Terveysvaikutteiset lemmikkimme

on

Lemmikit tukevat omistajansa terveyttä monella tavalla. Lemmikkien terveysvaikutuksista tiedetään, mutta arvostetaanko niitä oikeassa mittasuhteessa? Lemmikit ovat hyväksi terveydellemme monin eri tavoin. Ne ovat hyväksi sielulle ja ruumiille.

Useat lemmikit lisäävät sosiaalista kanssakäymistämme toisten ihmisten kanssa. Koirien kanssa ulkona kulkiessa, juttelemaan tulevat toiset koiranomistajat sekä muut koirista kiinnostuneet. Ihmiset ovat kiinnostuneita roduista ja kertovat mielellään omia kokemuksiaan. Keskusteluja avataan säästäkin, kun koira on mukana kävelyllä. Ilman koiria saan kävellä ihan yksinäni, koirien kanssa en koskaan tunne oloa yksinäiseksi. Sosiaalinen piirini on laajentunut huomattavasti ja toisten koiranomistajien kautta tiedän paremmin mitä paikkakunnalla tapahtuu. Lemmikki saattaa jopa olla tehokkaampi tapa tavata uusia ihmisiä, kuin baarissa istuminen. Lemmikit ovat magneetteja vetämään puoleensa toisia lemmikkejä rakastavia ihmisiä.

Lemmikit eivät satuta. Lemmikki ei koskaan ilmoita, ettei enää haluakaan olla lähelläsi. Lemmikki rakastaa huolenpitoa antavaa ihmistä ehdoitta. Lemmikit lohduttavat. Omistajan ei koskaan tarvitse pelätä, että lemmikki ei olisi valmis läheisyyteen. Lemmikki vaistoaa omistajan kurjan päivän ja tulee oma-aloitteisesti viereen lohduttamaan. Lemmikin läheisyys ja lämpö ovat loistavaa lohtua. Tutkijoiden mukaan raskaana olevat naiset, sekä naiset, joilla on ollut lapsia hoidettavana, eivät ole vaaratilanteissa voineet taistella tai paeta yhtä helposti kuin yhteisön miehet. Tällöin toisten naisten seura on lohduttanut. Ehkä sieltä kumpuaa tottumus toisen antamalle lohdulle ja turvalle.

Myös hoivan antaminen lemmikille nostaa ”onnenhormoniamme” elioksitosiinia sekä kemiallisesti parantaa olotilaamme. Kun saamme huolehtia toisesta, oma olotilamme paranee. Tekeehän se oman kosketuksen arvokkaaksi, kun voi tuottaa toiselle hyvää oloa.

Lemmikit joita on ulkoilutettava, pitävät omistajansa liikkeessä. Lemmikit saattavat siis olla tehokkaita kuntovalmentajia. Niiden kanssa on mentävä ulos joka päivä, pitkin päivää. Säännöllinen liikunta pitää kilot kurissa, altistaa raittiille ilmalle ja antaa kevyttä rasitusta lihaksille. Monien lemmikkien kanssa voi helposti lenkkeilläkin oikeiden varusteiden avulla. Ulkoilun lisääminen vähentää passiivisia ajanviettotapoja, kuten television katselua.

Lemmikit alentavat verenpainetta. Tutkimuksessa seurattiin pörssimeklareita, joista osa otti itselleen koiran tai kissan. Stressaavissa tilanteissa lemmikin omistavien meklareiden verenpaine oli alhaisempi kuin niiden, joilla ei lemmikkiä ollut. Useiden tutkimusten mukaan sydänkohtauspotilaat joilla oli lemmikki, elivät pidempään, kuin ne joilla ei ollut. Myös lemmikin verenpaine alenee, kun se saa hoivaa ja silityksiä.

Lemmikit ovat myös oiva esimerkki tässä hetkessä elämisestä. Eläin ei murehdi menneitä eikä kanna huolta tulevasta. Se huomaa kehotuntemukset kuten nälän, janon ja pissahädän. Eläin ilmaisee estotta hyvän olonsa ja nauttii saamistaan rapsutuksista. Lemmikki osoittaa kiintymyksensä aidosti. Se ei mieti rapsuttajan motiiveja eikä velvoita itseään vastapalveluihin saaduista eduista. Lemmikki on juuri sitä, mitä se sillä hetkellä tuntee. Lemmikki on inspiroiva esimerkki läsnäoloa kaipaavalle omistajalleen. Se muistuttaa miten ollaan tässä hetkessä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ottaa lemmikkiä, muista että samoja terveysvaikutuksia saa aikaan hoitamalla toisia ihmisiä, halaamalla ystäviä ja puolisoa sekä viettämällä aikaa rauhallisessa kauniissa luonnossa. Pääkaupungissammekin on juuri nyt upea valkoinen lumivaippa, mikä tekee ympäristöstä kauniin, rauhallisen ja erittäin meditatiivisen.

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s