opettajat näkevät sen työssään?

Koulussa opetetaan lapsille paljon tärkeitä ja yleissivistäviä aineita. Ehkä jonain päivänä tajutaan, että lapsille ja nuorille pitäisi alkaa opettamaan myös onnellisuustaitoja (tähän liittyy tutkimusmatka itseen) sekä tekemättömyyden taitoja ja keskittymiskykyä, jotta he pärjäävät työelämässä. Tai ehkä työelämä muuttuu radikaalisti?

Kuulin eräältä luennoitsijalta viime viikolla, että joidenkin tulevaisuudentutkijoiden mielestä nykyisistä länsimaista tulee kehitysmaita, kun työt muuttavat muualle. Hyvinvointi muuttaa työpaikkojen mukana esim. Uruguayhin ja Paraguayhin. Meille syntyy toreja, missä ihmiset aamuvarhaisella seisovat osaamisestaan kertovan kyltin kanssa ja jos on onnekas, joku poimii töihin päiväksi tai viikoksi. Työn saa se, kuka sen halvimmalla tekee.

Omilla valinnoillamme vaikutamme tulevaisuuteen. Suosimalla lähiruokaa, lähiyrittäjää ja aitoa kotimaista pidämme työpaikkoja Suomessa. Muualla tuotettu saattaa olla huomattavasti halvempaa, jolloin se ehkä tarttuu herkemmin ostoskoriin. Ostamme paljon tuotteita ja tavaroita, joita emme oikeasti tarvitse. Ostamme vain, koska olemme tottuneet ostamaan ja markkinatalous ympärillämme kuiskuttaa koko ajan korvaan ”Osta, osta”. Hiljentymällä ja keskittymällä olennaiseen, opimme huomaamaan mikä on tärkeää, miten valintamme vaikuttavat. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa lähellä tuotettua, vaikka halua olisikin. Ehkä siinä olisi yksi haaste tulevalle hallitukselle? Miten kaikilla olisi varaa ostaa kotimaista ja tukea Suomen työllisyyttä?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s