Hyvää käytöstä

on

Silmiini on osunut joitain juttuja hyvästä käytöksestä tai ehkä aihe puhuttelee niin paljon, että vähäisetkin jutut tulee huomattua. Hyvän käytöksen määritteen sisälle mahtuu paljon. Hyvällä käytöksellä voidaan määrittää työpaikalla, koulussa, kotona ja tai vapaa-ajalla käyttäytymistä. Hyvä käytös voi olla myös tapatietoutta ja etikettiä. Hyvä käytös on vastuun ottamista omasta käyttäytymisestä. Se kuvastaa millainen ihminen olen. Mitä asioita arvostan ja kunnioitan.

Nykyisin on mahdollista saada tietoa ja oppia valtavia määriä. Monet opeista ovat toistensa vastaisia. Välillä meitä kehotetaan tekemään niin ja välillä näin. Vastakkaisiinkin mielipiteisiin saattaa löytyä hyvät perusteet. On siis itse mietittävä mikä on minulle tärkeää ja arvokasta. Mikä sopii minun elämääni. Kun kyseessä ovat suuret periaatteet, monet pohtivatkin vaihtoehtoja syvästi ja tekevät omalla kohdallaan perustellun päätöksen. Miksi käytöstavat eivät kiinnosta niin paljon, että niiden kohdalla tulisi pysähdyttyä ja mietittyä mikä on itselle oikea eettinen toimintatapa? Millainen käytös tukee omaa tasapainoa ja hyvinvointia?

Hyvät käytöstavat eivät ole mediaseksikäs aihe, eikä niistä saa suuria otsikoita. Siksi voikin olla hyväksi kampanjoida niitä aika ajoin. Me tiedämme monet elämän perusasiat aivan loistavasti, mutta valitettavasti ne eivät pysy päässämme ja toimintatavoissamme kovinkaan pitkään, ellei niihin kiinnitä huomiota. Esimerkiksi onnellisuustaitoja pitää aluksi tietoisesti ylläpitää, jotta ne tulevat osaksi elämää. Samoin omaan käyttäytymiseen on syytä välillä kiinnittää huomiota. Olenko lipsunut huonompaan suuntaan tai onnistunut skarppaamaan parempaan? Lapsilta vaaditaan varsinkin näin joulun alla hyvää käytöstä, mutta millainen on oma käytöksesi?

Hyvää käytöstä on toisen huomioiminen ja kunnioittaminen. Kun tavataan on hyvä kiinnittää huomiota ihmiseen, eikä näprätä kännykkää kaiken aikaa. Suomalaisina annamme yleensä luonnostaan toisillemme paljon tilaa, mutta samalla saatamme unohtaa pienen huomioimisen tervehdyksen muodossa. Pään nyökkäys ja pieni hymykin riittävät, jos suun avaaminen tuntuu vaikealle. Itse ilahdun joka kerran, kun tuntematon ihminen tervehtii tai hymyilee ohi mennessä. Hyvään käytökseen eivät kuulu kirosanat eikä toisen ihmisen haukkuminen. Louise Hay on sanonut hienosti: ”Ala kuunnella mitä puhut. Jos huomaat käyttäväsi kielteisiä ja rajoittavia sanoja, muuta ne. Kun minä kuulen jonkin kielteissävytteisen jutun, en kerro sitä eteenpäin. Ajattelen, että se on jo tehnyt tehtävänsä ja voi kadota.

Kauppojen ruuhkautumiset, lämpimissä talvitakeissa jonottelu, painavat kauppakassit käsissä ja kiire eivät helpota hyvän käyttäytymisen haastetta. Pieni äsähtely livahtaa suusta hyvin nopeasti, kun hermot menevät. Miten pysyä rauhallisena joulukiireiden keskellä?

Metta-meditaatio on mielestäni loistava työkalu rauhallisen käyttäytymisen harjoittamiseen. Metta-meditaatio käännetään usein rakastavaksi ystävällisyydeksi tai hyväksi tahdoksi. Tämän meditaation on tarkoitus kehittää itsessämme tätä ominaisuutta. Kun rakastat itseäsi ja ympäröivää maailmaa, tunnet tuskin tarvetta tiuskia lähiympäristöllesi. Metta-meditaatioita voi kuunnella ilmaiseksi netin kautta. Myös Duodecimin terveyskirjastossa on meditaation teksti. Valitse itsellesi sopiva harjoittelumuoto ja rauhallinen mukava asento. Pyydä, ettei sinua häiritä harjoituksen aikana. Aloita kohdistamalla rakastavia ja hyväksyviä tunteita ensin itseesi, ja joidenkin harjoituskertojen jälkeen läheisiisi. Mitä pidemmälle Mettaa harjoitat, sitä pidemmälle sinun pitäisi pystyä rakastavaa ystävällisyyttä tuntemaan.

Rauhallista ja rakastavaa Joulun odotusta!
Terveisin Heidi

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

One Comment Lisää omasi

  1. Jari sanoo:

    Hyvä kirjoitus taasen. Tässä tuntee kyllä pistoksen sydämessään. Tunnistan kyllä omassakin käytöksessäni sen, että jos pyrkii ajattelemaaan positiivisesti niin se yleensä ruokkii positiivisuutta ympärilläkin. On kyllä totta, että sellaista negatiivista ajattelua yms. on liian paljon ihmisten parissa. Tuntuu siltä, että asia kuin asia niin ensimmäiseksi aina ajatellaan, että mitä siinä on pielessä, vaikka kuinka hyvästä asiasta olisi kyse. Tunnistan tässä itseni. Paremmasta asenteesta on syytä aina aika ajoin muistuttaa. Kiitokset , Heidi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s