Mielenterveysseuran liittokokouksen kannanotto: Itsemurhien ehkäisyohjelma käyttöön

on

Mielenterveysseura on huolestunut suomalaisten itsemurhien määrästä. Vaikka itsemurhien määrä on laskenut vuoden 1990 noin 1 500 itsemurhasta noin 1 000 itsemurhaan, olemme edelleen EU:n keskitason yläpuolella ja Suomessa tehdään itsemurhia muita Pohjoismaita enemmän.

Suomen Mielenterveysseura liittokokous otti 26.9. kantaa itsemurhien ehkäisyyn ja julkisuudessa käytyyn keskusteluun itsemurhien ehkäisystä. Liittokokous ei pidä realistisena, että Suomessa olisi kaksi suurta valtakunnallista, ja osin samaan tavoitteeseen tähtäävää hanketta yhtä aikaa.

Mielenterveysseura pitää ensisijaisena Mieli 2009 -ohjelman toteuttamista ja näkee tärkeänä itsemurhien ehkäisyn edistämisen tämän ohjelman puitteissa. Ehkäisytyön tavoitteena pitää nyt olla nykyisen EU:n itsemurhakuolleisuuden tasolle pääseminen.

Liittokokous painottaa, että nyt on korkea aika nostaa uudelleen esille ja käytäntöön laajan ja kansainvälisestikin merkityksellisen Itsemurhien ehkäisyprojektin (1986–1996) saavutukset ja toimenpide-ehdotukset.

Itsemurhien ehkäisyprojektin jälkeen ehkäisytyö piti integroida osaksi palvelujärjestelmän päivittäistä työtä. Nyt pitäisi kiinnittää erityisesti huomiota itse hoitojärjestelmän toimivuuteen ja asiakaslähtöisyyteen.

Nykyinen pirstaleinen järjestelmä jättää monesti ihmisen pulaan, mikä on tutkimusten mukaan yksi tärkeä syy itsemurhakriiseihin. Erityisen korkeaksi itsemurhariski nousee, kun potilas siirtyy hoitojärjestelmästä toiseen, esimerkiksi sairaalasta avohoitoon. Itsemurhauhkassa asianmukaiseen hoitoon pitää päästä nopeasti ja myös hoitojärjestelmän sisällä siirtyminen pitää olla jouheaa.

Suomen Mielenterveysseuran liittokokous korostaa, ettei Suomeen tarvita uutta itsemurhien ehkäisyprojektia vaan nyt pitää ottaa käyttöön edellisen projektin saavutukset ja toimenpide-ehdotukset ja istuttaa ne osaksi terveydenhuoltoa ja muistuttaa jokaisen ihmisen vastuusta toisesta ihmisestä.

Suomen Mielenterveysseuran liittokokous 26.9.2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s