Kampanja käynnistyy – Valtakunnallinen kriisipuhelin uhattuna

on

Soitot Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen ovat lisääntyneet tänä vuonna. Tammi-kesäkuussa kriisipuhelimessa on pystytty vastaamaan hieman yli 17 000 puheluun ja edelleen suurin osa jää vastaamatta resurssipulan vuoksi. Erityisesti yksinäisyys, ahdistuneisuus, pari- tai perhesuhdeongelmat ja tavalliset arjessa selviytymisen haasteet huolestuttavat soittajia. Myös itsemurhauhkaa koskevat puhelut ovat lisääntyneet viime vuodesta.

Tämä kertoo ihmisten suuresta hädästä, ja siitä, että monet jäävät yksin vaikeuksiensa kanssa”, sanoo SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalme. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää arkisin kello 9-06, lauantaisin kello 15–06 ja sunnuntaisin kello 15–22. Seitsemänteen yöpäivystykseen olisi kova tarve. ”Uhkana on kuitenkin rahapula. Nykyresursseilla joudutaan pahimmassa tapauksessa jopa supistamaan päivystyksiä”, kertoo Outi Ruishalme.

Viime vuonna valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tuli 134 000 puhelua ja niistä vastaamatta jäi 99 000. Jotta yhä useampi suomalainen saisi apua, Mielenterveysseura käynnistää 1.9. Puhelu voi pelastaa. Sinut -kampanjan kriisipuhelintyön turvaamiseksi. Kampanja jatkuu vuoden loppuun.

Tarvitsemme lisää päivystäjiä, ettei ilman apua jäisi suuri määrä soittajia. Meille jokainen euro on tärkeä, sillä jo viidellä eurolla voimme vastata 15 minuutin kriisipuheluun ja 250 eurolla saisimme kriisityöntekijän päivystämään arkiyöksi”, sanoo Outi Ruishalme. Hän korostaa, että ”kriisipuhelimeen soittajat ovat olleet tyytyväisiä palveluun ja monet ovat kertoneet, etteivät olisi hengissä ilman valtakunnallista kriisipuhelinta. Soittajien mielestä on hyvä, että puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja tarvittaessa puhelimesta ohjataan jatkoavun piiriin.

Kriisipuhelinta koordinoi Helsingin SOS-kriisikeskus ja puhelimeen vastaa vuosittain noin 1 000 päivystäjää, joista 700 on koulutettuja vapaaehtoisia.

Mielenterveysseura kerää varoja puhelimelle lahjoituspuhelimien ja kampanjasivujen sekä Facebookin (avataan 1.9.) kautta. Lahjoituspuhelinnumerot ovat 0600-412 013, puhelun hinta 20 euroa, 0600-412 0101, puhelun hinta 10 euroa ja 0600-10102, puhelun hinta 5 euroa (puheluihin lisätään pvm/mvp.)

Lisätietoa valtakunnallisen kriisipuhelimen toiminnasta ja kampanjasta:

Outi Ruishalme, johtaja, SOS-kriisikeskus
puh. (09) 41350 511, gsm 040 5426 164
outi.ruishalme (at) mielenterveysseura.fi

puheluvoipelastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s