Kannanotto: Mielenterveysseura huolissaan sosiaali- ja terveyspalvelujen alasajosta Helsingissä

on

Suomen Mielenterveysseura on huolestunut kolmannen sektorin tuottamien sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajosta Helsingissä. Viimeisimpänä päätöksenään Helsingin kaupunki on päättänyt lopettaa ostopalvelusopimuksen Laturin, skitsofreniaa sairastavien ympärivuorokautisen tukipisteen kanssa.

Laturi on tarjonnut muun muassa päivätoimintaa ja ympärivuorokautisen puhelinpäivystyksen. Skitsofreniaa sairastaville Laturi on ollut erittäin tarpeellinen, eikä mikään muu taho järjestä vastaavaa palvelua. Myös mielenterveysalan ammattilaiset arvostavat Laturin työtä.

Kaupunki tavoittelee ostopalveluiden vähentämisellä kustannussäästöjä. Tavoitteena voi olla palvelujen toteuttaminen itse, mutta yleensä laadusta ja toteutuksesta joudutaan karsimaan, jotta kustannussäästöä todella syntyisi. Tietty palvelu on yleensä toteutettu ostopalveluna siksi, ettei kunnalla ole ollut tarvittavaa asiantuntemusta, hallinnollisia rakenteita tai edes toimitiloja. Näiden hankkiminen maksaa.

Kolmannen sektorin palvelutuotanto kustannustehokasta

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ostaminen kolmannelta sektorilta on kustannustehokasta. Palveluja tuottavilla järjestöillä ja säätiöillä on alan asiantuntemusta, eivätkä ne tavoittele voittoa. Palvelujen siirtäminen kunnan toteuttamiksi ei tuota kustannussäästöjä, ellei laatua heikennetä ja laajuutta leikata.

Ostopalvelusopimusten lakkauttaminen on jo leikannut tai on leikkaamassa muun muassa päihderiippuvaisten ja vaikeita mielenterveyden häiriöitä sairastavien sosiaali- ja terveyspalvelujen tasoa. Mielenterveysseura toivoo Helsingin kaupungin ymmärtävän, ettei kustannussäästöjen tavoitteleminen kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palveluista ole eettisesti eikä taloudellisesti kestävää. Oikeaan aikaan tarjottu asiantunteva apua sen sijaan saattaa vaikuttaa ratkaisevasti ihmisten elämänlaatuun.

Pahimmillaan hyvin toimivan ja tarpeellisen palvelun lakkauttaminen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja lisäkustannuksia. Kaupunki ei saa kustannussäästöjä, jos ihmisten henkinen ja fyysinen terveydentila heikkenee niin, että he tarvitsevat yhä kalliimpia ja raskaampia hoitomuotoja ja kuntoutuvat aiempaa harvemmin takaisin työelämään.

Lisätietoja
Outi Ruishalme, SOS-kriisikeskuksen johtaja
puh. (09) 41350 511, gsm 040 5426 164
etunimi.sukunimi(at)mielenterveysseura.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s