Monta tapaa meditoida

on

Miten moni asia meidän suomalaisten elämässä onkaan meditatiivista. Saunominen on hyvä esimerkki. Istumme rauhassa mukavassa lämpimässä löylyssä ja keskitymme hetkeen. Huomioimme, kun tulee liian kuuma tai tarvitsemme heittää lisää löylyä. Kesällä laiturin nokalla istuminen tai mökin portailla istuminen on myös hyvä esimerkki luontaisesta suomalaisesta tavasta meditoida. Ollaan läsnä hetkessä ja nautitaan maisemasta. Monen korvaan meditoiminen kuulostaa mystiseltä tai uskonnolliselta. Toki se voi olla myös sitä, mutta se voi olla myös aivan tavallista rauhallista mietiskelyä: itselle lepohetken antamista.

Meditoinnin terveyshyödyt ovat kiistattomat. Meditoinnin terveyshyötyjä tutkitaan koko ajan lisää, vaikka paljon jo tiedetäänkin. Stressi ja stressiperäiset sairaudet aiheuttavat suuren osan työpoissaoloista. Säännöllinen meditointi nostaa tutkitusti ihmisen hyvinvointia sekä keskittymiskykyä. Meditoinnin tiedetään myös auttavan ihmisiä jotka kärsivät paniikkihäiriöistä. Harjoittelu vahvistaa immuunipuolustusjärjestelmää ja laskee stressihormonitasoja. Meditaatio muun muassa myös lisää aivojen suorituskykyä sekä parantaa verenkiertoa ja hidastaa sydämen sykettä. Meditoiminen on kontaktin ottamista omaan olotilaan. Kuuntelet mitä sinulle itsellesi kuuluu.

Meditointia voi harrastaa hyvin monella tavalla. Uskon, että jokaiselle löytyy oma tapa rauhoittua ja kuunnella hetki itseä.

Kuuntele kehotuntemuksiasi
Tämä on helppo tapa aloittaa meditointi. Ota hyvä asento. Voit olla makuulla tai istua. Suorista selkäsi. Silmäsi voivat olla auki tai kiinni. Lepuuta huomiotasi jossain kohtaa vartaloasi. Voit valita selän, mahan, jalat tai vaikka ohimon. Anna mielesi levätä juuri sellaisena kuin se on. Vie huomio hitaasti valitsemaasi kehokohtaan. Mitä tahansa siinä tunnetkin (lämpöä, pistelyä, kutinaa), anna itsesi olla siitä tietoinen hetken ajan. Huomioi olotila. Lepää tuntemuksessa ja sitten päästä siitä irti. Voit avata silmäsi, jos ne ovat olleet kiinni. Huomioi mille sinusta tuntuu. Älä kuitenkaan arvota kokemustasi. Oli harjoituksesi millainen tahansa, se oli hyvä juuri sellaisena kuin se oli.

Kun olet harjoitellut meditointia yhden kehokohdan kanssa, voit siirtyä keskittymään koko kehon tuntemusten huomioimiseen. Silloin voit käydä läpi koko vartalon ja sen tuntemukset.

Meditoi katsetta hyödyntäen
Toimi samoin kuin yllä, mutta kehotuntemuksen sijasta keskity katsomaan jotain kohdetta. Se voi olla verhossa oleva kuvio tai kynttilän liekki. Se voi olla jokin sinulle tärkeä symboli (valokuva, risti), mikä ehkä myös tuo enemmän merkitystä harjoitukseen. Voit keskittyä kohteen muotoon tai väriin. Lepuuta huomiotasi valitsemassasi kohteessa. Ole läsnä hetkessä. Ajatuksia tulee mieleesi. Huomioi ne ja anna niiden jatkaa matkaansa.

Äänen meditoiminen
Keskity kuuloaistiisi. Rentoudu ja tule vähitellen tietoiseksi asioista, joita kuulet ympärilläsi. Kuuletko sydämesi lyönnit tai hengityksesi? Mitä kuuluu ympäristössä? Voit myös laittaa mukavaa musiikkia ja seurata sen melodiaa. Tai voit käyttää luontoääniä levyltä. Keskity ääniin. Huomioi mieleesi tulevat ajatukset ja anna niiden jatkaa matkaansa.

Tuoksun meditoiminen
Samat ohjeet kuin edellisissä, mutta keskity tuoksuihin. Voit käyttää tuoksukynttilää tai suitsuketta tai ympärilläsi olevia luonnollisia hajuja.

Maun meditoiminen
Lounashetken työpaikalla voi muuttaa meditoinniksi. Keskity siihen mitä syöt. Mille ruoka maistuu. Maistele suupaloja mahdollisimman pitkään ja rauhallisesti. Lepuuta mieltäsi maussa. Tämän meditoinnin lisäarvona on yleensä se, että makua rauhassa meditoiva saavuttaa täydenolontunteen ennen kuin ruoka on syöty loppuun. Pärjäät siis pienemmällä aterialla. Samalla myös huomaat, jos syöt jotain minkä mausta et pidäkään. Usein syömme ja teemme asioita mielikuvan perusteella. Kun keskityt tekemisiisi, huomaat mitä ihan oikeasti olet tekemässä.

Keskity hengittämiseen
Kiinnitä kevyesti huomiosi sisään- ja uloshengitykseen. Voit seurata ilman kulkua sieraimissasi tai keuhkojen liikettä. Voit kävellä samalla ja tehdä kävelymeditaation. Voit istua ruuhkabussissa tai jonottaa kaupan kassalla sekä meditoida samalla pienen hetken. Koska tahansa, kun tunnet tarvetta pienelle rentoutumiselle, voit palauttaa huomiosi hengitykseesi. Lepää hetki rauhallisessa olotilassa. Huomioi ohi kiitävät ajatukset ja palauta huomio takaisin hengitykseen. Palaa takaisin kellon maailmaan, kun se tuntuu hyvälle.

Erilaisista tavoista harjoittaa meditointia puhuu Yongey Minngyur Rinpoche kirjassa ”Elämänilon salaisuus ja onnellisuuden tiede”. Suosittelen lukemaan hänen kirjansa tutustuaksesi syvemmin meditointiin ja sen terveysvaikutuksiin.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s