Itsemurhauhka lisääntynyt Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen soittavilla

on

Itsetuhoisuus on ahdistanut yhä useampaa Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen soittanutta. Tammi-maaliskuussa itsemurhauhkan vuoksi kriisipuhelimeen soitti 254 ihmistä. Heistä suurin osa oli 31–65-vuotiaita, naisia soittajista oli 150 ja miehiä 109.

Akuuteissa tilanteissa soittajia ohjattiin ottamaan yhteyttä Hätäkeskukseen tai sinne soitettiin heidän puolestaan. Aiemmin apua saatiin nopeasti Mielenterveysseurassa päivystävästä SOS-autosta, mutta vuoden alusta sen toiminta siirtyi Helsingin kriisipäivystykseen.

Viime vuoden vastaavana ajankohtana itsetuhon vuoksi kriisipuhelimeen tuli 206 puhelua. Suomessa tehtiin 1033 itsemurhaa vuonna 2008.

Itsetuhoisuuden ja itsemurhauhkan taustalla on useita syitä, kertoo Valtakunnallisen kriisipuhelimen koordinaattori Jaana Paasu.  – Syynä voi olla itsemurhaa yrittäneen kotiuttaminen sairaalasta liian pikaisesti. Hoito on myös voinut jäädä kesken, ja jos ihmisellä ei ole läheisiä eikä tukiverkostoa, yksin selviytyminen tuntuu mahdottomalta.

Monen elämä on myös mennyt niin pahasti solmuun, ettei hän näe mitään syytä elää. Parisuhde- ja talousongelmat, päihteet, masennus ja yksinäisyys painavat yhä useamman elämää.

Mielenterveysseura on erittäin huolissaan kasvaneesta itsemurhauhkasta.

Seuran SOS-kriisikeskus käynnistää tiedonkeruun nuorten itsemurhista teemalla ”Kantaako elämä? Miten voimme ehkäistä nuorten itsemurhia?” Tietoa kerätään puhelimitse 17.–23.5. ja netissä 17.–30.5. Tarkemmat tiedot julkistetaan toukokuun alussa Mielenterveysseuran verkkosivuilla mielenterveysseura.fi. Tiedonkeruun tulokset julkaistaan kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. Mielenterveysseuran ja sen kriisikeskusverkoston järjestämissä seminaareissa, joissa puhutaan nuorten itsemurhista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s