Tietoisuustaitoja

on

Mitä ajattelit äsken? Mitkä ajatukset pyörivät mielessäsi uudelleen ja uudelleen? Nämä ajatukset muokkaavat elämääsi ja kokemuksiasi. Jos ajatuksesi olivat mukavia, itseä ja muita kunnioittavia, voit olla tyytyväinen itseesi. ”Halutessamme iloa elämäämme, meidän on ajateltava iloisia ajatuksia” on opettanut Louise Hay jo vuosikymmeniä sitten.

Olen yrittänyt saada kiinni omista ajatuksistani. Mindfulness-harjoittelu auttaa siinä. Meditoinnin aikana kiinnitetään huomiota myös siihen minne ajatus karkasi ja tuodaan se sitten takaisin harjoitukseen. Olen huomannut miettiväni paljon työasioita. Ajatukset karkaavat herkästi myös toisten ihmisten kohtaamisiin sekä omiin ideoihin. (Luovuuden lisääntyminen meditoinnin avulla on mahtava ”sivuvaikutus”!)

Olisi hyödyllistä pystyä muuttamaan omat ajatukset positiivisemmiksi, iloisemmiksi ja avoimiksi elämän seikkailulle. Uskon, että ajatuksemme vetävät puoleemme niitä asioita joita ajattelemme. Kuinka usein onkaan ollut mielessä joku ihminen, jota ei ole vuosiin ajatellut, saati tavannut, ja yhtäkkiä hän tulee vastaan kadulla tai kaupan kulmalla. Tai pieni viesti saapuu sähköpostilla.

Olisi myös hyödyllistä oppia tulkitsemaan omia ajatuksia. Miksi valitsen kuten valitsen? Tietoisuustaitojen avulla opimme tekemään vaikeissakin tilanteissa tietoisia valintoja. Voin esimerkiksi valita provosoidunko jostain asiasta vai annanko sen olla koskettamatta minua. Kun kohtaamani ihminen on iloinen, voin valita annanko ilon tarttua minuun vai ärsyynnynkö toisen ilosta. Ärsyyntymisen tuntemuksiin kannattaa muuten kiinnittää huomiota. Yleensä ne kertovat jostain mikä itselle tuntuu olevan puute tai heikkous.

Itselleni ajatusten hallinta on aina ollut haasteellista ja se tulee olemaan projekti, jota harjoitan lopun elämää. Tiedän kuitenkin voivani paljon paremmin, kun tietoisesti harjoittelen maailman katsomista positiivisempien lasien läpi, sekä kun annan aikaa itselleni olla läsnä hetkessä. Lyhytkin meditointi piristää henkistä olotilaani, vaikka se saattaa aiheuttaa syviä fyysisiä haukotuksia.

Parantaviin ajatuksiin, alitajunnan voimaan ja kaikkeen muuhun mielenkiintoiseen kirjallisuuteen voi helposti tutustua loistavan kirjastomme kautta. Kirjasto avaa meille valtavan valikoiman kirjallisuuteen joka auttaa meitä itse kutakin ymmärtämään omaa elämää, kasvamaan ja kehittymään ihmisinä sekä auttamaan lähimmäisiämme. Lämmin kiitos kirjastoillemme!

En muista mistä olen ottanut talteen alla olevan kirjoituksen, mutta jostain syystä se vetoaa minuun juuri nyt.

Jos haluat rakkautta, puhu lempeästi.
Jos haluat rahaa, puhu anteliaasti.
Jos haluat terveyttä, puhu tervehenkisesti.
Jos haluat mahdollisuuksia, puhu luovasti.

Aikaisemmat kirjoitukset

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

2 Comments Lisää omasi

 1. Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius pohtii omassa kirjoituksessaan hieman samoja asioita johtamisen ja rikastavan vuorovaikutuksen kautta.
  1. Ota vastuuta siitä, miltä sinusta tuntuu.
  Tunnetilat tarttuvat. Kun kohtaat muita ihmisiä, mieti miltä sinusta tuntuu. Voit halutessasi levittää muihin iloa, toivoa, energiaa ja rohkeutta tai synkkyyttä, epätoivoa, väsymystä ja pelkoa pelkällä omalla olemuksellasi. Jos sinusta pidetään ihmisenä, pidetään usein myös sinun ajatuksista.”

  Tykkää

 2. Heidi sanoo:

  Kiitos Jouni hyvästä sivulinkistä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s