Yhdistyslaki uudistuu syyskuun alusta

on

Yhdistyslaki uudistuu syyskuun alusta vastaamaan paremmin erimuotoisten yhdistysten tarpeita sekä nykyaikaisen kansalais- ja järjestötoiminnan vaatimuksia. Jäsenten vaikutusmahdollisuuksia lisätään sallimalla etäosallistuminen yhdistysten ja valtuutettujen kokouksiin. Lisäksi nykyinen maallikkotilintarkastus muuttuu toiminnantarkastukseksi. Erityisesti pienten yhdistysten tarpeet otetaan laissa nykyistä paremmin huomioon.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lakiuudistuksen voimaantulo perjantaina 16.7.

Uusien säännösten mukaan muun muassa etäosallistuminen yhdistyksen tai valtuutettujen kokoukseen on mahdollista postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, jos yhdistyksen säännöt sen sallivat. Edellytyksenä on, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan varmistaa perinteiseen kokoukseen verrattavalla tavalla. Tämä helpottaa erityisesti nuorten osallistumista järjestötoimintaan.

Etäosallistuminen on jatkossa mahdollista ennen kokousta ja sen aikana. Puoluepoliittisissa yhdistyksissä etäosallistuminen sallitaan kuitenkin vain kokouksen aikana. Tärkeimmissä asioissa on kuitenkin aina pidettävä myös perinteinen kokous.

Tilintarkastuslakiin perustuvan maallikkotilintarkastuksen korvaava yhdistyslaissa säänneltävä toiminnantarkastus vastaa sisällöltään hyvää maallikkotilintarkastustapaa. Yhdistyksen on valittava toiminnantarkastaja, jos sillä ei ole tilintarkastuslain mukaista auktorisoitua tilintarkastajaa. Yhdistys voi siirtyä maallikkotilintarkastuksesta toiminnantarkastukseen sääntöjä muuttamatta.

6 Comments Lisää omasi

 1. Jari sanoo:

  Eli syyskokouksessa valitsemme sitten kaksi toiminnantarkastajaa. Onko missään määritelty sitä milloin toiminnantarkastajat ei enää riitä vaan yhdistyksen on käytettävä auktorisoitua tilintarkastajaa?

  Tykkää

  1. Jouni sanoo:

   Jep, toiminnnatarkastajat valitaan.
   Pitää selvittää lain tarkempi sisältö sekä siitä nousevat vaatimukset. Luulisin, että tilintarkastajia tulee käyttää samaan tapaan kuin ennenkin eli silloin kun yhdistyksen talousarvio ylittää tietyn summan ja/tai sillä on reilusti palkattuja työntekijöitä.

   Tykkää

   1. Jari sanoo:

    Ilmeisesti käytännöt (tilintarkastus) ei sinänsä muutu toiminnantarkastajien myötä, mutta termejä on haluttu ”täsmentää”. Vai miten itse näet asian?

    Tykkää

   2. Jouni sanoo:

    Ilmeisesti juuri näin. Haluttu painottaa sitä, että talouden lisäksi pitäisi tarkastaa myös vuoden toiminta.

    Tykkää

   3. Jari sanoo:

    Kyllähän aikaisemminkin tilintarkastukseen on kuulunut toimintakertomuksen läpikäyminen.

    Tykkää

   4. Jouni sanoo:

    Kyllä, ainakin meillä. Uskoisin, että monessa paikassa tarkastus on keskittynyt enimmäkseen talouteen ja kirjanpitoon. Muun toiminnan tarkastaminen on jäänyt vähemmälle.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s