Pitkästyttää

on

Saako aikuinen sanoa että pitkästyttää? Kuinka moni lapsi nykyään ehtii pitkästymään? Tekemisen ja elämysten vaihtoehtoja on lukemattomasti. Jotain tapahtuu aina jossain lähistöllä. Muistan kuinka itse teini-ikäisenä olin usein hyvinkin pitkästynyt. Televisiosta tuli vain muutama ohjelma viikossa, joita tuli seurattua. Ei ollut pelikonsoleita eikä internetiä, joihin voi loputtomasti upottaa aikaa. Luin kirjoja ja tapailin ystäviä vapaa-ajalla. Ehkä myös puhelimessa tuli juteltua ystävien kanssa iltapäivisin koulun jälkeen. Ensimmäinen muoto sosiaalisesta mediasta oli palvelunumero 059, johon soittamalla pystyi puhumaan tuntemattomien kanssa.

Joutilaisuus koetaan usein laiskuutena ja saamattomuutena. Moni pitää mantraa ”Vie mennessäs, tuo tullessas, tee istuissas” ohjenuorana. Joutilaisuudella ei ole sille oikeasti kuuluvaa arvoa. Sopiva joutilaisuus tukee terveyttä. Olen jutellut kiireestä muutaman ystäväni kanssa, joilla on teini-ikäisiä lapsia. He ovat huomanneet saman kuin minä: lapsi haluaa viikonloppuisin ja loma-aikoina ”vain olla”, kun muulloin on aina niin kiire, ”Ettei ehdi mitään”. Hienoa on se, että nuoret huomaavat ja ilmaisevat tarpeensa joutilaisuuteen. Ikävää on että nuoret tuntuvat tuupertuvan kiireen, odotusten ja paineen alla.

Joulukuun alussa julkaistiin uudet PISA-tulokset. Suomalaiset nuoret olivat edelleen länsimaista ylimmällä sijalla, mutta tutkijat olivat kilvan kauhistuneita tulosten huonontumisesta aiempaan verrattuna. Heti ollaan miettimässä peruskoulu-uudistusta ja muita tapoja saada huolestuttava trendi kääntymään oikeaan suuntaan. On tietysti hyvä, jos mukaan opetukseen otetaan taas lisää taito- ja taideaineita enemmän.

Miettiikö kukaan onko tuloksissa yhteyttä perheissä tuntuvaan paineeseen ja kiireeseen, mikä tulee mukaan muun muassa työpaikoilta? Ehkä vanhempien tukea koulunkäyntiin tarvittaisiin enemmän, mutta yhä useammalla vanhemmalla ei ole mahdollisuutta antaa sitä pidentyvien työpäivien jälkeen tai oman väsymyksen takia? Nuorillakin on tiukkaa aikataulujen ja ajan riittämisen kanssa. Koulupäivät yläasteella loppuvat usein vasta kolmelta tai jopa neljältä. Päälle tulee mahdollinen harrastus, läksyt ja kokeisiin kertaaminen. Jossain välissä olisi mukava ehtiä kasvattamaan tulevaisuuden verkostoa eli viettämään aikaa ystävien kanssa.

Minua pitkästytti tänään iltapäivällä. Monta päivää on mennyt mukavasti paketteja väkertäessä, leipoessa, siivotessa sekä muissa jouluaskareissa. Rehellisesti sanottuna en jaksanut lukea, en katsoa televisiota, en tehdä töitä, en enää siivota, enkä leipoa ja olin jo tehnyt yhden pidemmän meditaatio harjoituksen. Mietin asiaa hetken ajan ja tajusin kuinka onnellisessa asemassa olen, että ehdin pitkästymään. Toivon, että mahdollisimman moni lapsi ja aikuinen ehtii vielä useasti pitkästymään ja nauttimaan ajan riittävyyden tunteesta.

Toivon sinulle rentouttavaa ja hyvää joulua täynnä mahdollisuuksia pitkästyä!
Terveisin Heid

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s