Itsetuntoa, pystyvyyttä ja positiivisia tunteita

on

Jokainen sukupolvi tuntuu pitävän nuorempaa sukupolvea omaa sukupolvea huonompana. Milloin heitä on nimitetty pullamössösukupolveksi, milloin Generation X:ksi, Y-sukupolveksi ja nyt MeWe-sukupolveksi. Hyvyys ja huonous tietysti tulevat aina katsojan näkökulmasta. Hs.fi ja yle.fi julkaisivat pienet jutut tutkimustuloksesta, missä todettiin, että vanhat ihmiset haluavat lukea huonoja uutisia nuorista, koska se nostattaa heidän itsetuntoaan. ”55-60 -vuotiaat eivät puolestaan olleet kiinnostuneita omaa ikäryhmäänsä koskevista uutisista, eivätkä nuoria koskevista positiivisista uutisista. Sen sijaan vanhempi ikäryhmä luki mieluiten nuoria koskevia ikäviä uutisia. Uutisvalinnan jälkeen tutkimukseen osallistuneet vastasivat kyselyyn, jolla testattiin heidän itsetuntoaan. Nuorten ryhmän itsetunnossa ei havaittu muutosta. Sen sijaan vanhemman testiryhmän itsetunto koheni nuoria koskevien negatiivisten uutisten lukemisen jälkeen.” Voisiko näillä kahdella asialla olla yhteistä pohjaa? Syytetäänkö seuraavaa sukupolvea huonommaksi, jotta oma olo paranisi?

Juttu tuli mieleeni aamulla, kun oli ulkoiluttamassa koiriamme. Vastaani käveli noin 80-vuotias pappa. Kohdallani hän otti kävelysauvat pois käsistään ja näytti minulle keskisormea. Sitten hän laittoi kävelysauvat takaisin käsiin ja jatkoi matkaa. Ensimmäinen reaktioni oli nauraa. Koko tapaus oli niin yllättävä ja hullunkurinen. En kuitenkaan voi olla ihmettelemättä mitä hän yritti minulle sanoa ja mikä oli hänen motivaationsa. En muista häntä aiemmin kohdanneeni. En käytä samoja reittejä joka aamu. Oliko hänellä niin paha olo, että se oli kerrottava satunnaiselle vastaantulijalle jollain tavalla?

Miksi me arvostelemme niin ankarasti toisiamme? Onko meillä sisäänrakennettu tarve tuntea paremmuutta? Jos oma pystyvyyden tunne on kohdallaan, ei tarvetta toisen arvostelemiselle pitäisi olla. Hyvä pystyvyyden tunne on se, mikä auttaa meitä jopa toista pärjäämään paremmin, vaikka lähtökohdat olisivat samat. Se joka uskoo itseensä ja mahdollisuuksiinsa, saa enemmän aikaiseksi.

Samainen Silvia Knobloch-Westerwick, jonka tutkimustuloksia yllä avattiin, on huomannut, että ihmiset valitsevat lukea enemmän juttuja, jotka ovat samalla linjalla heidän oman kantansa kanssa. Ihmiset eivät halua haastaa näkökulmaansa. Miten tällainen käyttäytyminen tulee muuttamaan maailmaa jossa elämme? Eriydymmekö vielä enemmän toisista sukupolvista, kulttuureista ja erilaisista ryhmittymistä? Miten voisimme edistää suvaitsevaisuutta ja ”suuremman kuvan” katsomista?

Professori Barbara Fredrickson North Carolinan Yliopistosta on saanut mielenkiintoisia tutkimustuloksia positiivisista tunteista. Positiiviset tunteet tekevät meidät avoimemmiksi, jolloin huomaamme asiat laajemmassa mittakaavassa. Positiiviset tunteet muuttavat näkökulmaamme! Ehkä kysymys onkin miten voimme lisätä positiivisia tunteitamme?

Olen Life coach eli elämäntaidon valmentaja Heidi Helander-Hyvönen Laajasalosta, jossa myös yritykseni Almonda valmennus Oy sijaitsee. Olen myös työnohjaaja ja pidän onnellisuuskoulutuksia yrityksien henkilöstölle työkyvyn ylläpitämisen tueksi ja virkistykseksi. Pidän lisäksi erilaisia hyvinvointiin liittyviä koulutuksia ja kursseja. Kaikki työni pyrkii antamaan asiakkaille oivalluksia ja oppeja hyvinvoinnin parantamiseen ja kasvattamiseen. Jokainen voi olla onnellinen.

Perheeseeni kuuluu aviomies Olli-Pekka, poika Niklas sekä kaksi koiraa ja kaksi kania. Kirjoittelen blogissani huomioita, ajatuksia ja oivalluksia mm. elämästä, hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja positiivisuudesta.

Elämä voi olla parempaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s